Hynek Preisler
27. srpna 2016 • 12:58

Exploze univerzála. Sýkoru chtěla Plzeň i Bordeaux, ale řádí v Liberci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za tři trefy inkasuje pět tisíc korun, hattrick Jana Sýkory do sítě Larnaky (3:0) je však mnohem cennější. Je prvním hráčem Slovanu, jemuž se takový kousek v evropských pohárech podařil. A ukázal, že střílet branky umí. Právě produktivitu mu trenéři u Nisy v poslední době nejvíce vyčítali. „Zlepšuje se,“ těší kouče Slovanu Jindřicha Trpišovského výkony dvaadvacetiletého univerzála.



Když Jan Sýkora vstřelil v odvetě play off Evropské ligy Larnace druhý gól, kapitán Liberce Lukáš Pokorný mu jako pokladník slíbil za hattrick z týmové kasy pět tisíc korun. „Řekl jsem to v euforii, protože jsem nemyslel, že ho dá. Na něj byly už dva hodně,“ culil se Pokorný.

Jenže Sýkora ho ještě do poločasu stihl dát a stal se tak prvním fotbalistou v historii Liberce, který v 94 zápasech na evropské scéně trefi l tři kousky! „Je první. Těch pět tisíc mu dám z radostí, protože nás to dovedlo tam, kam jsme chtěli. Ale pět tisíc je jen taková malá náplast, v součtu s reprezentační pozvánkou bude hodně v minusu,“ prozradil Pokorný s úsměvem, že do kasy bude muset hrdina něco za životní zápas stoprocentně přihodit...

A proč liberecký kapitán třetí zásah Sýkorovi nevěřil? Protože právě produktivita mu byla před tímto utkáním trenérským štábem vyčítána. „Přišlo to však ve správný moment,“ liboval si kouč Jindřich Trpišovský.

Před prvním duelem s Larnakou ho kvůli zranění Petra Ševčíka posunul z levé obrany do středu zálohy, kde zahrál v obou zápasech na výbornou. „Honza je takový typ fotbalisty, že může opravdu hrát kdekoliv, protože má fotbalové myšlení i pohybovou schopnost na vysoké úrovni,“ pověděl o svém parťákovi Pokorný, se kterým byl v den zápasu Karlem Jarolímem poprvé povolán do národního týmu. Na Kypru padl jediný gól po Sýkorově akci, na severu Čech sám tři vstřelil.

Liberec - Larnaka: Neuvěřitelné! Sýkora stihl hattrick za 41 minut
Video se připravuje ...

V Liberci připomíná Frýdka

„Jsem rád, že máme takového univerzála, což on nerad slyší. Když jsme ho vraceli do středu hřiště, byl takový kyselý, že už je zvyklý hrát vlevo. Ale teď už je zase šťastný ve středu... Pro nás je jen dobře, že podobně jako Frýďas (Martin Frýdek) ve Spartě umí zahrát na dvou třech postech. I pro soupeře je to nečitelné,“ pochvaloval si Trpišovský, jenž Sýkoru zná už z mládežnických kategorií. „Každým rokem jde konstantně nahoru,“ doplnil.

A právě jako náhrada za Martina Frýdka a součást obchodu se Spartou Sýkora před rokem k Nise zamířil. Libereckou jízdu předkoly přes izraelskou Kirjat Šmonu a Hajduk Split Sýkora nezažil, neboť hned na začátku liberecké štace se zranil, když si zlomil prst na noze. Naplno se probojoval do základní sestavy až na jaře, kdy se zabydlel na levé straně obrany.

„Oceňuji hlavně jeho pracovitost a herní inteligenci, která není na první pohled úplně vidět, ale na hřišti správně vyhodnocuje momenty a je vždy tam, kde být má, ať v ofenzivě nebo defenzivě. Je to prototyp moderního fotbalisty,“ řekl Trpišovský. Proti Larnace to Sýkora potvrdil.

Však v létě nebylo daleko k tomu, aby ho získala mistrovská Plzeň, poptávalo se i Bordeaux. Na podzim však ještě bude Sýkora řádit v modrobílém dresu. V základní skupině ho čeká Fiorentina, PAOK Soluň a Karabach.

Sýkora: Je oprávněné, to co se kolem mě dneska děje
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud