Jan Podroužek
9. ledna 2016 • 04:59

Kam se Šuralem ve Spartě? TŘI varianty, kde může posila hrát

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta koupila reprezentanta. Hráče, který pomohl dostat český nároďák na EURO. Který docela ohromil při cestě skupinou Evropské ligy v dresu Slovanu Liberec, i když to nakonec nevyšlo. Josef Šural zosobňuje mládí, sílu, ale i zkušenosti z mezinárodní scény. Na Letné z něj nejspíš udělají útočníka v jednom systému a křídlo ve druhém…



Má v sobě vůdčí schopnosti, i když ještě v nedávné minulosti prý občas před velkými zápasy psychicky kolísal. Jako kapitán Slovanu na podzim několikrát pohnul svůj tým k dobrému výsledku. Ve Spartě tuhle roli jako nováček okamžitě plnit nebude. Ale k dobrým výsledkům ji Josef Šural přesto může nakopnout.

Schopnosti na to má. Ostatně donutil během podzimu kouče reprezentace Pavla Vrbu, aby ho poprvé nominoval. A v klíčovém závěru pokaždé nastoupil. V Lotyšsku, kde se definitivně stvrdil postup na EURO, dokonce v základní sestavě. V 76. minutě, za konečného stavu 2:1 pro hosty, střídal. I v posledních dvou utkáních, kdy už bylo všechno hotovo, hrál od začátku.

Trenér Vrba si ho nejčastěji bral od lajny na paškál kvůli zbrklosti. Když odehrál míč zbytečně rychle a špatně. Nezkušenost byla tehdy polehčující okolností, zato v Liberci už mu díky těmto reprezentačním zápasům dál rostlo jeho sebevědomí.

Kde by mohl Šural ve Spartě hrát

V SYSTÉMU 3 – 5 – 2

Zahustel   Matějovský   Vácha    Krejčí

Dočkal

Lafata   ŠURAL

V SYSTÉMU 4 – 3 – 3 (I. varianta)

Matějovský   Vácha    Dočkal

ŠURAL    Lafata   Krejčí

V SYSTÉMU 4 – 3 – 3 (II. varianta)

Matějovský   Vácha   Dočkal

Fatai   Lafata   ŠURAL

Vytřískal díky tomu z 25 podzimních zápasů osm branek. Slušná bilance. Ve Spartě by mu měla jeho na podzim nabytá pověst na základní sestavu stačit. I když…

Trenér Zdeněk Ščasný s ním nemůže počítat pro dvojzápas Evropské ligy proti ruskému Krasnodaru, protože Šural už stejnou soutěž hrál za Slovan. Z hlediska nemalé investice by mu to ale nemělo tolik komplikovat boj o základ v lize. Otázka ale je, kam s ním.

Ščasný se netají, že chce zdokonalit systém 3-5-2. V tomhle rozestavení má Šural pravděpodobně jen jedno uplatnění. V útoku. Na ten si ale v tomhle případě dělá nárok víc hráčů. Kehinde Fatai, možná Ladislav Krejčí, třeba i další nováček Ondřej Zahustel…

Další strategie, s jakou Sparta může jít na soupeře, je 4-3-3 v různých modifikacích. Ta je pro Šurala možná o něco přijatelnější. Může v ní zahrát křídlo, což je mu asi nejbližší ze všech pozic.

Tak jako tak by se pro největší příchod zimy mělo na Letné udělat dost prostoru.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud