Ondřej Škvor
2. dubna 2016 • 13:00

SLUHA dvou pánů. Nový šéf sudích vzbuzuje obavy, že Berbr ztratí zábrany

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od čtvrtka dávají na fotbale nový kus, jmenuje se stejně jako v Národním. Sluha dvou pánů. V hlavní roli rovněž Miroslav, jenom Donutila tu střídá Tulinger. Ti dva, jimž má posloužit, každému z jiných důvodů, jsou pánové Berbr a Pelta. Hlavně proto, že poslušnost patří k výrazným povahovým rysům nového předsedy komise rozhodčích.



Jak bude vypadat ligový finiš za panování nového šéfa elitních sudích Miroslava Tulingera? V zákulisí panuje obava, že se může proměnit v divočinu. Proto, že Roman Berbr zbavený brzdy v podobě Dagmar Damkové ztratí zábrany.

Nahrála tomu i věta, která to paradoxně výslovně popírá. „Od Romana Berbra si do toho určitě mluvit nenechám. Tahle spojení, která hledáte mezi ním, rozhodčími a komisí rozhodčích, to jsou vaše slova, vaše novinářské spekulace a já vůbec nemám pocit, že by pan Berbr do téhle oblasti hovořil,“ prohlásil na své první tiskovce po jmenování.

Nový šéf sudích Tulinger: Nemám pocit, že by do toho Berbr mluvil
Video se připravuje ...

Opak – tedy že Berbr platí za pána nad sudími – je veřejným tajemstvím, které loni na podzim v podstatě potvrdili i bývalí rozhodčí Libor a Tomáš Kovaříkové, Kordula, Handlíř, Kocián. Ve vše vystihující zkratce: Dagmar Damková je loutka, kterou stvořil a řídí její partner Roman Berbr.

Hodný kluk, který bude respektovat silnějšího

Proto Tulingerovo vyjádření tluče do očí. O to víc, že ti, kteří jej dobře znají, se shodnou: slušný, ale bojácný chlap, který vždy raději poslechne autoritu.

„Názor silnějšího na to, jak má komise pracovat, bude respektovat,“ říká Evžen Amler, někdejší Tulingerův kolega mezi asistenty i nadřízený v Unii rozhodčích.

Miroslav Tulinger nově vede nově komisi rozhodčích
Miroslav Tulinger nově vede nově komisi rozhodčích

„Je to kliďas, nekonfliktní člověk, hodný kluk, který nepůjde do ostrého souboje na krev. Nikdy si kolem sebe nevytvářel skupinu přívrženců,“ říká Josef Nikodém, dlouholetý fotbalový funkcionář, který Tulingera dlouhá léta zná.

„Berbrův člověk, to bezpochyby. Ale nemá jeho povahu. Nemá jeho arogantní vystupování, naopak si vždycky zakládal na intelektuálním vystupování, někdy mi to přišlo až trochu hrané,“ říká jeden z bývalých rozhodčích, jenž si nepřál být jmenován.

Berbr ztratí zábrany

Co z toho vyplývá? Hlavně to, že Berbrův vliv na sudí a jejich komisi se minimálně nezmenší. „Myslím, že teď ztratí zábrany. Bude to jen horší,“ odhaduje anonymně další z někdejších sudích. Třeba i proto, že Tulinger „bude chtít i zůstat na mezinárodní listině delegátů, takže bude chtít hrát podle Romanových pravidel“. Mezinárodní delegát, rovná se jistá prestiž a jisté peníze.

Navíc je docela možné, že Tulinger se přimkne k Berbrovi sám. „Je to lajnař,“ stroze konstatuje třetí z anonymních sudích. Lajnař, tedy asistent, se mezi arbitry automaticky netěší takovému respektu jako hlavní rozhodčí. „U mladších snad respekt ještě má, u těch starších už ne.“ Dá se to ovšem změnit, i když trochu na sílu – pokud tedy najde Tulinger ono zastání u Náčelníka Romana.

Jenže není to jenom takhle jednoduché. Berbr je jeden pán. Z druhé strany může tlačit ten druhý, Miroslav Pelta . I on má své zájmy. Po odchodu Synotu jedná s Číňany o sponzorských milionech pro ligu.

Mimochodem, silou čínských peněz prý přesvědčil na nedávném Ligovém shromáždění některé kluby, v té chvíli váhající s podporou samostatné ligy, aby pro ni zvedly ruku. To se povedlo a Pelta nemůže chtít, aby se mu zbytek soutěže zvrtl do divoka.

Miroslava Tulingera každopádně čeká vypjaté jaro.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud