8. prosince 2015 • 04:50

V čem kulhá Sparta? Áčko nedrží koncepci, chybí náročnost a nasazení

Autor: šq, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V lize jsou na dostřel titulu, v Evropské lize si s předstihem zajistili postup do jarní fáze, Sparťanští fotbalisté dílčí cíle plní, to ano. Velké rozčarování ale budí to, jak se největší klub v Česku v některých případech prezentuje na hřišti. Hrůzostrašný výkon v Ostravě opět vyvolal otázku, co letenskému týmu chybí. Proč hra Sparty často nesplňuje očekávané nároky?



SKLADBA KÁDRU

Před více než třemi lety ve Spartě zavedli koncepci, podle které se měly řídit mládežnická mužstva i první tým. V koncepci bylo jasně obsaženo, s jakou taktikou a jakými hráči bude Sparta pracovat. V mládeži funguje doteď, A-tým ji nedodržuje už delší dobu. Hledání talentovaných hráčů s jasně danými kritérii se stočilo na Markuse Steinhöfera, Franciho Litsingiho a další, kteří nenaplnili očekávání. Nejasná personální politika způsobila, že mnoho hráčů ani nehraje na svých postech. V Ostravě se objevili v sestavě hned čtyři střední záložníci na úkor jednoho rychlého hráče na křídle. Vlastně k nim můžeme přičíst i Lukáše Marečka, který nastupuje na pravém beku, protože se Steinhöferem se Sparta spálila. A můžeme pokračovat: Kehinde Fatai není křídlo, Costa byl letos předělán na stopera, s Martinem Frýdkem, který bravurně zastane jakoukoliv pozici, se šoupe podle potřeby. Sparta by měla mít jasně zanalyzováno, proč a na jaký post daného hráče kupuje.

CELÝ SESTŘIH: Ostrava - Sparta 0:1. Hostům pomohl Pavlenkův kiks
Video se připravuje ...

MALÁ NÁROČNOST, NASAZENÍ

I kvalitnějším celkům se občas stane, že podcení papírově slabšího soupeře. Ale nemělo by se z toho stát pravidlo. U Sparty však přibývá zápasů, kdy se projeví její laxní přístup zejména ve středové záložní řadě. Postrádá rvavost, bojovnost. Neumí se vybičovat k soustavně nadstandardním výkonům. Zařadit vyšší rychlost. Nedostatečné nasazení souvisí s malou náročností na celý tým. Vynikají pouze individuality typu Martina Frýdka, který jako jediný v tomto směru obstojí. Současnou Spartu dostanete do velkých potíží, pokud běháte a hrajete aktivně. Jakmile ji dostanete pod sebemenší tlak, začne hloupě chybovat. Po utkání v Ostravě trenér Zdeněk Ščasný mluvil o únavě, že prý zimní přestávka přijde vhod. Na české poměry odehráli jeho svěřenci velký počet zápasů, to je pravda. Jenže únava neodpovídá ambicím klubu. Nepřímo tím také sdělil, že hráči Sparty jsou neprodejní směrem do Anglie, kde zimní přestávku neznají. Trenér musí být na hráče náročnější.

Kompletní analýzu a celé téma o fotbalové Spartě čtěte v úterním vydání deníku Sport. Elektronickou verzi včetně archivu novin najdete ZDE »

Titulní strana vydání deníku Sport ze dne 8.12.2015 Titulní strana vydání deníku Sport ze dne 8.12.2015Foto Sport

Zde si vyberte, zda si chcete aktuální či archívní vydáníku Sport přečíst ve vašem počítači, nebo ve smart phonech či tabletech.

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud