Richard Šíma
9. února 2016 • 09:20

Baník na startu nové cesty: Řeší problémy, ale mladí mají elán

Vstoupit do diskuse
0
  • Co předvede Baník v jarní části Synot ligy?Co předvede Baník v jarní části Synot ligy?FOTO: ČTK

    Čas zkoušení skončil, nový Baník se chystá vyrukovat do jarní části sezony. Opravdu nový. S novým majitelem, trenérem, notně obměněným kádrem a s minimální nadějí na záchranu v lize. Generálku prohrála Ostrava s Trnavou 0:2. A budování nového týmu, který bude mít v příští sezoně za úkol vrátit se do první ligy, přičemž by rád alespoň se ctí odehrál letošní jaro, se neobejde bez problémů. Trenér Vlastimil Petržela má nyní v kádru mnoho talentovaných hráčů okolo dvaceti let, někteří jsou ještě teenagery. Jak si ale tohle mužstvo povede v lize na jaře? Může být konkurenceschopným týmem? Čím může Baník na jaře zaujmout a kde má zatím problém? 

  • - Zablokované přestupy

    Vlastimil Petržela si do Baníku nemohl přivést posilyFoto ČTK

    Ostravská potíž číslo jedna. Baník potřebuje posílit kádr, jenže kauza Žižkov stále není dořešena a klub nemůže zaregistrovat nové hráče. Podle zákulisních informací by mezi Baníkem a Žižkovem mohlo v brzké době dojít k defi nitivní dohodě. Jde však o miliony, a dokud není podepsáno, není nic jisté. A například Robert Hrubý, který v Baníku odehrál většinu přípravných zápasů, se zdá být pro současný Petrželův tým nepostradatelný. Bude jej moci Baník zaregistrovat? Hostování navíc skončilo i Marku Červenkovi a Martinu Dostálovi, oba by rádi v Ostravě pokračovali.

  • - Chybějí stopeři

    Obránce Martin Kouřil není stále fitFoto ČTK

    Baník má aktuálně dva solidně připravené stopery. Dvaadvacetiletého Filipa Kašu a dvacetiletého Martina Honiše. To je velký problém. Dvoumetrový Martin Kouřil stále není fit a nikdo další v mužstvu prostě není. Je otázkou, co ještě stihne Baník vykouzlit, pokud mu FAČR odblokuje přestupy, ale současná situace je tristní. A počítat s tím, že lze jaro odehrát bez toho, že by se jeden ze stoperů ani na okamžik nezranil a také nevykartoval, je nesmysl.

  • - Není střelec

    Francis Narh byl na podzim nejlepší střelec BaníkuFoto ČTK

    Ostravané sice dokázali vstřelit v přípravě Brnu pět gólů, Frýdku-Místku tři, ale v posledních dvou zápasech se trefit nedokázali a v lize bude tento problém zřejmě ještě markantnější. Baník nemá zkušeného střelce. Sedmnáctiletý Ondřej Šašinka se jím v budoucnu možná stane, ale jeho čas zatím nenastal. V generálce proti Trnavě přiletělo do soupeřovy šestnáctky vcelku dost míčů. V ní ale Baníku zatím chybí síla.

  • Mladí mají elán

    Ondřej Šašinka (vpravo) je budoucností ostravského fotbaluFoto Barbora Reichová (Sport)

    Ta změna je patrná na první pohled. Z pozvolna umdlévajícího deptaného podzimního týmu se Baník ve většině přípravných zápasů stal týmem s jiskrou. Mladíci, které trenér Vlastimil Petržela do kádru zařadil, mají chuť akceptovat jeho nároky. Tedy na hřišti běhat, běhat a zase běhat. A pokud možno kolmo k brance. V prvním poločase generálky proti Trnavě byl na pohyblivý Baník velmi zajímavý pohled. Otázka je, co s mladickým elánem provede tlak v ligových utkáních. A také porážky, které přijdou.

  • Vrátili se fanoušci

    Fanoušci Baníku se vrátili po bojkotu zpátky na stadionFoto Michal Beránek (Sport)

    Ostravští hráči i jejich trenér se na tom po skončení sobotního duelu s Trnavou shodli. Návrat vlajkonošů, kteří po roce ukončili bojkot domácích zápasů, by mohl Baníku pomoci. Vítkovický stadion, který má zakrytá všechna místa, má velmi zajímavou akustiku a hukot fanoušků se od jeho stěn pozoruhodně odráží. To by mohl být motor. A jak poznamenal trenér Petržela, taky bič pro hráče, kteří by měli tendenci ztratit ochotu dát do zápasu všechno.

  • Pravděpodobná sestava Baníku pro jaro

    Pravděpodobná sestava Baníku pro jaroFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud