24. září 2016 • 10:31

Když Rosický režíroval naposledy derby: Tutovky, výhra, loučení

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř 16 let čekali fanoušci, než budou mít možnost vidět Tomáše Rosického zpátky v české lize! Po střídání při remíze s Mladou Boleslaví se může zítra objevit poprvé v základní sestavě - a to hned při prestižním derby se Slavií. Proti stejnému soupeři se přitom loučil 1. prosince 2000 před rekordním přestupem do Dortmundu. Bylo to povedené sbohem - při vítězství na Slavii 3:1 režíroval hru pozdějších mistrů.



Kvůli účasti českých fotbalistů na olympiádě v Sydney to byl neobvyklý ročník české ligy. Hned 19 zápasů bylo na podzim odloženo a odehráno v náhradním termínu. Zmiňované "rozlučkové" derby patří mezi ně, protože původně se mělo hrát už v 6. kole.

Kromě Rosického žádného jiného z fotbalistů, kteří tenkrát zasáhli do zápasu, už dnes v nejvyšší soutěži neuvidíte. Tedy na trávníku, v jiné roli ano.  Z tehdejších sparťanů Zdeněk Grygera pracuje jako manažer Zlína, Zdeněk Svoboda je asistentem trenéra Zdeňka Ščasného právě ve Spartě, Martin Hašek trénuje druholigovou Vlašim.

Z hráčů, kteří tehdy oblékli dres Slavie, znáte Luďka Zelenku a Martina Hyského v roli televizních expertů, Radek Černý dosud ve Slavii působil jako asistent trenéra Dušana Uhrina .

Tehdy teprve dvacetiletý Rosický si počínal jako zkušený špílmachr. V utkání se sice gólově neprosadil, ale měl dvě velmi slibné příležitosti, když šel sám na brankáře, jednou trefil tyč a rozjel akci před třetím gólem Kolouška.

Svůj dres pak věnoval desetibojaři Romanu Šebrlemu , který přišel vítězství v derby oslavit přímo do kabiny. "Rád jsem mu ho dal, všichni máme obrovskou radost a každý spokojený sparťan je vítán," smál se.

Rosického zatím poslední derby? Podívejte se, jak školil obranu Slavie
Video se připravuje ...

Rozložení sil v domácí soutěži na konci sezony vypadalo úplně jinak než dnes. Titul slavila Sparta s obřím náskokem 16 bodů před Slavií, třetí skončila v současnosti druholigová Olomouc, na posledním místě Plzeň, což znamenalo pád současného největšího rivala Sparty mimo elitu.

V okamžiku, kdy zápas skončil, ještě nebylo potvrzené, že Rosický do Dortmundu odejde. Konečný verdikt padl až 9. ledna 2001. "Jsem rád, že už mám ten těžký krok za sebou, byl to hrozný tlak," prohlásil tehdy Rosický, který byl v tu dobu nejdražším českým fotbalistou a také nejdražším cizincem v historii bundesligy.

Prostě nejsledovanější česká fotbalová osobnost. V tom se nic nezměnilo.

Slavia - Sparta 1:3, hráno 1. prosince 2000

Branky: 23. Kuka - 36. Hašek, 77. Jarošík, 82. Koloušek. Rozhodčí: Liba - Kašný, Hranický. ŽK: Petrouš, Hyský - Labant, Hašek, Kincl, Horňák. ČK: 43. Rada. Diváci: 8590.

Slavia Praha: Černý - Rada - Šuškavčevič (83. Švancara ), Petrouš - L. Došek, Ulich, Dostálek (86. Skála), Kuchař, Tchuř - Zelenka (46. Hyský), Kuka.

Sparta Praha: Blažek - J. Novotný - Horňák, Lengyel, Labant - Z. Svoboda (67. Koloušek), Hašek, Rosický (89. Slončík), Jarošík - Kincl, Obajdin (83. Papoušek).

Chorea při derby: Podívejte se na fanouškovské umění Sparty a Slavie
Video se připravuje ...

Emoce při derby. Podívejte se, jak to vře na hřišti i na tribunách
Video se připravuje ...

Nejhezčí trefy z posledních derby? Dvakrát Lafata, ale vede Škodova paráda
Video se připravuje ...

Vše o Tomáši Rosickém čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud