28. prosince 2015 • 13:45

Petržela o Baníku: Jsou tu hráči, které jsem nevzal ani do Vlašimi

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

I když sestup Baníku považuje za hotovou věc, fotbalový kouč Vlastimil Petržela přesto nabídku z Ostravy přijal. Dvaašedesátiletý trenér proslavený zejména angažmá v Petrohradu je prý po schůzce s Václavem Brabcem, který by měl ekonomicky chátrající klub v zimě koupit, přesvědčen o vzkříšení vybledlé fotbalové značky.



"Všem, se kterými jsem jednal, jsem řekl, že se čtyřmi body po podzimu se mužstvo nemůže zachránit. Sešel jsem se ale s panem Brabcem, takže už mi bylo jasné, jak by to mělo fungovat. Věřím, že ta obroda nastane, jsem o tom přesvědčený," řekl dnes novinářům Petržela během úvodního tréninku zimní přípravy, který zatím ještě nečinně sledoval od postranní čáry.

Z Vlašimi se mu jinam už moc nechtělo. Neobměkčila ho prý ani nabídka z Petrohradu. "Dostal jsem nabídku ze Zenitu na jakoukoliv funkci, ale to už se mi nechtělo. Ve Vlašimi jsem měl mladé kluky, se kterými se dá pracovat, tři tréninková travnatá hřiště, co nejsou ani tady, jak jsem zjistil," řekl Petržela a pokračoval: "Ale pak se tam objevil pan Šafarčík s jedním člověkem, se kterým jsme kamarádi z Bohemky, a já se dal nalákat na možnost si to celé sám vybudovat."

Záchranu dopředu vzdal. V Baníku už hodlá budovat tým, který by se měl co nejrychleji vrátit z druhé ligy zpátky. "Budeme se snažit hrát samozřejmě co nejlíp. Ale mančaft už musí stavět na to, aby byl schopen prolítnout druhou ligu a za rok a půl byl zpátky," řekl Petržela.

Pět hráčů na ligu vůbec nemá

O kvalitě současného kádru zatím nechce vynášet ukvapené závěry, ale některá jména ho zarazila. "Musím se nejdříve kouknout, co tu je, ale jsou tu hráči, které jsem nevzal ani do Vlašimi. Je tu pět hráčů, kteří na tu soutěž vůbec nemají. To asi není dobrá známka pro Baník," řekl.

Propad čtyřnásobného českého mistra do současné bídy mu vrtá hlavou. "Baník je značka. Je tu Sparta, Slavia, možná ani Slavia není tak slavná. Je škoda, že ten klub dopadl, jak dopadl," řekl nový kouč. Věděl prý, že se v Ostravě dělá něco špatně. "Pan Šafarčík mluvil nadšeně, jako kdyby nebyly ani žádné problémy. Říkal, že to prodává, že do toho vstupuje silnější majitel. Ale až jsem se sešel s ním, tam už mi bylo všechno jasné," řekl Petržela.

Petržela v sobě nosí představu o tom, že by tým stál hlavně na vlastních hráčích. Tedy filozofii, od které se Baník pod vedením Šafarčíka úplně odvrátil. "Baník vždycky stál na odchovancích. Měl vždy dobrou mládež, byl tím vyhlášený. Určitě nebudeme brát posily za horentní peníze ani starší hráče, kteří jsou nejvíc na škodu. Určitě nepřijde žádný zkušený hráč, který nám to bude řídit, kdyby někdo tady potřeboval vyhrát," řekl Petržela.

Pokud vše půjde, jak si plánuje, Baník by měl praktikovat klasický silový fotbal. "Budeme chtít hrát jednoduchý fotbal, rychle k bráně. Taková hra na 150 přihrávek se mi nelíbí," řekl Petržela.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud