13. května 2016 • 13:28

Brankový rozhodčí? Osud opilého sudího Jecha, ví to už 21 let

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhodčí Jiří Jech po alkoholové eskapádě v Příbrami při ligovém zápase se Slavií dopískal. To je od čtvrtka hotová věc. Muž, který odřídil v pozici hlavního arbitra řadu utkání, se s ligovým pažitem rozloučil v pozici brankového rozhodčího. Ta pro něj byla svým způsobem osudová. Už před více než dvaceti lety, kdy o téhle funkci ve fotbale nikdo nemluvil. Tehdy si totiž z Jecha vystřelili jeho kamarádi, když ho pozvali na neexistující turnaj v Táboře, aby tam plnil právě tuhle roli.



Všechno se seběhlo v roce 1995, kdy Jiří Jech studoval vysokou školu. Bydlel na koleji a podle kamarádů holdoval alkoholu snad nejméně ze všech. „Byl to hrozně skromný a hodný kluk z vesnice od Jindřichova Hradce, duší slávista, jehož snem je se stát fotbalovým rozhodčím,“ vzpomíná na zmíněnou dobu Jiří Malý, Jechův kamarád.

Právě on byl jedním z iniciátorů nevinného vtípku, kdy kamarádi tehdy začínajícímu rozhodčímu Jechovi napsali dopis, ve kterém ho zvou na turnaj týmů ČFL, který se ale nikdy neměl hrát. Nabídka je spojena s lákadlem, opět vymyšleným. ČMFS má testovat v akci novinku – pozici brankového rozhodčího. „Přišlo nám to jako naprostá pitomost, na kterou nemůže nikdo skočit. Zvlášť ne Jirka, když jeho táta byl v té době delegát svazu,“ popisuje Malý.

FIFA si ho vybrala pro utajovaný projekt

Nikdo v té době nemohl tušit, co přijde o pár desítek let později. „Inspirovali jsme se tehdy hokejem a psali to v době, kdy taková pozice ve fotbale slovy klasika byla maximálně „předmětem vášnivých debat v anarchistických kruzích,“ kroutí hlavou nad osudovým spojením.

Jenže, nakonec svůj nápad dovedou do konce. Na psacím stroji napíšou dopis, doplní ho razítkem Autocampu Tábor, které ale rozmažou a k přečtení z něj je jen „Tábor“. Vše doplní pseudonym a hlavně telefonní číslo, na kterém lze vše ověřit. Jiří Jech, který tehdy řídí utkání maximálně na krajské úrovni, neodolá šanci zapískat si týmy z třetí ligy. Pozvánku na turnaj ještě ověří jeho otec.

„Představuji se jako pan Velický z FK Tábor a potvrzuji, že „ač jste, pane Jechu, o brankovém rozhodčím ve fotbale nikdy neslyšel, FIFA pro ten utajovaný projekt vybrala právě Českou republiku a Váš syn má obrovskou šanci být u počátku zavádění této funkce,“ svěřil se Malý na sociální síti Facebook, jak se mu povedlo Jecha mladšího na akci přilákat. Přidává, že Jiří Jech ve smluvený čas na zcela opuštěný stadion FK Tábor opravdu dorazil.

A teď se stačí vrátit do reality. V roce 2016 jsou na některé exponované zápasy fotbalové ligy opravdu delegováni brankoví rozhodčí. To už se Jiří Jech své šance dočkal. Ke své smůle se nejspíš s kolegou Pilným posílil před zápasem v Příbrami alkoholem. To má za následek, že se během zápasu vymočí na trávník. Kruh se tedy uzavřel. Pozice brankového rozhodčího mu měla kariéru nastartovat, místo toho mu ji nyní ukončila.

„Jednorázovému alkoholovému úletu, byť na  pracovišti, by se spíš zasmál, než za to někoho odsuzoval. Současný systém fungování rozhodčích je totiž nastaven na základě mnohem větších lidských nemravností a rázné tresty v současné kauze ve výsledku jen přinesou politické body těm, kteří celý systém tvoří nebo alespoň kryjí,“ dodal pro iSport.cz Jiří Malý.

Tímhle dopisem si před 21 lety udělali ze sudího Jecha legraci kamarádi na vysoké škole. Pozice brankového rozhodčího se nakonec Jechovi stala osudná.Foto Foto pro Sport: Jiří Malý

Opilý rozhodčí v Příbrami! Podívejte se, co všechno Pilný vyváděl
Video se připravuje ...

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Opilci Pilný a Jech snížili známku i Markovi
Video se připravuje ...

Sudí Jiří Jech podle zákulisních informací ve fotbale skončil
Sudí Jiří Jech podle zákulisních informací ve fotbale skončil

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud