12. ledna 2016 • 15:30

Neměli nás mlátit! Fanoušci Slavie ženou poprvé policii k soudu

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

U Městského soudu v Praze začne ve čtvrtek projednávání výjimečné kauzy. Fotbaloví fanoušci poprvé žalují policii kvůli zásahu, kterým zakročila vůči průvodu příznivců Slavie před derby se Spartou na jaře 2014. „Chceme, aby soud uznal, že byl neoprávněný,“ řekl iSport.cz předseda Odboru přátel Slavie Martin Krob.



Policejní zásah tehdy na Čechově mostě v Praze přišel poté, co někteří účastníci pochodu použili pyrotechniku. Celkově bylo v souvislosti s tehdejším derby předvedeno 86 lidí, především z průvodu slávistů.

Fanoušci nyní přišli s tvrzením, že policie jednala protiprávně. Odvolávají se na rozsudek Nejvyššího správního soudu z roku 2010, podle kterého je vyhláška o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi od roku 2008 neúčinným právním předpisem. Právě tuto vyhlášku měla policie použít jako právní oporu při svém zásahu. „Jediným pochybením na straně účastníků pochodu tedy zřejmě bylo, že nerespektovali protiprávní pokyny příslušníků Policie ČR,“ uvádí se v žalobě.

Jak vypadal pochod fanoušků Slavie?
Video se připravuje ...

Fanoušci jsou přesvědčení, že jejich počínání má i mimofotbalový přesah. „Jednání policistů by mělo vadit nejen fanouškům Slavie, ale všem občanům České republiky. Aby nehrozilo, že si vyjdete ven s prskavkou a budete kvůli tomu zmláceni,“ uvádí Krob, jehož děti se pochodu také zúčastnily.

Případ sice následně prověřovala vnitřní policejní kontrola, ale neshledala na něm nic závadného. „Znamená to, že nevědí, že vyhlášky, podle kterých mlátí lidi, jsou neplatné?“ diví se Krob takovým závěrům.

Fanoušci také argumentují na stránkách Odboru přátel Slavie tím, že během pochodu způsobili nulové škody, zatímco policejní náklady na celou akci vyšly na 1,55 milionu korun.

Celou svoji iniciativu pojmenovali Jde do Tuhého v narážce na jméno policejního prezidenta Tomáše Tuhého. „Při nástupu do funkce si vytýčil jako prioritu organizovaný zločin a problematiku fotbalových fanoušků. Asi vůbec netuší, co se v naší zemi děje,“ kritizuje ho Krob.

Pochod fanoušků Slavie na Spartu odchází ze Staroměstského náměstí
Pochod fanoušků Slavie na Spartu odchází ze Staroměstského náměstí

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud