Karel Häring
27. února 2016 • 12:15

Plzeň nechce být jako AC Milán! Český mistr mládne za pochodu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve fotbale se dobře daří některým mýtům, ačkoliv už nejsou pravdivé. Třeba že favorit derby nevyhrává (Sparta vyhrála pět z posledních šesti) nebo že tým Viktorie Plzeň je přestárlý. Jenže ani to není pravda. Její kádr sice má nejvyšší věkový průměr, ovšem aktuální nejsilnější sestava patří do ligového středu. A není starší než například jejich rivala z Letné.



Na startu sezony to bylo jinak. Není žádným tajemstvím, že Viktoria vsadila při cestě za svými úspěchy na zkušenost. Nejprve ji zosobňovali Pavel Horváth či Marián Čišovský , později generace třicátníků okolo Davida Limberského , Marka Bakoše, Matúše Kozáčika , Václava Procházky či Milana Petržely a Daniela Koláře , který oslavil jubileum v říjnu.

Když vybíhala Plzeň v úvodu ročníku k zápasům, věkový průměr dosahoval 28,5 let a v sestavě byl, než z ní záhy vypadl, jediný hráč pod třiadvacet let – Patrik Hrošovský . Jednak vysoké číslo, ale především neúspěch v kvalifikaci o Ligu mistrů s Maccabi Tel Aviv, v němž selhaly zkušené opory, a také nepřesvědčivé výsledky a výkony v Evropské lize přiměly trenéra a vedení k postupné obměně a omlazení základní jedenáctky.

Přestavět úspěšné mužstvo, jehož výkonnostní sinusoida už má sestupný směr, a zároveň se vyvarovat výsledkovému propadu, bývá ve fotbale jeden z nejtěžších úkolů. A mívají s tím potíže i ve velkoklubech. Například v AC Milán, což před časem zmínil i generální manažer Adolf Šádek, kdy hovořil o tématu obměny.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Teplice 1:0. Rozhodl opět Kolář
Video se připravuje ...

„Je třeba se připravovat na to, aby se nám nestalo to co AC Milán, který se po super období dostal do situace, kterou nejde vyřešit během jedné sezony,“ řekl.

Načasování a rozsah změn. To jsou nejdůležitější dva faktory, jež rozhodují o úspěchu či bezbolestnějším procesu přestavby. Většinou se pro ni vedení klubu rozhoduje po nenaplnění vlastních cílů. Jenže to už může být pozdě. „Když to člověk neuchopí zavčasu a neudělá takovou tu zdravou obřízku průběžně, pak se to sesype celé a v podstatě se to nemusí už nikdy postavit,“ potvrzuje Šádek.

Plzeň s tím pod trenérem Karlem Krejčím začala v záloze, kam nástupce Miroslava Koubka okamžitě vrátil Patrika Hrošovského. Na pravé straně si udržela místo v sestavě letní posila Jan Kopic (25) před Milanem Petrželou (32), byť se momentálně spíš trápí.

Nejvýraznější restrukturalizaci ovšem zažila obranná čtveřice. Sezonu zahajovalo kvarteto František Rajtoral (29), Roman Hubník (31), Václav Procházka (31) a David Limberský (32). Udržel se v ní jen posledně jmenovaný.

Místa zkušených mazáků převzali mladší. Devatenáctiletý Aleš Matějů nechyběl v žádném z posledních deseti soutěžních zápasů. Jan Baránek (22) se trvale usadil v základu začátkem září a od té doby patří mezi nejvytíženější hráče. Po jeho boku nastupuje Lukáš Hejda (25) a společně si počínají tak spolehlivě, že do sestavy nepustili Romana Hubníka, navrátilce z hostování v Olomouci.

V obou jarních ligových duelech vyslal Krejčí do hry jedenáctku s věkovým průměrem 26,3 let. To je stejně jako Sparta, ta ovšem proti Mladé Boleslavi nemohla nasadit zraněného Davida Lafatu . S ním je číslo vyšší, konkrétně 27,5.

CELÝ SESTŘIH: Slovácko - Plzeň 1:2, Viktoria je stále v čele
Video se připravuje ...

Jestliže z dlouhodobého hlediska je obměna nutná, v kratším časovém horizontu může nástup dravého mladí místo zkušených borců přinést komplikace, především ve chvílích, kdy narůstá tlak v boji o nejvyšší příčky a trofeje, se může projevit nevyrovnanost výkonů, na niž jsou mladší náchylnější.

Viktoria první dva jarní zápasy vyhrála o gól, ať už na Slovácku nebo doma s Teplicemi. V obou případech si kouč i hráči představovali klidnější dohrání utkání než netrpělivé čekání na závěrečný hvizd. Po duelu se Severočechy dostal Krejčí otázku, jestli by tak zkušený tým neměl zvládnout „dojezdy“ lépe. „Nezapomeňte, že se sestava obměnila, zabudovali jsme mladší hráče. Je to fotbal, psychika je sedmdesát procent výkonu, soupeři pak neměli co ztratit a nedali nám tolik prostoru,“ řekl.

A na stejné téma navázal i Daniel Kolář. Podle pamětníka všech úspěchů však na hřišti není výrazně znát případná nevyzrálost mladších. „Myslím, že druhý poločas (s Teplicemi) byl lepší než na Slovácku a zvládli jsme to zkušeněji. Obecně bych neřekl, že nám scházejí.“

Co omlazenému týmu zůstalo, je charakter, když dokázal vyhrát zápasy, ačkoliv výkon nebyl optimální. V minulosti se to ne vždy dařilo. Každopádně obměněnou Viktorii čeká napínavé jaro. A kdyby Krejčímu v průběhu následujících měsíců přece jen scházela zkušenost, má kam sáhnout. Věkový průměr hráčů do pole, kteří seděli proti Teplicím na lavičce, je klasicky plzeňských 28 let…

Kolář se v zimě probudil a na jaře táhne Plzeň. Už dal tři góly
Video se připravuje ...

Teplický brankář Martin Dlouhý zasahuje před Danielem Kolářem z Plzně
Teplický brankář Martin Dlouhý zasahuje před Danielem Kolářem z Plzně

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud