21. dubna 2016 • 13:48

Sudí: Penalta pro Spartu byla za ruku. Štetina hrál hrudí, namítala Dukla

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jde o jeden z nejkontroverznějších momentů prvoligové sezony. Rozhodčí Tomáš Kocourek vysvětlil, proč se rozhodl nařídit penaltu proti Dukle, z níž vstřelila Sparta vítězný gól ve středečním dohrávaném utkání 19. kola (2:1). „V 93. minutě utkání nařízen pokutový kop pro družstvo hostů na základě spolupráce s AAR1 (brankovým rozhodčím) za úmyslné zahrání míče rukou obráncem domácího družstva č. 19 Lukášem Štetinou uvnitř brankového území domácího mužstva,“ zdůvodnil svoje rozhodnutí Kocourek. Protest proti jeho verdiktům zanesla ihned po utkání do zápasu i Dukla. Nelíbí se jí červená karta pro brankáře Filipa Radu, Štetina podle ní nehrál rukou, ale hrudí. Co se týká Rady, Komise rozhodčích označila červenou kartu za chybu a disciplinární komise mu následně nezastavila činnost, v nadcházejícím kole tak může nastoupit.



Nepřehledný moment ze závěru druhého poločasu vyvolal velké debaty. „Hráči mi řekli, že jim rozhodčí tvrdil, že odpískal penaltu za faul brankáře Rady na Lafatu ,“ řekl trenér Dukly Luboš Kozel. Jak ukazuje komentář ve zprávě rozhodčího, Kocourek vysvětluje svůj verdikt jinak.

Penalta se nakonec pískala kvůli Štetinově ruce. Kocourek současně okomentoval i delší dobu, která uplynula od přestupku k jeho verdiktu. Zdůvodnil ji hlučnou atmosférou na stadionu. „R (rozhodčí) zaregistroval informaci od AAR1 (brankový rozhodčí) o PK (pokutovém kopu) až se zpožděním kvůli velmi hlučné emotivní reakci obecenstva na danou situaci. Informaci o PK od AAR1 tak R zřetelně zaregistroval až de facto v momentu, kdy došlo k výše popsanému přestupku brankáře domácích, za který byl brankář domácích následně vyloučen, a i proto došlo k přerušení hry až po uvedeném přestupku brankáře domácích.“ Informaci si Kocourek se svým asistentem ještě ověřil.

Jenže tento výklad Dukla ve svém protestu rozporuje. "Míč se odrazil do hrudníku bránícího hráče," uvádí klub z Julisky k Štětinovu kontaktu. K penaltovému provinění tak jinými slovy podle Dukly vůbec nedošlo.

Hrubé nesportovní chování, nebo "jen" nesportovní chování?

V zápisu o utkání nejdřív Kocourek pouze ozřejmil důvod, proč vyloučil brankáře Dukly Filipa Radu. Ten strčil do hlavy kapitána Sparty Davida Lafatu, který se mu předtím snažil vykopnout míč, ačkoliv ho držel v rukou. Trest přišel za Radovu následnou reakci. „Hrubé nesportovní chování. Prudké udeření soupeře otevřenou dlaní do hlavy v nepřerušené hře v době, kdy uvedený hráč (brankář) držel míč v ruce,“ uvedl Kocourek.

I v tomto bodě Dukla nesouhlasí a ohrazuje se tím, že z Radovy strany nešlo o hrubé nesportovní chování („Hráč použije nepřiměřenou sílu nebo brutalitu vůči spoluhráči, divákovi, rozhodčímu nebo jiné osobě.“), ale došlo pouze k nesportovnímu chování. To mělo být podle Dukly potrestané pouze žlutou kartou. Rada by v tom případě zůstal na hřišti, místo toho za něj musel zaskočit obránce Ondřej Vrzal. Bořek Dočkal pokutový kop proměnil.

Zápis utkání Dukly se Spartou, kde je vysvětlený divoký závěr zápasuFoto Sport

Dukla - Sparta: Podívejte se na divoký závěr zápasu. Co spustilo melu?
Video se připravuje ...

Jak vypadala celá sporná situace?
1. Jiráček v ofsajdu? Ve chvíli Marečkova centru stál Jiráček patrně v ofsajdu.
2. Jiráček faulující? Jiráček možná stáhl bránícího Jurendiče k zemi, díky čemuž mohl hlavičkovat na branku.
3. Štetinova ruka?! Bránící Štetina zasahuje letící balon rukou v rozporu s pravidly, za což posléze sudí Kocourek nařídil penaltu. Dukla však tvrdí, že balon zasáhl Štetinovu hruď.
4. Lafatovo dorážení. Gólman Rada míč chytá a drží v klidu. Lafata opakovaně, i když nijak agresivně, kope do rukou brankáře i do míče. Žluté by se nikdo rozhodně nemohl divit.
5. Radovo strčení. Naštvaný brankář položí ruku na Lafatovo čelo a do soupeře strčí. Ne úplně hodně, ne úplně málo. Za to dostává červenou. Možná stačila žlutá?

Dukla - Sparta: Rozzlobeného Mareše museli po zápase mírnit spoluhráči
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Dukla - Sparta 1:2, rozhodl divoký závěr
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud