Ondřej Škvor
22. března 2016 • 14:21

Fotbalová liga se osamostatní! Příští ročník už si kluby řídí samy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud si to jedna strana nerozmyslí při podpisu, je hotovo. Výkonnostní fotbal a profesionální kluby se dohodly na rozchodu. Od příštího ročníku si kluby první, druhé a juniorské ligy samy budou řídit své soutěže. V pondělí odsouhlasilo mimořádné Ligové shromáždění jednomyslně znění rámcové smlouvy, dnes ji rovněž všemi hlasy posvětil výkonný výbor.



„Je to nejdůležitější smlouva ve fotbale od roztržení republiky,“ prohlásil asociační místopředseda Roman Berbr, při jednáních zástupce výkonnostního fotbalu.

„Průběh byl tvrdý, ale korektní. Jsem rád za konsenzus, jdeme správným směrem,“ řekl Dušan Svoboda, při jednáních zástupce profesionálního fotbalu.

Co je obsahem smlouvy? Shrňme to hlavní:

1. Kluby zaplatí každý rok do amatérského fotbalu 7 milionů korun.

2. Kluby naopak získají nárok na podíl z odměn pro reprezentaci za účast na mistrovstvích světa a Evropy. Konkrétně by to mělo být 15 procent z výnosu za postup počínaje mistrovstvím světa 2018.

3. Obě strany se dohodly na tom, kdo ustavuje a řídí které komisi počínaje rozhodcovskou a disciplinární. Konkrétně Disciplinární komisi, která bdí nad dodržováním soutěžního řádu, si liga zvolí vlastní. Komise rozhodčích naopak zůstane i nadále v gesci fotbalové asociace, neboť to vyžadují pravidla UEFA. "Budeme v ní však mít svého zástupce. A předsedu komise bude FAČR volit po konzultaci s námi, ale konečné slovo bude na straně asociace," doplnil Svoboda.

4. Liga ve výkonném výboru FAČR ztratí pozici místopředsedy a rovněž jednoho "řadového" člena. Takže jestliže nyní v 13členném výkonném výboru sedí celkem čtyři zástupci ligy, v budoucnu budou v 11členném uskupení pouze dva.

"Došli jsme ve všech bodech k rozumnému kompromisu. K dohodě mezi zástupci výkonnostního fotbalu, které reprezentoval místopředseda Roman Berbr, a zástupci profesionální ligy, které jsem zastupoval já," řekl na úterní tiskové konferenci předseda LFA Dušan Svoboda.

A co se bude dít nyní? "Teď je na právnících, aby to, co se dohodlo, převtělili do právního dokumentu. Dokud to není podepsáno, není to finální, ale zásadní a klíčové je, že došlo k dohodě," dodal Svoboda.

V polovině dubna by dokument měl projít ligovým shromážděním a 9. května by měl smlouvu schválit výkonný výbor. Pak by funkcionáři měli kontrakt podepsat a na valné hromadě 20. května by následovala nezbytná úprava stanov.

Svoboda v TAK URČITĚ: Jak by se měla vysílat liga? Co změní samostatnost?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud