19. května 2016 • 17:00

Trest pro opilého sudího Jecha: Stopka na dva roky a pokuta sto tisíc

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR potrestala rozhodčího Jiřího Jecha, jenž se podílel na řízení zápasu 29. ligového kola v Příbrami pod vlivem alkoholu, zákazem výkonu funkce na dva roky. Stejný trest dostal před týdnem další opilý sudí ze zmíněného utkání Marek Pilný.



Jech navíc musí zaplatit pokutu 100 tisíc korun, což je o 50 tisíc méně než Pilný.
Jech, který byl minulou středu v Příbrami v roli brankového rozhodčího, působil na hřišti od úvodu viditelně pod vlivem alkoholu a podle některých informací se údajně na hřišti dokonce vymočil.

O den později ho komise rozhodčích stejně jako Pilného vyřadila z listiny pro profesionální soutěže a přišel o licenci sudího.

Příbram - Slavia: Ani brankový rozhodčí Jech není ve formě
Video se připravuje ...

Na rozdíl od Pilného se Jech minulý pátek nezúčastnil zasedání disciplinárky a dorazil až na dnešní jednání v doprovodu právního zástupce. K trestu se pro novináře nechtěl vyjádřit.

"Dle disciplinární komise došlo k přestupku dle paragrafu Znevážení jména fotbalu tím, že se pan Jech podílel na řízení utkání coby delegovaná osoba pod vlivem látky a nebyl způsobilý k výkonu funkce. Vzhledem k tomu, že míra ovlivnění onou látkou byla menší než u pana Pilného, je pokuta nižší," řekl předseda disciplinární komise Richard Baček.

"Rozhodli jsme se tak i přesto, že právní zástupce pana Jecha požadoval zastavení řízení, protože se přítomnost látky nepodařilo prokázat. Komise se rozhodla na základě zprávy delegáta, zprávy komise rozhodčích a pochopitelně na základě zhlédnutí videozáznamů," dodal Baček.

Fillo si nezahraje jeden zápas

Teplický fotbalista Martin Fillo dostal od disciplinární komise FAČR trest na jedno utkání za to, že udeřil Martina Frýdka ze Sparty v duelu 27. ligového kola loktem do hlavy. Frýdek si ze souboje odnesl otřes mozku a přišel o nominaci na mistrovství Evropy. Fillo byl potrestán až po skončení soutěže, takže vynechá první kolo nového ročníku.

"Doufal jsem, že nedostanu ani jeden zápas, ale vzhledem k tomu, že jsem Martina poslal do nemocnice, tak jeden zápas je na místě," řekl Fillo novinářům při odchodu ze zasedání disciplinární komise.

Jeho zákrok byl původně posuzován jako podezření na surovou hru, za což Fillovi hrozil výrazně vyšší trest. Za surovou hru vedoucí ke zranění například komise na konci března zastavila na dva měsíce činnost záložníkovi druholigového Vyšehradu Ladislavu Volešákovi, který loktem zlomil čelist karvinskému Janu Šislerovi.

Teplice - Sparta: Frýdka po faulu odnesli. Trestný čin, zuřil Ščasný
Video se připravuje ...

"Skutek jsme přehodnotili na narušení řádného průběhu hry a zastavili jsme mu činnost na jedno utkání. Odpovídá to vyjádření delegáta, který v zápise uvedl, že Fillo měl dostat druhou žlutou kartu, což by vedlo k jeho vyloučení, za což by následoval stejný trest," prohlásil předseda komise Richard Baček.

Fillovi pomohlo, že dosud nebyl trestán. "Zranění Frýdka hrálo roli, ale polehčující okolností bylo, že hráč Fillo dosud nebyl disciplinárně řešen u naší komise. Proto jsme vyhodnotili, že jde o přiměřený trest. Nebyly tam naplněny znaky surové hry," dodal Baček.

Čtyřiadvacetiletý Frýdek svedl v druhém poločase zápasu v Teplicích s Fillem hlavičkový souboj, při kterém dostal loktem do obličeje. Zůstal ležet na trávníku a musel být ze hřiště odnesen. Kvůli otřesu mozku byl tři dny hospitalizován. Trenér Sparty Zdeněk Ščasný označil Fillův zákrok za trestný čin.

"Svědomí mám čisté, byla to nešťastná náhoda. On mě rozhodil, já zašmátral rukou dozadu a bohužel jsem ho trefil. Mrzí mě, že měl otřes mozku. Já nejsem z hráčů, který by šel na hřiště s úmyslem někoho zranit. Hraju tvrdě, hodně toho rozdám, ale i schytám. Ale nikoho jsme zranit nechtěl," řekl Fillo, který v utkání nebyl potrestán kartou.

Frýdkovi se po utkání omlouval. "Psal jsem mu zprávu. Druhý den mi odepsal, že takových soubojů ještě oba podstoupíme hodně, ať jsem v klidu. Jsem rád, že vůči mě není zahořklý. Mrzí mě, že přišel o nominaci, ale nikde není psáno, že by na Euro nakonec jel," dodal Fillo.

Disciplinárka dnes také potrestala Slovácko a Zlín pokutou 50 tisíc korun. Slovácko pyká za porušení povinností pořádajícího klubu a nevhodné chování fanoušků, Zlín pak za své příznivce. Komise zahájila řízení s Baníkem Ostrava a pražskými kluby Slavií a Spartou.

Michal Šmíd z Bohemians 1905 dostal za vyloučení v posledním ligovém kole trest na jedno utkání. V druhé lize si za červenou kartu nezahrají jedno kolo Radim Nepožitek ze Znojma, Patrik Čavoš z Českých Budějovic a třinecký Lukáš Salachna.

Opilý rozhodčí v Příbrami! Podívejte se, co všechno Pilný vyváděl
Video se připravuje ...

Tulinger: Pilný v šatně nepůsobil opile, to až na slunci
Video se připravuje ...

Pelta: Škoda, že nemůžeme udělit trest smrti
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Příbram - Slavia 1:3. Domácí ještě můžou sestoupit
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud