Jakub Konečný
21. července 2016 • 13:40

Sestava Sparty bude jako chameleon. Jak může začít proti Steaue?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ustálená sestava i systém? Kdepak, na to v případě Sparty zapomeňte, letenský klub se bude i v nové sezoně měnit od zápasu k zápasu jako chameleon. Trenér Zdeněk Ščasný hodlá šít základní jedenáctku i rozestavení každému soupeři přímo na míru. A to hned od začátku ročníku, v němž se od něj očekává úspěch v kvalifikaci Ligy mistrů i na domácí scéně.



Byť letní příprava Sparty dopadla s nepřesvědčivou bilancí 1 – 3 – 1, účel splnila. Trenér Zdeněk Ščasný už ví, jaká sestava bude příští úterý čelit Steaue Bukurešť v prvním zápase III. předkola Ligy mistrů. „Mám jasno, žádné otazníky neřeším,“ prohlásil letenský stratég po generálce s Fenerbahce Istanbul (0:0).

Gólmani? Jedničkou bude Bičík

Naprosto přehledná situace panuje zejména v zadních řadách. Navzdory tomu, že se z hostování v Liberci vrátil reprezentant Tomáš Koubek, pozicí Davida Bičíka to vůbec neotřáslo. Koubek sice odchytal druhý poločas proti Fenerbahce, ale to byl ze strany trenérského štábu spíš projev dobré vůle, aby se mladý gólman necítil úplně odepsaný. Jedničkou nicméně zůstává Bičík, za kterým stojí kabina, vždyť ho sami spoluhráči vyhlásili nejlepším hráčem uplynulé sezony.

„S kolegou Danem Zítkou máme jasno, ale chceme to říct nejdřív brankářům,“ glosoval obsazení klíčového postu Ščasný.

Podívejte se na sestavu Sparty proti Steaue podle deníku Sport v GALERII

Obrana? Tři stopeři působí neprůstřelně

To samé v bleděmodrém platí i o složení stoperské trojice v systému 3-5-2, na který bude Sparta zejména na evropské scéně sázet. Trio Mario Holek, Jakub Brabec a Michal Kadlec působí naprosto neprůstřelně.

Jisté obavy panovaly z toho, jak se Brabec srovná s tím, že mu nevyšel vysněný přestup do ciziny, jenže po pohovoru s vedením se srovnal a proti Fenerbahce odvedl perfektní práci, což o Holkovi s Kadlecem platilo už v předešlých zápasech.

„Celá obrana podala vynikající výkon, hráli nadstandardně dobře všichni tři,“ lebedil si po úterní remíze 0:0 s tureckým gigantem Ščasný, který popřel, že sestava z prvního poločasu byla ta, která by měla nastoupit i proti Steaue.

Nejvíc změn bude ve středu pole

Případné změny se nejvíce dotknou středu pole, kde mají při zranění Lukáše Váchy a Marka Matějovského pevný mandát pouze Bořek Dočkal s Ondřejem Zahustelem a Martinem Frýdkem, který si zvyká na roli defenzivního záložníka.

Naopak Lukáš Mareček coby polař a Costa na levém halvbeku nepřesvědčili, Aleš Čermák, respektive Tiémoko Konaté působili mnohem výrazněji a důrazně si řekli o další šanci. „Střídání naší hře výrazně pomohlo, protože přišel do zálohy fotbalovější Čermák. A Timmyho jsem měl v sestavě původně od začátku,“ přiznal Ščasný.

Pokud jde o útok, i zde náhradníci David Lafata s Josefem Šuralem zastínili Kehindeho Fataie s Lukášem Julišem, zde je variant hned několik. Produktivní Lafata ještě není zdaleka na odpis, jako ideální varianta se k němu jeví zřejmě rychlý Juliš, který svou sílu demonstroval na jaře proti Krasnodaru a Laziu. I na Šurala s Fataiem však dojde, Ščasný má v úmyslu hned od začátku sezony složením základní jedenáctky rotovat.

„Určitě nebude stejná sestava na Steauu jako doma na Slovácko a jiná bude i v Bukurešti,“ upozornil.

Zamotá se z toho soupeřům Sparty hlava?

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Ščasný po losu: Rumunská liga je kvalitní, Steaua má šest reprezentantů
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud