27. února 2016 • 08:52

Slávisté z Baníku si v Edenu nezahrají. Záleží na platech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bez špílmachra Roberta Hrubého a obránce Martina Dostála se bude muset obejít Baník v nedělním utkání na Slavii. Oba hráči jsou v Ostravě z pražského klubu na hostování a vzhledem k úmluvě nesmějí proti Slavii startovat. Proč tomu tak je, když Radek Voltr a Josef Bazal mohli v minulém kole proti své Slavii hrát, ač jsou v Jihlavě také jen na hostování? Pražský klub se v případě Hrubého a Dostála podílí na hrazení jejich platů. A proto oběma hráčům v neděli nastoupit neumožní.



Na první pohled to vypadá, jako by Slavia neměřila všem klubům, v nichž má na hostování své hráče, stejným metrem. Některým dovolí, aby hostující hráči ve vzájemném utkání nastoupili, jiným ne. Ale vše má zjevně svá pravidla, Baník o nich byl dopředu srozuměn a kývnul na ně. A s tím, že se bude muset na Slavii bez Roberta Hrubého a Martina Dostála obejít, počítá.

Podle jakého klíče tedy Slavia svým hráčům na hostováních umožňuje do vzájemných zápasů nastoupit? „Hráči na hostování, na jejichž platu se podílí Slavia, ve vzájemných soubojích nemají povoleno nastoupit. Ti, jejichž platové zatížení nese klub, kde jsou na hostování, hrát smějí,“ vysvětlil zcela přesně Jiří Vrba, slávistický ředitel oddělení komunikace.

V Ostravě už připravují podmínky pro pád do druhé ligy a trenér Vlastimil Petržela, jenž zároveň vykonává funkci sportovního manažera, už jednou řekl, že Baník se rozhodl stlačit platy svých hráčů pod hranici padesáti tisíc korun. Pod tu by se ani Hrubý, ani Dostál se svými slávistickými platy nevešli.

Proto se jejich mateřský klub na hrazení jejich mezd podílí. „Připravujeme se na sestup do druhé ligy. Nejen tím, že už hledáme hráče, s nimiž bychom první ligu zase vybojovali, ale i pokud jde o podmínky,“ řekl Petržela.

Ačkoliv prý nic definitivně nevzdává, Baník je dnes dle jeho slov de facto už druholigovým klubem. „Také můj plat je druholigový, s tím jsem do toho šel. Myslím si, že pokud se nám podaří vrátit se hned zase zpět do první ligy, majitel klubu pan Brabec bude ochoten hráčům jejich platy velmi podstatně zvýšit. Možná i o násobky. Teď by bylo ale nesmyslné, aby hráči v Baníku brali stotisícové mzdy,“ pravil ostravský trenér.

I kdyby Hrubý s Dostálem mohli navzdory dohodě proti Slavii nastoupit, jejich nasazení do utkání by Petržela dle svých slov zvažoval. „Sám jsem takovou situaci zažil, není to nic příjemného. Hrajete proti svým, soupeř se na vás vyhecuje, nakope vám, co se do vás vejde, lidi na vás pokřikujou, asi bych toho ty kluky ušetřil, i kdyby hrát mohli,“ pravil Petržela a na důkaz řečeného dodal, že do nedělního duelu nenominuje útočníka Marka Červenku.

Třetího slávistu, jenž je v Baníku na hostování a který by hrát mohl, protože jeho mzda se do padesátitisícové normy vejde. Ostravský klub ji hradí celou. „Nebude hrát. Právě z důvodů, o kterých jsem mluvil,“ ujistil Petržela.

Smutný kouč Baníku Vlastimil Petržela
Smutný kouč Baníku Vlastimil Petržela

Robertu Hrubému, jenž je pro Baník velmi platný, je ovšem líto, že si v neděli na Slavii nezahraje. „Měl bych velkou motivaci. Už jenom proto, abych dokázal, že Slavia udělala chybu, že mě na hostování vůbec dala. Rozhodně bych ji v ničem nešetřil,“ řekl záložník ve službách Baníku.

„Navíc přijdu o zápas, ztratím ten pravidelný rytmus, dva týdny si nezahraju. Ale nedá se nic dělat, o tom, že to tak bude, už nějakou dobu vím, takže to pro mě teď žádné překvapení není,“ prohlásil Hrubý, jenž dobře ví, že to Baník bude mít v Praze v neděli velmi těžké. „Ale začíná se za stavu 0:0, takže pokud se nedopustíme nějakých zbytečných chyb, proč bychom měli být bez šance?“ otázal se řečnicky záložník, jenž zatím na jaře Baníku nechyběl ani minutu.

Všechny zprávy pro fanoušky Slavie Všechny zprávy pro fanoušky SlavieFoto spo

CELÝ SESTŘIH: Ostrava - Zlín 3:0, Baník uťal sérii osmi porážek
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud