Jan Podroužek
11. května 2016 • 16:20

Nové přestupy v Česku: Po smlouvě bez odstupného, ale s kompenzací

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odbouchnuto, přijato, schváleno. Nový přestupní řád, který téměř rok připravilo Legislativně-právní oddělení FAČR, nabude účinnost 1. června 2016 a pojede se striktně už pouze podle něj. Kolem nového dokumentu se v posledních týdnech a možná i měsících vedly dlouhé zjitřené debaty. Zkusme si některé nejdůležitější body přestupního řádu, o němž členové LPO tvrdí, že je ve své podstatě „prohráčský“, osvětlit.



Od začátku musíme jít po dvou stopách. Tedy rozdělit hráče do dvou skupin - na profesionály a na amatéry. Na každou skupinu se totiž vztahuje trochu jiný postup při přestupu.

První na řadu půjdou profíci. U nich začne od 1. června 2016 v Česku konečně platit známé Bosmanovo pravidlo. Hráči pod smlouvou, jimž stávající kontrakt vyprší, mohou volně bez tabulkového odstupného změnit angažmá.

A to i tehdy, kdy s ním jako s profesionálním hráčem nový klub uzavře klasickou profesionální smlouvu. Nový „zaměstnavatel“ však musí uhradit takzvané tréninkové kompenzace, platné pro období hráče mezi šestým a třiadvacátým rokem života. Je to metoda fungující ve vyspělých zemích a chrání se tím kluby, jež hráče vychovaly a i po čase jim z toho něco může kápnout.

A teď jak na to...

Příklad. Hrál jsem od šesti do patnácti v Hlubočepích, pak jsem přeskočil do Bohemians. Chytnul jsem se a Bohemku napadne, že se mnou v sedmnácti podepíše moji první profesionální smlouvu. V tom případě musí „klokani“ sáhnout do své hluboké kapsy a vyplatit Hlubočepy za mou výchovu, která trvala devět let. Podle tabulky v přestupním řádu 150 tisíc korun.

A třeba mi to půjde a v 21 letech si vykopu velký přestup do Sparty. V tu chvíli bude mít Sparta platební povinnost tréninkových kompenzací už jen za Bohemians, protože Hlubočepy už vyplatili právě „klokani“. Sparta pošle do Vršovic podle tabulky milion. Realita ale bude spíš taková, že kluby mezi sebou uzavřou smluvené odstupné, klasickou přestupní částku a zahrnou kompenzaci do ní.

Amatéři můžou odejít i bez souhlasu klubu

A teď amatéři. Ti mají každé léto šanci odejít z klubu do klubu bez souhlasu toho současného, za nějž hrají. Ten termín je 1. června až 20. června, kdy oznámí svůj přestup. Takže hraju za Kopidlno, jenže by se mi asi víc líbilo v FK Hroby. Když si to v Hrobech domluvím, můžu bez souhlasu Kopidlna z něj v tomto termínu přestoupit. Jenže Hroby za mě musí zaplatit tabulkové odstupné. To v amatérských fotbalových poměrech zůstává především prý proto, aby se za hráče udrželo nějaké odstupné, obzvlášť když na amatérské úrovni končí hostování a střídavé starty.

Termín, kdy se amatérští hráči mohou volně pohybovat mezi kluby za tabulkové odstupné, tedy mezi 1. červnem a 20. červnem, je stanoven proto, aby před losovacími aktivy kluby věděly, s jakými kádry půjdou do soutěže. Třeba jestli má vůbec cenu se přihlašovat... Jak vysvětluje Legislativně-právní oddělení na FAČR, je to i ochrana pro kluby, aby se jim třeba v zimě před jarní částí soutěže úplně nerozpadl tým.

Celý přestupní řád, který od 1. června letošního roku nabude účinnost, si lze prohlédnout zde »

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud