Ondřej Škvor
13. července 2016 • 12:16

Listkiewicz chce do své komise sudího Příhodu i bývalého ministra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Představovali si to snáz, než ukazuje realita. Kdo? Miroslav Pelta a jeho nový předseda komise rozhodčích Michal Listkiewicz. Odborník z Polska v pátek jenom těsně a díky nadnárodním souvislostem prošel na hlasování výkonného výboru – to byla první nesnáz, která pro ně ještě dobře dopadla.



Teď se ovšem hraje o samotné složení komise a tam se čeká ještě větší boj. Listkiewicz už předložil svůj seznam, jako první ho uveřejnil server Aktuálně.cz.

Jsou na něm: Radek Příhoda, stále aktivní rozhodčí, který by pochopitelně musel s pískáním skončit.
Petr Mlsna, bývalý ministr bez portfeje za Nečasovy vlády, v současnosti náměstek ministra vnitra a především – bývalý rozhodčí na úrovni druhé ligy.
Roman Hrubeš – bývalý prvoligový rozhodčí, nyní výkonný ředitel Nadace fotbalových internacionálů.

A dále osoby, jejichž jména se už na veřejnosti objevila a které už působily v čele bývalých komisí rozhodčích – Dagmar Damková, zároveň členka komise rozhodčích UEFA, a Václav Krondl, bývalý rozhodčí, jehož do komise navrhla Ligová fotbalová asociace.

Těchto pět jmen se bude ucházet o schválení třináctičlenného výkonného výboru. Plus coby sekretář komise má pracovat Emil Ubias, bývalý asistent z Liberce.

Samotný Listkiewicz prošel poměrem 6:4 (tři členové chyběli), když Dagmar Damková hlasovala pro něj a proti svému partnerovi Romanu Berbrovi. To proto, že coby členka komise rozhodčích UEFA těžko mohla hlasovat proti Listkiewiczovi, členovi téže komise při FIFA. To by bylo politicky nevhodné.

Při schvalování členů komise se už dá předpokládat, že se Damková vrátí do svého přirozeného tábora, tedy k Berbrovi. V tu chvíli, pokud nikdo další nepřepřáhne, budou síly vyrovnané 5:5 a rozhodnou hlasy nepřítomných. Jimi byli Dušan Svoboda, Tomáš Paclík a Pavel Blaha. Svoboda a Blaha se podle všeho přikloní k navrženým jménům, Paclík zůstává neznámou, spíš se dá čekat hlas proti.

I tak by složení komise prošlo 7:6, znamenalo by to ovšem její slabší mandát. Není proto vyloučené, že dojde i k personální obměně, a to ve prospěch Berbrova tábora. Například tak, že se v komisi objeví Miroslav Liba, rovněž bývalý sudí a nyní předseda Středočeského krajského fotbalového svazu.

Hlasování o komisi se dá čekat v příštím týdnu, a to per rollam, tedy na dálku. Nejpozději ve čtvrtek by měl začínat předligový seminář rozhodčích, na kterém už by z logiky věci měla pracovat komise v novém složení.

Na její podobě pak bude záležet, kdo se objeví na samotné listině sudích. Zda půjde o řez, nebo navzdory Peltovým předchozím prohlášením jenom o menší obměnu, vynucenou politickým kompromisem.

Radek Příhoda je výkonostně nadprůměrný rozhodčí, teď figuruje na seznamu možných členů komise rozhodčích
Radek Příhoda je výkonostně nadprůměrný rozhodčí, teď figuruje na seznamu možných členů komise rozhodčích

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud