Karel Häring
29. června 2016 • 20:23

Nabídka Plzně? Wow! Nechtěl jsem promrhat šanci, říká posila Hromada

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako šestnáctiletý vyrazil za zkušenou do Juventusu Turín, kde každý týden potkával Pavla Nedvěda. Teď se slovenský záložník Jakub Hromada pokusí v klubu, kde „Grande Paolo“ začínal, udělat první velký posun ve své kariéře mezi dospělými.



V přípravném utkání Viktorie Plzeň s druholigovou Vlašimí, které skončilo výhrou úřadujícího mistra 5:3, si odbyl svou premiéru, na hřišti vydržel do 66. minuty. Ve čtyřčlenné záložní řadě se v úvodu postavil vedle svého krajana Martina Chriena

„Ještě to nebylo optimální, vracím se po zranění, šest týdnů jsem netrénoval, bylo pro mě náročné se dostat do tréninkového tempa. Teď už je to lepší, hlavně po fyzické stránce jsem měl trochu problémy, protože nemám za sebou ani týden tréninkového procesu, který je opravdu náročný. Až opadne únava, bude to lepší,“ věří mládežnický reprezentant Slovenska, jenž v květnu oslavil dvacáté narozeniny.

Jeho dosavadní pocity z působení v týmu čtyřnásobného českého mistra jsou zatím velmi pozitivní. Největší dojem na něj udělala kvalita mužstva. „Nedá se to porovnávat se slovenskou ligou, kde jsem působil minulý rok. Je tady velké množství hráčů s vysokou kvalitou a podmínky jsou neporovnatelné. Dovolím si tvrdit, že jsou na úrovni jako v Itálii. První dojmy jsou vynikající, jsem velmi šťastný, že můžu být součástí tohoto klubu. Věřím, že se Viktorce bude dařit.“

Slovenský záložník Jakub Hromada posílil Viktorii Plzeň
Slovenský záložník Jakub Hromada posílil Viktorii Plzeň

Uplynulou sezonu strávil Hromada na hostování ze Sampdorie Janov v Senici, za níž si připsal pět gólů v pětadvaceti zápasech. Ve slovenském klubu měl ještě pokračovat, ovšem když se dozvěděl o zájmu z Viktorie, požádal je o uvolnění. Měl jasno, kam chce vyrazit.

„Moje první myšlenka byla: ,Wow, do Plzně chci jít‘. Jednání byla náročnější, protože jsem musel ukončit hostování v Senici, které jsem měl na dva roky, ale nakonec jsem byl rád, že se kluby dohodly, Senica nedělala problémy a Plzeň byla ochotná udělat něco pro to, abych sem přišel. Jsem velmi šťastný, že to tak dopadlo. Viktoria je brána nejen v Česku a na Slovensku, ale i v Evropě jako výborné mužstvo. Proběhlo mi hlavou, že by to mohl být velký posun v kariéře a takovou šanci bych nechtěl promrhat,“ uvedl košický rodák.

Do utkání nastoupil s kapitánskou páskou. Důvod je jasný, čeká jej platba do týmové kasy. Ale na pásku je zvyklý z mládežnických reprezentačních výběrů Slovenska. A protože patřil mezi nejlepší, sáhnul po něm v roce 2012 Juventus, do kterého přestoupil z Michalovců. V turínském velkoklubu strávil dva a půl roku, ačkoliv část z toho na hostování v FC Janov. „Byla to velmi dobrá škola, Itálie mi dala hodně, ať už po fotbalové stránce nebo po osobnostní. V Juventusu to bylo perfektní, podmínky jedny z nejlepších v Evropě.“

Jelikož občas mladící v akademiích trénovali s prvním týmem, potkával se s legendou „Staré dámy“ Pavlem Nedvědem, z nějž se po skončení hráčské kariéry stal jedním z předních funkcionářů klubu. „On tam byl dennodenně. Je to velká legenda, před každým zápasem skandují jeho jméno. A je to legenda nejen pro Juventus, ale pro celý italský fotbal,“ vypráví Hromada.

V roce 2014 přestoupil do Sampdorie Janov, ovšem ani tam si nepřipsal start za první tým, stejně jako na hostování v Pro Vercelli. Po návratu na Slovensko se před ním otevírá velká šance v Česku. V klubu, v němž začínal Pavel Nedvěd.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud