Ondřej Škvor
20. května 2016 • 14:35

Pelta: Listkiewicz předsedou komise rozhodčích? Chtěli jsme kvalitu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potvrzeno. Miroslav Pelta navrhne výkonnému výboru, aby se příštím předsedou české komise rozhodčích stal bývalý polský sudí a předseda svazu Michal Listkiewicz. „Chceme větší důvěru,“ vysvětluje předseda asociace.



Zbývá jediné, aby Listkiewicze schválil výkonný výbor a ligové kluby. Pak stávající předsedu Miroslava Tulingera vystřídá třiašedesátiletý cizinec.

„Je to člověk s mezinárodním renomé, člen komise rozhodčích FIFA. Neberu to tak, že jsme tu nenašli člověka. Ani to neberu jako selhání ze strany vedení fotbalu. S panem Listkiewiczem se dlouho znám, vycházel jsem z toho, že se nám model zahraničního člověka osvědčil při řízení klíčových zápasů české ligy,“ vysvětlil Pelta .

Předseda FAČR Miroslav Pelta (vpravo) a člen Výkonného výboru Evropské fotbalové unie UEFA Sándor Csányi
Předseda FAČR Miroslav Pelta (vpravo) a člen Výkonného výboru Evropské fotbalové unie UEFA Sándor Csányi

Při výběru vycházel z toho, že volbou českého předsedy by zavdal prostor ke spekulacím. „Kdyby to byl někdo z České republiky, řešil by se vzta k Plzni, ke Spartě, k Jablocnci. Tohle je něco, co by mělo rozptýlit pochybnosti. Je to v dané chvíli nejlepší řešení,“ prohlásil Pelta.

Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace, s polským řešením souhlasí. „Je to otázka důvěryhodnosti. Celá komise rozhodčích má fatální dopad na důvěryhodnost fotbalu. Jsem rád, že se vedení asociace vydalo tímto směrem. Když mohou pendlovat trenéři, proč ne funkcionáři.“

Příští předseda sudích už bude sestavovat listinu rozhodčích. Byť své budoucí české podřízené dobře nezná. „Bude to kolektivní rozhodování, členové zůstanou čeští, i já si řeknu svůj názor. Jsou chyby a jsou tendence a opakované tendence. Pomůžeme historií, půjdeme člověk po člověku,“ říká Pelta.

Kdo je Michal Listkiewitz

Narodil se 20. května 1953 ve Varšavě a vystudoval hungaristiku na Varšavské univerzitě.

Od roku 1973 byl fotbalovým rozhodčím, od roku 1986 byl deset let mezinárodním rozhodčím; jako rozhodčí byl například na ME 1988 v Německu, na OH 1988 v Soulu, na MS v Itálii 1990 (zde jako pomezní i při finále) a v USA 1994. Má na kontě zhruba 1100 zápasů, z toho 150 mezinárodních.

V roce 1989 se stal mluvčím polského fotbalového svazu (PZPN), později byl mj. generálním sekretářem, místopředsedou a v letech 1999 až 2008 předsedou PZPN; působil i v orgánech UEFA a FIFA, nyní je členem komise rozhodčích FIFA.

Polský fotbalový svaz v době, kdy v jeho čele stál Listkiewicz, kritizovali fanoušci i politici kvůli tomu, že jen přihlížel korupční aféře ve fotbale. Zástupci svazu tvrdili, že o ničem nevěděli. V roce 2008 nechal ministr sportu Miroslaw Drzewiecki odvolat vrcholné funkcionáře fotbalového svazu v čele s Listkiewiczem kvůli chaosu v řízení a neschopnosti vypořádat se s korupční aférou. Polsku pak hrozily sankce FIFA kvůli vměšování politiky do sportu.

Podílel se na úspěšné kampani pro udělení EURO v roce 2012 Polsku a Ukrajině.

Pochází z herecké rodiny, sám si zahrál ve filmu, byl členem polské komunistické strany. Kromě rodné polštiny ovládá maďarštinu, angličtinu, němčinu, finštinu a ruštinu.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud