28. března 2016 • 04:56

Henn v TAK URČITĚ řešil video ve fotbale. Upřesnil i trest pro Váchu

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal přestal odmítat pomoc videa. O zavedení technologické novinky se začalo hovořit už i v české lize. Jak změní hru? Jaké situace pomůže rozhodčím posoudit? Kolik bude stát? Na tato téma hovořil v pořadu O2 Sport Tak určitě, který vzniká ve spolupráci s iSport.cz, Robert Henn, pravidlový expert při televizních přenosech ze Synot ligy. Společně s ním ve studiu diskutoval také redaktor deníku Sport Pavel Janega.



Padl gól? Nebo ne? V současnosti je nejčastěji zkoumaným momentem s pomocí videa právě tento moment. V anglické Premier League se už tzv. jestřábí oko osvědčilo. „Je to vyzkoušený a velice precizní systém, protože dokáže odhalit každý milimetr,“ tvrdí Henn.

V Tak určitě se rozebíraly i možnosti, jak by video pomohlo při nařizování pokutových kopů. V okamžiku, kdy by si rozhodčí nebyl jistý, mohl by požádat o pomoc. Podle Henna by to byl jednoznačně krok správným směrem.

„O poločase pak za vámi běží funkcionáři, že byla jasná penalta vidět v televizi a ty jsi nepísknul. Pak vás to psychicky trošku vezme a přemýšlíte o tom druhý poločas a trochu kompenzujete, tak to prostě je. Takhle má sudí čistou hlavu a je videem krytý,“ popsal, jak by byl prospěšný

Neuznává ani námitky kritiků, že nové technologie zničí plynulost hry. „Ani tu to neohrožuje. Střídání, odkop od branky a stavění zdi trvá za cleý zápas déle. Situace pro video budou maximálně tři, čtyři za zápas a přidají jednu, dvě minuty navíc. Ale budeme mít regulérní utkání a o to hlavně jde – aby rozhodovaly jen výkony hráčů,“ nabídl svůj pohled.

Závěrem se vrátil i k momentu z nedávného utkání Sparty v Olomouci, při kterém rozhodčí přehlédli ruku hostujícího záložníka Lukáše Váchy na brankové čáře. Zatímco v přímém přenosu Henn vyčítal sudímu, že nenařídil penaltu a Váchu nevyloučil, nyní by zvolil mírnější postih. „V reálu a rychlosti jsem zareagoval jako rozhodčí nebo jakýkoliv divák. Po shlédnutí záznamu je jasné, že tam byl ještě gólman Bičík , který by brance zabránil. Pak bych se přikláněl pouze ke žluté kartě,“ korigoval svůj verdikt.

Henn v TAK URČITĚ řešil video ve fotbale. Upřesnil i trest pro Váchu
Video se připravuje ...

Olomouc - Sparta: Do brány hlavičkoval Mahmutovič, Vácha vyrazil míč rukou
Video se připravuje ...

 

Témata: 
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud