Jan Vacek
23. května 2016 • 15:44

Plzeňský tah s Pivarníkem. Mistry má zkrotit upřímný pedant

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatím to není oficiálně potvrzené, už brzy ale bude. Roman Pivarník (49) se podle informací deníku Sport v nejbližších dnech stane novým trenérem Viktorie Plzeň. Do nespoutané kabiny mistrovského celku dorazí ryzí povaha. Muž, kterého charakterizují upřímnost a otevřenost.



Vedení Viktorie Plzeň jedná s Romanem Pivarníkem o možné spolupráci od pátku. Tehdy se generální manažer klubu Adolf Šádek setkal s úspěšným koučem v Olomouci, o den později si telefonicky potvrdili oboustranný zájem. Začátkem tohoto týdne by mělo být vše dotaženo i administrativně. Pivarník se je totiž smluvně vázán s Bohemians, před podpisem kontraktu na západě Čech ještě proběhnou jednání na úrovni klubů.

Jde však spíše o formalitu. To hlavní je dohodnuto. Viktoria o služby rodáka ze Slovenska mimořádně stojí, pro Pivarníka představuje možnost zabojovat o účast nablýskané Lize mistrů velkou motivaci. Tohle spojení začne už brzy platit. Do Štruncových sadů míří člověk, který má potenciál, aby vytrhl Plzeň ze stagnace a posunul ji o pořádný kus dopředu.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje v Plzni? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Ačkoli Roman Pivarník platí za vynikajícího trenéra, má za sebou i více než obstojnou hráčskou kariéru. Rodák z Košic a synovec Jána Pivarníka, mistra Evropy 1976, začínal v Táboře, prošel Olomoucí i pražskou Duklou. Úspěšně působil v rakouském Rapidu Vídeň, se kterým v sezoně 1995/1996 postoupil až do finále tehdejší Poháru vítězů pohárů, ačkoli do hry nezasáhl.

V pozici trenéra sbíral ostruhy v HFK Olomouc, na krátko si odskočil do Saudské Arábie, Jihlavě pomohl k triumfu v druhé lize. Před čtyřmi roky poprvé skočil do nejvyšší tuzemské soutěže. Pivarník převzal Olomouc a brzy jí vtisknul novou tvář. Sigma pod jeho vedením hrála atraktivní fotbal a bavila diváky napříč ligou. „Chci hrát útočně, to je moje filozofie,“ zopakoval několikrát.

Jeho působení na Hané však končilo hořce. Čtyři kola před koncem soutěže byl odvolán. V situaci, kdy tým figuroval na čtvrté příčce a reálně se rval o účast v pohárové Evropě. Jeho konci napomohla i skutečnost, že se nerozpakoval otevřeně kritizovat vedení klubu. Podtrhl tak tím svou velkou devízu. Pivarník si zakládá na upřímnosti. Za každé situace je otevřený, říká přesně to, co si myslí. I když mu tu zrovna nemusí prospět. Tak jako v Olomouci. I navzdory dobrým výkonům musel jít.

Jak kardinální chyby se vedení Sigmy dopustilo, ukázaly následující sezony. Olomouc už dvakrát propadla do druhé ligy, adekvátní náhradu za Pivarníka najít nedokázala. „Ideální trenér pro Sigmu? Neváhám ani půl vteřiny. Roman Pivarník. Sigma by za ním měla přijít, pokleknout, požádat o odpuštění, že ho před lety nesmyslně propustila, a získat ho zpět. Je to mimořádně inteligentní trenér,“ prohlásil vnedávném rozhovoru pro deník Sport bývalý funkcionář klubu Jiří Kubíček.

Navrátilec Bakoš: Do Plzně mě lákal Ďuriš, asi se nebojí o místo
Video se připravuje ...

V Bohemce dvakrát podržel Šírla 

Před dvěma lety převzal Pivarník Bohemians. A ve vršovickém klubu na odborníka nedají dopustit. Ačkoli to ze začátku mezi ním a hráči trochu skřípalo, postupem času se vztahy uhladily. Kabina navykla tomu, co po ní nový kouč vyžadoval. Tedy maximální profesionalitu a připravenost. Ať už fyzickou či psychickou. Přes tohle nejede v případě Pivarníka vlak. Vyžaduje to striktně a po každém. V tradičním klubu symbióza zafungovala, výsledkem byla velice povedená jarní část sezony.

Pivarník si navíc uchovává vysoce citlivý přístup, má pochopení pro lidské slabosti a přešlapy. Jeden příklad za všechny. Ještě na podzim v Bohemians působil Radek Šírl .

Uznávaná persona, hráč se zkušenostmi z Ruska. Bývalý reprezentant. Na trénink ovšem přišel Pivarníkovi rovnou z flámu. Trenér „klokanů“ se tomu zasmál, ale po hříšníkovi se nijak nevozil. Neudělal to ani ve chvíli, kdy se situace opakovala. Šírlovi dal třetí šanci. Když se ale zkušený matador dostavil společenský unavený znovu, tak mu rovnou ukázal dveře. A vítěz Poháru UEFA i Superpoháru v klubu skončil.

„Za sebe můžu říct, že jsem s ním nikdy neměl problém. Jen se člověk musí chovat jako profík a pak jde všechno dobře. Dostal ze mě v mém věku v podstatě maximum, to nejlepší,“ nemůže si spolupráci vynachválit Tomáš Čížek, který ve 37 letech patřil na jaře mezi nejvýraznější hráče Bohemians.

Nyní stojí Pivarník před další výzvou. Dosud tou vůbec největší. V Plzni zažije to, co zatím v trenérské kariéře neokusil. Ohromný tlak ze strany vedení na předváděnou hru i výsledky, specifi ckou kabinu hráčů, které není jednoduché udržet na uzdě.

Předchozím trenérům Miroslavu Koubkovi a Karlu Krejčímu se to příliš nepodařilo. Pivarník si uvědomuje, že nastavení vztahu s hráči je pro jeho působení naprosto klíčové. Minimálně v úvodu bude potřebovat i podporu ze strany svých nadřízených. Pokud se Plzeň s myšlením nového trenéra ztotožní, může to celému klubu ohromně pomoci. Pivarník má schopnosti, aby ze současného kádru vymačkal to nejlepší.

Euforie na plzeňském náměstí. Takhle slaví mistři
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Plzeň 5:0. Mistr se rozloučil debaklem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud