Karel Häring
12. února 2016 • 13:16

Plzeň potřebuje titul. Musí udržet ekonomický krok s pražskými "S"

Autor: Karel Häring, Karel Häring
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Můžou dokázat to, co se s výjimkou Sparty žádnému jinému celku od začátku 70. let v československé či české lize nepovedlo: získat čtvrtý titul během šesti sezon. A navíc, oslavit svou první obhajobu. Viktoria Plzeň vyrazí z pole position do jara, které pro ni zároveň může být velmi důležité z hlediska její další budoucnosti – pokud se chce udržet na stávající úrovni.



Když se Tomáš Paclík, majitel Viktorie, rozpovídal po posledním ligovém triumfu o svých snech, vyprávěl o snaze vytvořit dlouhodobě stabilní klub. I vzhledem k nárůstu konkurence v podobě Slavie potřebuje pro udržení dosavadního trendu opětovnou účast v Evropě. A tu přiblíží titul. „Můj opravdu velký sen je, abychom vytvořili stabilní klub, byť regionální,“ prohlásil Paclík v minulosti.

Je jasné, že spolu s ambicemi, investicemi za posily i nárůstem výdajů za platy, které udrží hráče v české lize, stoupl i rozpočet klubu, který se pohybuje podle odhadů okolo 170 milionů korun. A to už není snadné naplnit. Zjednodušenou matematikou jsou k tomu potřeba minimálně příjmy za účast ve skupině Evropské ligy (cca 80–90 milionů) plus peníze od sponzorů.

Ovšem pro další rozvoj a dlouhodobější stabilitu je potřebný finanční polštář. A ten nabízí jen Champions League, přesněji řečeno už účast v závěrečném kvalifikačním kole (play off ). Loni v létě si ho Plzeň nechala utéct nepovedenou odvetou s Maccabi Tel Aviv. A hodně to bolelo.

Každopádně základním předpokladem pro reálnější šanci se o tento balík opět ucházet je zisk titulu. Šampion jde do 3. předkola mistrovské části, která je přece jen přijatelnější než ta určená pro vicemistra. Ten se musí rvát se špičkovými celky z Ruska, Ukrajiny, Portugalska, Belgie a podobně. Sparta si to zažila s CSKA Moskva.

Pro podzimního mistra platí jednoduchá přímá úměra: čím lepší pozici si vytvoří pro letní kvalifikaci z ligy, tím víc sníží riziko, že se na podzim ocitne bez pohárů. Protože případná varianta s druhou absencí v základních skupinách během tří sezon by se na klubových plánech projevila negativně. Bez příjmů z Evropy by velmi složitě konkurovala Spartě postavené na miliardáři Danielu Křetínském a Slavii probuzené Jiřím Šimáněm a čínským majitelem.

ANKETA: Kdo získá titul? Experti tipují Spartu, Plzeň čeká úpadek
Video se připravuje ...

A zřejmě by se to projevilo na kádru a prodeji některých opor. Zatím tomu Viktoria odolává. Generální manažer klubu Adolf Šádek prohlásil, že klub odmítl nabídku z Francie na 2,7 milionu eur za Michala Ďuriše. „Byla opravdu luxusní, ale je to o sportovních ambicích. Michal chytil životní formu, nebyli jsme přesvědčeni, že ho může Mahmutovič nahradit,“ uvedl v rozhovoru pro Právo.

Šádek zároveň uvedl, že ani téměř nulová aktivita na přestupovém trhu nesouvisí s financemi. „Nepotřebovali jsme nakupovat,“ tvrdí. Pohled na kádr Viktorie mu víceméně dává za pravdu, ovšem je evidentní, že v některých ohledech se už klub chová ekonomičtěji než dřív.

Jestli se strategie minimální obměny kádru vyplatí, ukáže následujících čtrnáct kol.

TOP 5 šlágrů ligového jara: Derby "S" a divoký závěr Plzně
Video se připravuje ...

ANKETA: Který tým nejvíce posílil? Která posila se jeví jako nejzajímavější?
Video se připravuje ...

Více o startu jarní části Synot ligy najdete v pátečním vydání deníku Sport a Sport Magazínu

Titulní strana pátečního vydání deníku Sport Titulní strana pátečního vydání deníku SportFoto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud