Jan Vacek
15. února 2016 • 19:43

Obrat ve Zlíně? Spartu zachránil trenér Ščasný a jeho odvaha

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebyl v jednoduché pozici. Jeho tým ve Zlíně právě inkasoval gól do šatny, prvním poločasem se protrápil. A navíc přišel o zraněného kapitána Davida Lafatu. Trenér Sparty Zdeněk Ščasný byl v prvním jarním kole přitlačen zády ke zdi. Zareagoval ovšem mistrně. Sáhl do složení základní jedenáctky, udělal potřebné změny. A ty vedly k obratu na konečných 2:1.



Sparta v prvním a druhém poločase, to byl v sobotním utkání ve Zlíně rozdíl. Obrovský. Dvě naprosto odlišná mužstva. První dějství se neslo v duchu rozháranosti, nesouladu. Pražanům vázla souhra, kazili i ty nejjednodušší přihrávky, prohrávali osobní souboje. Po změně stran tomu bylo přesně naopak, najednou měla Sparta tlak, vytvářela si šance a po zásluze otočila vývojem.

Hlavní důvod proměny? Trenér Zdeněk Ščasný. A jeho poločasová odvaha, kdy neváhal rozbořit plány, se kterými do Zlína přicestoval. Josef Šural, jenž byl v prvním poločase utopený na levé straně hřiště, kde se prakticky nepotkal s balonem, zamířil na pozici hrotového útočníka. Ze střídačky pak na levé křídlo zamířil Ladislav Krejčí. „Myslím si, že to byla dobrá volba,“ hodnotil poločasové šachy sparťanský kouč.

Dobrá volba to byla. Svědčí o tom konečný výsledek i předvedená hra Sparty. Samozřejmě, Ščasný byl k rošádě donucen. Kapitán David Lafata pro svalové zranění dál pokračovat nemohl, místo něj však mohli jít do hry Lukáš Juliš či Kehinde Fatai. Bylo by to logické střídání. Kus za kus. Trenér Letenských ale šel ještě dál. Dobře věděl, že musí do hry dostat Šurala.

CELÝ SESTŘIH: Zlín - Sparta 1:2. Vítězný gól dal Šural
Video se připravuje ...

Hvězdná zimní posila byla na hrotu útoku pro tým mnohem platnější. Šural vytrvale zaměstnával zlínské soupeře, pohyboval se po celé šíři hřiště. Absolvoval nespočet soubojů. Především ale vstřelil vítězný gól, který má pro Spartu cenu zlata. „Je pravda, že jsme v přípravě variantu s Šuralem na hrotu ani jednou nezkoušeli, ale v hlavě jsme ji měli,“ vysvětloval zkušený trenér.

Trefou bylo i nasazení Ladislava Krejčího. Reprezentační záložník rozhýbal sparťanskou hru po levé straně, hosté rázem nebyli jednodimenzní jako v prvním poločase, kdy tahali útoky výhradně po pravé straně. „Láďa Krejčí naší hře hodně pomohl,“ chválil Ščasný.

Zlínu rázem hrozilo nebezpečí z více prostorů, i proto hráčům s přibývajícím časem viditelně docházely síly. Toho Sparta dokázala využít, vytvořila si velkou převahu i příležitosti. Ondřej Zahustel měl hromadu smůly, když po jeho hlavičce balon dvakrát narazil na tyč a potom vyklouzl mimo branku. V dalších příležitostech už ale byli Brabec se Šuralem úspěšní.

Jak si vedly posily Sparty: Šural dal gól, Zahustel trefil dvě tyče naráz
Video se připravuje ...

Letenští tak definitivně zahnali hrozbu bodové ztráty hned v úvodním ligovém zápase. Veledůležitý obrat Sparty byl dokonán, tři body mířily do metropole. „Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání. O to víc je tenhle obrat cennější. Pro další jarní zápasy nám tohle určitě hrozně moc pomůže,“ konstatoval Brabec.

Ščasnému ve Zlíně vyšlo všechno, na co sáhnul. Zkušený trenér znovu potvrdil, že pokud jde o reakci na průběh zápasu, patří v Čechách mezi naprostou špičku. Varování z mizerného prvního poločasu ale zůstává. A pořádně hlasité. Sparta totiž ve Zlíně 45 minut nevypadala vůbec dobře. A příště už by na to klidně mohla doplatit.

Zlín - Sparta: Šural úřadoval. Dal gól a Sparta šla do vedení 2:1
Video se připravuje ...

Zlín - Sparta: Brabec vyrovnal – trefil se hlavou k tyči
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud