Jan Podroužek
16. dubna 2016 • 13:00

Slavia musí zapnout mozek: motorem je Souček, Hušbauer se hledá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to alchymie a může mít největší dopad na to, jestli fanoušci Slavie budou mít radost ze hry, nebo ne. Uprostřed zálohy řeší trenér Dušan Uhrin stále nedostatky, ale vyskakují mu i hodnotné výkony. To první je třeba vypálit, to druhé uchovat. A bystrými tahy posilovat mozkový trast Slavie, který nyní ztělesňuje čtyřka Josef Hušbauer, Tomáš Souček, Antonín Barák a Levan Kenija.



PŘÍMÝ PŘENOS zápasu Olomouc - Slavia sledujte od 17 hodin ZDE »

Uchvátil hattrick Tomáše Součka proti Baníku. Na pochvalu je i jeho celkový herní projev, kterým překonává kritické předsudky svého okolí. Antonína Baráka ještě pořád trochu sužuje nerozehranost, Levana Keniju nespolehlivost jeho zdraví. Josef Hušbauer dosud naplno nevyletěl.

Takhle to v rychlém posudku stojí ve střední záloze Slavie. Zvláštní společenství o čtyřech individualitách v sobě skrývá nástrahy, ale zároveň potenciál, jak zatím nevýraznou herní tvář vylepšit.

Co lze konstatovat, je, že výkonnostním lídrem je Souček. 21letý středopolař s především defenzivními přednostmi se stal oporou a zároveň velmi produktivní součástí sestavy. Jen na jaře vstřelil čtyři góly. „Je to hráč, na nějž jsem si musel upravit názor,“ přiznal nedávno pro Sport trenér reprezentační jednadvacítky Vítězslav Lavička .

Nemyslí tím, že by ho podceňoval, jen v něm nebyl ještě objevený přínos i pro útok. Ten už je teď nezpochybnitelný, byť mladou naději dosud limituje nedokonalá pohybová kultura.

Vedle téhle jistoty existuje ve slávistickém středu i druhá. Že bude hrát Josef Hušbauer. Největší zimní posila ale svojí pověsti zatím docela dluží. Inklinuje především k zodpovědné hře dozadu, přičemž nepřispívá dostatečně ofenzivě. Tady ale leží potenciál.

Sehrát Hušbauera s typy, kteří se vzájemně podpoří a sešívaným nebude chybět větší a hlavně lepší podpora útoku.

Řešení nabízí Uhrinovy nápady, jak poskládat jedenáctku. Prvotní systém 4-4-2 je v posledních týdnech pomíjen, Slavia s ním v lize postrádala nátlak na soupeře. V rozestavení 4-2-3-1 se vrací do její hry bližší souhra s útočníky, ale stále platí, že tomu dost chybí.

Při nasazení Antonína Baráka nebo Levana Keniji může Slavia zasvítit. Už to zkusila, ale nedokonalá souhra tuhle variantu zatím brzdí. A taky fakt, že Barák se teprve rozjíždí po lehkém zranění a herním schodku, Kenija zase trpí na vlastní zranitelnost, nedostatečnou spolehlivost v tom, že by za sezonu odehrál třeba 27 zápasů. To je u něj teď totálně nemyslitelné.

Kromě nedostatků ale oba hráči mají co přinést do týmu. Barák svoje dělovky ze střední vzdálenosti, přesné přihrávky, Kenija hbitost, hru jeden na jednoho a cizelérské posouvání míče do tutových šancí.

Při náročném vedení z toho Uhrin může vymačkat zlatou souhru, která Slavii pomůže v cestě za Evropou.

Podívejte se na profily členů slávistické zálohy (pro zvětšení klikněte na obrázek):

Josef HušbauerFoto Sport

Tomáš SoučekFoto Sport

Antonín BarákFoto Sport

Levan KenijaFoto Sport

Záložník Slavie Jaroslav Mihalík v akci
Záložník Slavie Jaroslav Mihalík v akci

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud