Ondřej Škvor
15. března 2016 • 10:17

Váchova ruka? Penalta a žlutá karta, říká expert. Názory se ale různí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypadá to jednoduše, ale fotbalová pravidla taková vždy nejsou. Po ruce sparťana Lukáše Váchy měla v Olomouci podle pravidlového experta následovat penalta, to je bez debat, ale nikoli už červená karta. Pouze žlutá. Aby to bylo ještě složitější – žlutá dokonce i tehdy, pokud by se balonu vůbec nedotkl… 



Penalta a Vácha ven. Tak patrně vypadala drtivě většinová reakce fotbalových fanoušků po zhlédnutí okamžiku na brankové čáře z třicáté minuty nedělního zápasu Olomouc–Sparta 0:2. Jenže zmýlená z poloviny neplatí.

Může za to brankář David Bičík . Ten se totiž objevil za Váchou a tím celou situaci pravidlově změnil. Takže jak to podle výkladu pravidel je a co měl rozhodčí Michal Paták udělat? Pojďme na to postupně a nejprve si projděme dvě varianty, které se nestaly nebo pravděpodobně nestaly.

První. Kdyby se do toho Bičík vůbec nepřimotal a Vácha balon vyrazil, pak není o čem. Jasná červená a penalta za tzv. zabránění dosažení branky. Jenže Bičík tam byl, takže ta nejjednodušší varianta padá.

Co se v Olomouci stalo
Sparťan Lukáš Vácha ve 30. minutě utkání Olomouc–Sparta (0:2) sáhl na brankové čáře rukou po balonu, který z hlavy Aidina Mahmutoviče mířil mezi tyče. Ve stejný okamžik do balonu pěstmi boxoval také brankář David Bičík. Rozhodčí Michal Paták si prohřešku nevšiml, nechal hru běžet.

Druhá. Vácha na každý pád učinil vědomý pokus zabránit brance. Sám to přiznal. I kdyby se balonu vůbec nedotkl, měl dostat žlutou kartu. „Za nesportovní chování,“ vysvětlil člen pravidlové komise Jan Hora, který pro deník Sport situaci rozebral. „Už jenom ten vědomý pokus se počítá, a to i kdyby se balonu vůbec nedotkl a ten třeba skončil v síti.“

Jenže televizní záznamy ukazují, že Váchova ruka a balon se potkaly. Jisté je tedy jedno – penalta. Ale k ní nejspíš žlutá za výše zmíněné nesportovní chování, nikoli červená. „Červenou by mohl dostat pouze za zabránění dosažení branky. Jenže my nemůžeme tvrdit, že tomu gólu zabránil, protože nevíme, jak by to dopadlo. Za ním stál ten Bičík,“ říká expert Hora. „Když letí střela na branku a někdo ji zastaví rukou, taky nepřichází červená, protože za ním ještě je brankář. To by muselo být zřejmé, že střela skončí gólem. Teď tomu tak kvůli Bičíkovi nebylo,“ doplňuje Hora.

Mimochodem, jednalo se o velmi specifickou situaci a jeden sudí s bohatými ligovými zkušenostmi, s nímž deník Sport situaci konzultoval, v neděli večer navrhoval spíše červenou kartu, o den později se už přikláněl ke žluté. „S takovým případem jsem se ještě nesetkal,“ doplnil.

Jiný z jeho kolegů naopak tvrdí: „Dával bych červenou. Žlutá se dá obhájit, ale to je taková právničina. Logika mi velí dávat červenou.“

Jisté je, že rozhodčí Michal Paták chyboval, když celou situaci přešel. Na jeho obranu je však třeba říct, že to, co se opravdu událo, nebylo zcela zřetelné. Vždyť ani olomoučtí hráči, stojící jen pár metrů opodál, přestupek nepostřehli a bez protestů pokračovali ve hře.

To je polehčující okolnost, nikoli omluva. Chyba se stala, dokonce taková, která dost možná pomohla Spartě ke třem bodům a nakonec třeba i k titulu.

Nedej bože, aby Vácha v neděli rozhodl derby…

Olomouc - Sparta: Do brány hlavičkoval Mahmutovič, Vácha vyrazil míč rukou
Video se připravuje ...

Váchův zápas: Ruka ve vápně, gólová střela i hádka s Brabcem
Video se připravuje ...

Olomouc - Sparta: Marečkova teč pomohla Váchově střele do brány. Sparta vede 1:0
Video se připravuje ...

Olomouc - Sparta: Konstruktivní diskuze? Brabec se pohádal s Váchou
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud