Ondřej Škvor
23. února 2016 • 11:32

V Brně si řekli o žlutou kartu. Jenže dvojici hrozí trest navíc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva hráči se před sobotním vzájemným utkáním koukli na los a zjistili, že zrovna teď se jim vyplatí dostat čtvrtou žlutou kartu. Jenže možná nevyplatí. Disciplinární komise se chystá ve čtvrtek řešit, zda brněnský Jakub Řezníček a olomoucký Aidin Mahmutovič nezaslouží za své chování vyšší trest.



Čtvrtá žlutá znamená jednozápasovou stopku. Řezníčkovi se nechtělo do Jablonce, Mahmutovičovi na Plzeň, proti níž stejně nesměl coby hostující hráč nastoupit, a tak si došli pro napomenutí. Brněnský útočník se k tomu přiznal hned po zápase, Mahmutovičův úmysl naznačil dodatečně trenér Jílek.

To může a s jistotou taky bude zajímat disciplinárku. „Určitě o tom budeme ve čtvrtek debatovat, nemůžeme to nechat bez povšimnutí,“ potvrdil předseda komise Richard Baček. I když sám zatím neví, co si o případu má myslet. „Mám velké dilema. Musím nad tím ještě chvilku přemýšlet, jestli mi to vadí. Probereme to s kolegy.“

Pokud vynese trest, pak patrně za nesportovní či unfair chování. V jedné věci má rozhodování usnadněné. Volbu, zda šlo o úmysl, či nikoli, za něj rozhodli sami aktéři.

Jakub Řezníček to přiznal naplno. „Pro mě je důležitější hrát doma se Zlínem. Bylo to z taktických důvodů,“ prohlásil hned po zápase, že duel v Jablonci si odepřel dobrovolně.

„Aidin měl tři, věděl, že proti Plzni hrát nemůže, ta situace tomu jednoznačně nahrávala,“ přiznal olomoucký trenér Václav Jílek v pondělí. Plzeňák Mahmutovič by kvůli dohodě klubů skutečně nemohl nastoupit. „My jsme ho ale do ničeho nenutili, na hřišti to bylo na něm,“ připojil kouč. „Je to součást taktického arzenálu klubu, jednoznačně.“

Brno - Olomouc: Řezníček si řekl o čtvrtou žlutou schválně. Za co ji dostal?
Video se připravuje ...

Kdo se přizná, je na tom hůř

Tahle upřímnost, svým způsobem sympatická, ale může oběma přitížit. „Paradoxně ten, kdo se přizná, je na tom hůř, než ten, kdo mlčí. Ale to tak v životě bývá,“ zhodnotil přiznání disciplinární předseda Baček.

On sám zatím nemá jasno, jak s hráči naloží, zato bývalý mezinárodní sudí Ivan Grégr by rozhodně trestal. „Normálně se to těžko prokazuje, ale pokud se přiznali, tak zbývá jediná možnost – trestat. To už je potom výsměch,“ vysvětluje.

Zároveň se zastává sudích, protože ti žlutou udělit musí, i když mají o události pochyby. „Jinak by poškodili sami sebe, neudělení trestu je chyba,“ říká Grégr.

Je tu ještě jedna možnost, ale do té se asi žádný sudí nepustí. A sice udělit jednu žlutou za daný přestupek a druhou za nesportovní chování. Tím pádem rovnou červenou. „Jenže to by muselo být prokazatelné, a ti hráči jsou chytří,“ uvědomuje si Grégr.

Nepravděpodobný, ale pikantní scénář na závěr: pokud by disciplinárka tento týden z vážného důvodu nezasedala, třeba kvůli chřipkové epidemii, odložila by své rozhodnutí o týden. Takže by Řezníček a Mahmutovič v případě postihu nehráli ty zápasy, na které chtěli být čistí.

Mahmutovič a Řezníček se nechali schválně vyžlutit
Video se připravuje ...

Lišák Mahmutovič? Za tohle si dal dát žlutou, aby unikl hrozbě
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Brno - Olomouc 2:0, trefili se Řezníček a Hyčka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud