Stanislav Hrabě
16. ledna 2016 • 10:14

Co brání přesunu Šventa do Slavie? Syn, vysoký plat a šampionát

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dušan Švento do pražské Slavie chce, ale německý 1. FC Köln ho nepustí. Od léta jsme domluveni. Tímto sdělením na twitterovém účtu vysvětlil Jaroslav Tvrdík, zástupce majoritního akcionáře čínské společnosti CEFC, proč se vršovickému klubu nedaří bývalého hráče (2005-2009) přilákat okamžitě. Okolností, které brání okamžitému příchodu slovenského reprezentanta do Edenu, je ovšem poněkud víc.



Předně Švento řeší složité rodinné záležitosti. Koncem listopadu se s rakouskou partnerkou dočkali vytouženého dítěte, Dušan-Damian ovšem přišel na svět předčasně. Péče o něj je Šventovou naprostou pochopitelnou prioritou. Přítelkyně rodila doma v rakouském Salcburku, odkud pochází, a kde slovenský reprezentant v letech 2009–2014 působil.

Ten mezitím důkladně přichystal co nejpřívětivější prostředí v rodinném domku u Kolína nad Rýnem, kde má mít potomek to nejlepší zázemí. Prahu má Švento rád, nebránil by se stěhování, cítí se v ní, jak se nedávno vyjádřil, pořád jako doma. O několik měsíců odrostlejší syn by také změnu snášel lépe. Léto je proto z hlediska změny dresu výhodnější.

Trenér Slavie Uhrin: Švento a Zeman? Zatím jednáme
Video se připravuje ...

Další nedořešenou záležitostí je otázka jeho mzdy. Smlouvu s 1. FC Köln má do června letošního roku, měsíčně bere okolo 60 tisíc eur (přibližně 1,62 milionu korun), k tomu různé bonusy. I když jsou německé daně hodně vysoké, v této kategorii mohou tvořit až šedesát procent, takové finanční podmínky mu Slavia nenabízí. Aby si zachoval životní úroveň, byla by pro něj v jarní sezoně ideální forma hostování s tím, že německý klub zaplatí část jeho platu.

Představí se Švento na EURO?

Blíží se však EURO ve Francii a Švento by se na něm rád představil. Pokud bude zdravý a pravidelně hrát, jako nedostatkový levonohý fotbalista má na postu krajního obránce velkou šanci.

Trenér Ján Kozák ho zná, do širšího kádru slovenské reprezentace by ho nevzal jen v případě absolutní zdravotní nepoužitelnosti. Na Šventa je totiž absolutní spolehnutí. „Kdykoli i za příchozích trenérů za reprezentaci nastoupil, nikdy nezklamal. To všichni vědí,“ sdělil Peter Šurin, ředitel PR oddělení Slovenského fotbalového svazu. O levonoho univerzála se zajímal rovněž Slovan Bratislava, měl ho na listině posil, ale už o jeho příchod výrazně neusiluje.

Tvrdík tvrdí, že je Švento pro Slavii ikonický hráč a udělá pro jeho příchod všechno. Stane se tak ovšem patrně až v létě, až bude volný.

Dušan Švento má v Kolíně nad Rýnem smlouvu až do konce sezony
Dušan Švento má v Kolíně nad Rýnem smlouvu až do konce sezony

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud