Stanislav Hrabě
7. července 2016 • 09:35

Dalmácie miluje Hajduk. Na generálku Slavie má přijít 15 tisíc lidí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SPLITU Slavia Praha prožije bouřlivou generálku. Podle místních znalců přijde na její souboj s Hajdukem Split na stadion Poljud možná i patnáct tisíc diváků. Deset určitě. Bude to kulisa jako na slavné pražské derby se Spartou. „Klukům to přeju,“ pamatuje na své následovníky v červenobílém dresu dnes už živoucí slávistická legenda Stanislav Vlček, nyní vedoucí mužstva.



Byl při tom, když v roce 2011 si Hajduk Split pozval na oslavu 100. výročí založení Slavii Praha. Koho jiného, vždyť šest chorvatských studentů pojalo tento bohabojný nápad v pražské restauraci U Fleků a inspirovala je Slavia. Ostatně prvních třináct trenérů v historii Hajduku pocházelo ze Slavie…

Na oslavu kulatého výročí byl před pěti lety stadion Poljud, jinak národní kulturní památka Chorvatska, plný. Stanislav Vlček tehdy zůstal na lavičce. „Nechal jsem vychutnat tu atmosféru mladým, já toho za svou kariéru zažil dost,“ vzpomíná účastník Ligy mistrů 2007/2008, jenž hrál i za Dynamo Moskva a Anderlecht Brusel.

Nyní lidi opět přijdou. „V celé Dalmácii je milovaný jenom Hajduk,“ říká trenér Jiří Plíšek, jenž ve Slavii má za úkol rozvíjet podepsanou spolupráci s chorvatským klubem. „Na jeho zápasy fanoušci chodí, Slavii si ujít nenechají. I když je to jen příprava,“ soudí.

Na utkání se přijde podívat i bývalý hráč Slavie i Hajduku chorvatský obránce Ante Aračič. V Hajduku vyrůstal, za Slavii hrál pod trenérem Karlem Jarolímem v období 2006-2007. kdy se nadechovala k útoku na přední české i evropské pozice. „V Hajduku jsem skončil před čtyřmi lety, ale přijdu,“ sdělil plynnou češtinou a popovídal si s chutí s bývalým spoluhráčem Stanislavem Vlčkem.

Na stadionu Poljud září velký nápis: Navijač Hajduka=Član Hajduka (fanoušek Hajduku=člen Hajduku). Nejde o zbožné přání. Je to pravda.

Slávisté už si s Hajdukem Split jednou zahráli
Slávisté už si s Hajdukem Split jednou zahráli

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud