Jan Podroužek
6. prosince 2015 • 04:57

Střet dvou světů. O kolik je Sparta lepší než poslední Baník?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řekne se Sparta. A je to síla. Řekne se Baník. A je to taky síla. Jsou to jména, která do českého fotbalu patří. Jsou tradiční. Ještě nikdy nesestoupila z české ligy. Jenže dneska bude všechno jinak, protože ostravský klub poslední roky dusí vlastní neřízenost. Střet dvou světů, tak se to dá říct. Baník a Spartu dělí před vítkovickým soubojem v tenhle okamžik světelné roky.



Stačí letmý pohled a snad každý si udělá svůj vlastní rychlý soud. Vraždění neviňátek. Sparta má přijet do Ostravy a z Baníku nasekat třísky. Je mnoho důvodů, proč takovému scénáři věřit.

Už jen rozestup v tabulce. Ten je ohromný. Baník z patnácti zápasů jenom jednou vyhrál, k tomu přihodil jednu remízu. Čtyři body celkem, to je jeden z těch vůbec nejhorších zisků ze všech prvoligových týmů na celém světě.

Současně s tím má mužstvo taky nejhorší obranu v soutěži. Dostalo 34 branek a teď se hodí jedno srovnání. Když před měsícem přijela do Vítkovic Viktoria Plzeň, která se pře se Spartou o titul, v pohodlném tempu nasázela za Jiřího Pavlenku čtyři góly.

Baník

 

Sparta

16. Umístění 2.
Body 32 
12  Vstřelené góly 34 
34  Inkasované góly 10 
11/3  Střely za zápas/Na branku  15/6 

Ti, kdo jsou Baníku nejblíže, známé osobnosti, politické špičky, fanoušci, už dávno přestali věřit. Smiřují se s tím, že na svůj milovaný klub půjdou v příští sezoně, přičemž kulisy budou druholigové. Ostravské áčko přitom patřilo k posledním čtyřem mužstvům české ligy, které ji nikdy za samostatnou éru neopustilo. Minulý čas je nasnadě.

Tahle smutná krátká vizitka současného stavu vychází ze shnilého klubového podhoubí. Jestli se v roce 2004, ve slavné době, kdy Slezané dosáhli až na titul, uvnitř Baníku promenádovaly skoro největší hvězdy tehdejšího českého fotbalu, dnes je to vinou sebevražedného jednání lidí v managementu jinak.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Ostrava 3:1. Trápení utnul kapitán Lafata
Video se připravuje ...

Kádr poskládaný z těch nechtěných, bohužel, jinak to nejde popsat. Ekonomika nastavená tak, že nejde o profit klubu, ale o profit do kapes jednotlivých osob. Je všeobecně známo, že Baník přežije svou bídu jen v případě, že ho převezme silný majitel. K tomu možná dojde, ale možná taky ne.

A teď soupeř. Bohatá Sparta, firma se silnými finančními pilíři, která rozhazuje, jak chce. Může si to dovolit. Roční rozpočet má zhruba o 300 milionů korun mohutnější než Ostravané. V tabulce má o 28 bodů víc, druhý nejlepší ligový útok, úplně nejlepší obranu. Krupiér ve Vítkovicích rozdal karty, v každém štychu trumfuje Sparta.

Další statistické zajímavosti Baníku a Sparty

Kdy inkasují nejvíc gólů

Baník: Mezi 75. a 90. minutou - 12
Sparta: Mezi 30. a 45. minutou a 60. a 75. minutou - 3

Jak nejčastěji inkasují

Baník: V postupných útocích - 14
Sparta: V postupných útocích - 5

Kdy střílí nejvíc branek

Baník: Mezi 30. a 45. minutou a 75. a 90. minutou - 3
Sparta: Mezi 75. a 90. minutou - 10

Jak nejčastěji střílí

Baník: Útoky ze standardních situací - 5
Sparta: V postupných útocích - 21

Nejlepší střelci týmů

Baník: Francis Narh a Davor Kukec - 3
Sparta: David Lafata - 10

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Brno 2:1. Domácí spasil obrat za dvě minuty
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Ostrava 3:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud