Tomáš Podvín
12. května 2016 • 14:25

Pelta k opilým sudím: Chci sametovou revoluci. Mluvil i o trestu smrti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle ještě ani Miroslav Pelta nezažil. Předseda FAČR odsoudil ostudné představení opilých rozhodčích Marka Pilného a Jiřího Jecha v utkání Příbrami se Slavií. Pro zkušeného funkcionáře šlo navíc o impuls k velkým změnám. „Nyní přijde sametová revoluce, akorát ve fotbale. Pro některé to může být bolestné, ale to se nedá nic dělat,“ přiznal.



Pelta byl z chování rozhodčích v Příbrami evidentně hodně zaskočený. „Zažil jsem hodně, ale včerejší situace překonala všechno. Mám povahu, že se snažím vše řešit s chladnou hlavou, ale tohle nešlo. Požádal jsem o mimořádné hlasování, dali jsme podnět disciplinární komisi za znevážení jména fotbalu a dalších věcí, kterých se dopustili,“ řekl na úvod mimořádné tiskové konference.

Čtvrtý rozhodčí Marek Pilný, který od začátku utkání „tancoval“ mezi lavičkami, spadl a musel ho nakonec zpacifikovat až domácí pořadatel, si už nezapíská. To samé se týká brankového sudího Jiřího Jecha, který dokonce podle fanoušků ze stadionu za brankou během utkání močil. „Jako rozhodčí už neexistují,“ tvrdil Pelta.

„Od pana Jecha dnes nebyl ani úmysl se jakkoliv obhajovat, naopak se nám omluvil a řekl, že je připraven přijmout trest,“ dodal předseda Fotbalové asociace České republiky.

Pelta rovněž potvrdil, že se sudí po zápase podrobili dechové zkoušce, jenom Jech odmítl, posléze se ale přiznal. „Nechci být konkrétní, ale hodnota dechové zkoušky u pana Pilného byla zajímavá a adekvátní jeho pohybu,“ přiznal.

Opilý rozhodčí v Příbrami! Podívejte se, co všechno Pilný vyváděl
Video se připravuje ...

Pelta chystá velké změny

Nejvyšší muž českého fotbalu bere celou situaci jako impulz pro velké změny, které ve fotbale chystá. „Chci udělat sametovou revoluci ve fotbale. Nebudu se koukat, s kým jsem kamarád, kdo se dopustil nějakého omylu či selhání, půjde z kola ven,“ řekl Pelta nekompromisně.

„Úkolem nové samostatné ligy je získat důvěru lidí. Vychováváme tisíce dětí a ty musí mít příklady, vzory. Máme podporu státu i prezidenta a nemůžeme si dovolit hazardovat s tím, že se nás bude politická garnitura štítit,“ pokračoval.

„Ta věc má širší souvislosti. Jsme v situaci, kdy děláme nábory dětí, akademie a spoustu dalších věcí. Tady se maká od rána do večera, od pondělí do neděle, to je neskutečné nasazení. Chodí nám lidi na ligu a my jsme schopni to zavraždit jedním takovým vystoupením,“ tvrdil.

„V poslední době se nakupilo hodně sporných situací, nejen včera. To se může stát, ale tohle je morální selhání a opovržení produktem. Hlavní rozhodčí má 25 tisíc na zápas, to u nás bere málokdo. Většina rozhodčích působí na mezinárodní scéně, tak nemůžeme všechno zničit nějakou nezodpovědností. V létě tady bude personální obměna v komisi rozhodčích i na profesionálních listinách,“ dodal.

Pelta také uvažuje nad tím, že by měli delegáti u sebe testy na alkohol. „Neplánuju, že by se měli rozhodčí podřizovat dechové zkoušce před každým zápasem, to mi přijde nedůstojné. Ale je důležité, aby delegáti tu možnost v podezřelých situacích měli,“ prozradil.

„Dnes jsem říkal, škoda, že nemáme trest smrti, ale jen doživotí. Doživotí znamená konec ve FAČR, to by měl být výsledek. Je to naprosté selhání jednotlivců, kteří způsobili, že to vrhlo stín na mnoho slušných rozhodčích a lidí ve fotbale,“ zakončil naštvaný Pelta.

Pelta: Škoda, že nemůžeme udělit trest smrti
Video se připravuje ...

Tulinger: Pilný v šatně nepůsobil opile, to až na slunci
Video se připravuje ...

Další VIDEO opilého sudího: Bodyguard ho vedl do kabiny, slávisté padali smíchy
Video se připravuje ...

Šílené VIDEO: Opilého sudího v Příbrami museli držet, aby nezlobil
Video se připravuje ...

Příbram - Slavia: Ani brankový rozhodčí Jech není ve formě
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud