Richard Šíma
11. listopadu 2015 • 10:18

Baník vyhlíží nového majitele. Kdo ho může vytáhnout ze dna?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak zle - jako letos - na tom Baník ještě nikdy nebyl. Po třinácti ligových kolech má pouhé čtyři body, to je historicky nejhorší výsledek, jakého ostravský klub kdy dosáhl. Sestup se zdá téměř jistou věcí. Nebo snad ne? Co může v současné situaci celek, který ze třinácti zápasů jedenáct prohrál, zachránit? Může to být změna majoritního vlastníka, o níž se spekuluje? Anebo jen zázrak?



Jen velmi těžko byste v řadách ostravských fanoušků hledali někoho, kdo ještě reálně věří, že Baník poprvé od roku 1966 nesestoupí z ligy. Soutěž přitom není ještě ani v polovině. Baník má na kontě čtyři body, a to je debakl, který se nečekal ani navzdory pesimistickým předsezonním vyhlídkám.

V ostravských hospodách už se o tom čile diskutuje. O čem? Že se město poprvé od roku 1994 dočká fotbalového ligového derby. Baník sestoupí do druhé ligy a z MSFL se do stejné soutěže dost možná proderou aktuálně druhé Vítkovice. „A bude zase fajně na Ostravě,“ povídá se v moravskoslezské metropoli. Ale jen v hořké nadsázce. Ve městě panuje fanouškovská deprese. Je hotovo.

„Pokud se na to dívám okem realistickým, pak bych řekl, že ta šance je na dvaceti třiceti procentech,“ řekl o nadějích Baníku na záchranu v rozhovoru pro Nedělní Sport klubový poradce Václav Daněk. Optimismem nehýří ani další baníkovské legendy.¨

CELÝ SESTŘIH: Ostrava - Plzeň 0:4, mistr udeřil ve druhé půli
Video se připravuje ...

„Možná, pokud se teď udělají body v zápasech s Bohemians a Jihlavou. Tak snad. Pokud ne, na devadesát devět procent je sestup jasný,“ upíná se na nejbližší dva duely René Bolf. A Martin Lukeš? Ten se upíná na něco, co ani neumí pojmenovat. „Pořád věřím. Ale musí se něco stát. Něco se stane a Baník se udrží. Co mám na mysli? Nevím, prostě to, že Baník je věčný,“ říká další z řady bývalých ostravských kapitánů.

A Verner Lička se na téma záchrana v lize téměř odmítá bavit. „Mluvit o záchraně ligy je v této chvíli nepodstatné. Bavme se o záchraně klubové existence. Baník teď může spasit jen změna v klubovém vedení,“ prohlašuje Lička.

Na jeho slova možná dojde. Ostravský šéf Petr Šafarčík otevřeně přiznává, že toho času probíhají jednání o možném vstupu nového akcionáře do klubu. Spekuluje se o tom, že by jím mohl být Václav Brabec, úspěšný podnikatel původem z Havířova, dnes vlastník řady dopravních společností. Šafarčík ale toto jméno nepotvrdil a Brabec s médii téměř nekomunikuje. „Do konce letošního kalendářního roku se rozhodne, jak jednání dopadnou,“ říká Šafarčík k věci.

CELÝ SESTŘIH: Ostrava - Příbram 0:2. Baník je stále na dně
Video se připravuje ...

Lička je přesto skeptický. „Výsledky nejsou primárně otázkou peněz. Nelze nakoupit hráče a mít okamžitě mužstvo, které je úspěšné,“ podotýká někdejší hráč, trenér i generální manažer klubu. Stávající hráčský kádr podle jeho slov není tak špatný, jaké jsou jeho výsledky.

„Všichni současní hráči Baníku mají na to, aby v budoucnu ligu úspěšně hráli. A takoví Červenka, Holzer nebo třeba Dostál před sebou mohou mít opravdu zajímavou budoucnost. Ale tým jako celek je rozbitý. Nefungují vnitřní vazby, nefungují automatizmy, protože ten tým se sešel před několika měsíci,“ konstatuje šéf Unie českých fotbalových trenérů.

V záchranu Baníku evidentně nevěří. „Mužstvo, které získalo ve třinácti kolech čtyři body, by mělo v těch zbývajících získat šestadvacet bodů, aby se zachránilo? Ze zbývajících sedmnácti zápasů by mělo dokázat osmkrát vyhrát a dvakrát remizovat, když dosud vyhrálo jen jednou? Na to je fotbal příliš sofistikovaný sport,“ říká Lička, podle jehož mínění Baník ještě nezastavil svůj propad. „Kdyby se to teď povedlo, potrvá podle mého názoru několik let, než se podaří veškeré škody napravit. Nejde totiž ani zdaleka jen o ligové áčko,“ dodává někdejší reprezentant.

Baník sehraje na podzim ještě tři duely. Na hřišti Bohemians a pak doma s Jihlavou a se Spartou. Cíl, stanovený před zápasem v Liberci, tedy mít na konci sezony dvanáct bodů, už nesplní.

CELÝ SESTŘIH: Liberec - Ostrava 2:1. Slovan se dotáhl na Plzeň
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud