8. září 2016 • 17:50

Bohemians hrozí stěhování z Ďolíčku. Praha 10 se nedohodla s magistrátem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nad fotbalisty Bohemians 1905 opět visí hrozba stěhování na jiný stadion. Praha 10 se neshodla s magistrátem na společném memorandu o odkupu stadionu Ďolíček, na kterém prvoligový klub hraje. Zastupitelstvo městské části dnes přijalo návrh memoranda, s kterým ale hlavní město nesouhlasí. Majitel stadionu následně naznačil, že na dohodu hodlá čekat jen do konce podzimu.



Podle radního hlavního města pro majetek Karla Grabeina Procházky (ANO), který se jednání zastupitelstva městské části zúčastnil, není v pořádku jen jedno procento textu, které ale nechtěl upřesnit. Stadion chtěla původně koupit městská část a směnit ho za pozemek vedlejšího parkoviště, nově ho plánuje získat Praha.

O převodu se jedná už od roku 2011 a ligovým fotbalistům způsobuje nejistota ohledně stadionu značné potíže. Majitel stadionu, společnost Bohemians Real, má s fotbalovým klubem uzavřenou nájemní smlouvu do konce soutěžního ročníku, ale jsou v ní klauzule, podle nichž ji může vypovědět už na konci září.

To by pro tradiční pražský klub znamenalo nutnost stěhování, což dnes naznačil i statutární zástupce Bohemians Real Lukáš Eichinger. "Pokud politici nenajdou nějaké řešení do konce podzimu, přistoupíme na jinou alternativu. A ta už by byla jiná než fotbalová," řekl Eichinger na webu aktuálně.cz.

Hrozící stěhování ČTK potvrdil i ředitel Bohemians Praha 1905 Darek Jakubowicz. "Od majitele máme ultimátum, ale musí tomu předcházet výpověď. Takže určitý čas ještě máme. Budou teď volby, tak uvidíme, jak se to před nimi rozpohybuje. Z mé zkušenosti vím, že před volbami se to začne hodně hýbat. Pokud by se to ale do voleb nestihlo, tak se to pak naopak hodně přibrzdí," řekl Jakubowicz.

Na Bohemce zůstávají optimisty

Zatím je však optimistou. "Kdybych byl v Bohemce pesimistou, tak se už někde houpu. Stále doufám, že to dobře dopadne. My s tím však nemůžeme nic dělat. To je jednání mezi magistrátem a městskou částí, kdo si na tom získá politické body. I majitel tomu jen přihlíží, i když se jedná o jeho majetek," dodal.

Memorandum mezi městskou částí a hlavním městem vznikalo celé léto, dnes přijatý návrh je už jeho pátou verzí. "Návrh memoranda samozřejmě Praha 10 diskutovala s hlavním městem, a to opakovaně. Je to výsledek několikaměsíční práce nejen na straně Prahy 10, ale i hlavního města," uvedl místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09).

Podle Procházky se na něm ale strany neshodly. "Byli jsme velice překvapeni, že jsme nedostali připomínky, ani memorandum, ale ultimátum. Ani já, ani nikdo na magistrátu jsme to oficiálně neviděli," řekl na dnešním jednání. Podle Peka ale radní dostal poslední návrh memoranda 25. srpna. "Nevím, proč se nám do včerejška po dobu 12 dní neozval, zda na to měl vliv jeho výlet do Číny," dodal Pek. Praha si podle něj bere městskou část jako rukojmí.

Procházka nechtěl specifikovat, na čem se strany neshodly. "Devadesát devět procent dokumentu je v pořádku. Ale ďábel je v detailu," uvedl na jednání.

Spor je nejspíš ohledně sousedního pozemku, který má Praha 10 svěřený do užívání a na kterém provozuje parkoviště. Praha si podmínila nákup stadionu jeho vrácením, městská část zase v memorandu chtěla, aby ho nemusela vracet příští dva roky.

Již dříve si stanovila také další podmínky: chce například zachovat parkovací místa nebo vybudovat kolem Botiče pás zeleně. "Chceme být jistí, že i v případě, že bude (pozemek) spravován hlavním městem, bude i nadále využíván ve prospěch obyvatel městské části," dodal místostarosta Pek.

Původně před dvěma lety chtěla stadion získat městská část právě směnou za sporný pozemek a doplatek. Hlavní město ale smlouvu neschválilo a nakonec se rozhodlo jednat o koupi stadionu od majitele Bohemians Real samo. Městská část proto jednostranně vypověděla směnnou smlouvu.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud