Richard Šíma
8. září 2016 • 16:24

V Baníku nás nerespektovali, zlobí se talent z Ghany. Raději zvolil Karvinou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle návrat je opravdu překvapivý. Když se totiž talentovaný ghanský reprezentant Derrick Mensah na konci loňského roku vytratil z Česka, protože přestoupil z Baníku do norského Haugesundu, zdálo se, že tehdy dvacetiletého Afričana v Česku už nikdy nikdo neuvidí. Zvláště po tom, co v Ostravě prožil. Uplynulo osm měsíců a Mensah je v ePojisteni.cz lize. Už ale ne v Baníku, nýbrž v sousední Karviné. Zatím na hostování.



Vážně je to on? Diváci při přátelském utkání Karviné s Baníkem, které se hrálo v Bohumíně, jako by tomu nechtěli věřit. Je to Derrick Mensah? Není? Je. Ale proč má karvinský dres? Inu proto, že v Norsku se necítil, rozhodl se pro návrat, ale do druhé ligy se mu nechtělo… 

V Baníku tvořili spolu s krajanem Francisem Narhem nerozlučnou dvojici. Měl ale pech na zranění, moc toho neodehrál. Zažil navíc Baník v době, kdy v klubu nefungovalo téměř nic. Oba už chtěli pryč. Zatímco kamarád Narh zamířil za teplem do Bulharska, kde se chytil v dresu Levski Sofia, on se vydal na sever. Do Norska.

V Haugesundu si na jaře zahrál čtyřikrát. Nikdy ne déle než poločas, ale aspoň to. Ostatně ve dvaceti letech znamenal pro klub pořád spíš příslib do budoucna, než okamžitou posilu.

Naposledy se v sestavě objevil v dubnu. Pak už nikdy. „Cítil jsem se tam dobře do doby, než vyměnili trenéra. Ten nový si s sebou přivedl hráče i na můj post. A po mně chtěl, abych hrál v obraně,“ líčí Mensah, nyní hráč Karviné.

To prý odmítl akceptovat. „Kdyby šlo jen o krátkodobou pomoc, nevadilo by mi to. Ale měl jsem hrát v obraně, kde se necítím, jen proto, že na můj post si trenér přivedl jiného hráče? To jsem nechtěl. A řekl jsem to svým manažerům,“ vysvětluje Mensah, proč se rozhodl Norsko opustit a vrátit se tam, kde předtím dva roky působil. Tedy do Slezska.

Baník? Tři měsíce jsme nedostali peníze

Přicházel v úvahu Baník? „Ano, přemýšlel jsem o něm. Ale pro mě je důležité, abych hrál první ligu, proto jsem dal přednost Karviné,“ hlásí Mensah, jenž je prý s kamarádem Narhem v každodenním kontaktu.

Když mu prý řekl, že se vrací do Česka, krajan se divil. „Copak jsi zapomněl, jak se k nám chovali? Tak reagoval,“ prozrazuje dnes už jedenadvacetiletý záložník, který se mezitím naučil obstojně česky.

„Vysvětlil jsem mu, že v Karviné všechno funguje jinak než tehdy v Baníku. Navíc i Baník změnil majitele a vím, že i tam už je to taky v pořádku. My si ale oba ty doby minulého vedení pamatujeme. Ani nešlo o to, že jsme třeba tři měsíce nedostali žádné peníze. Nebylo to jednoduché, ale já věděl, že když budu tvrdě makat, jednou si je vydělám,“ vrací se Mensah do období, kdy působil v Ostravě.

„Horší ale bylo, že lidé, kteří v Baníku tehdy pracovali, hráče vůbec nerespektovali. Chovali se k nám… No, prostě, bylo to špatně. Dnes už je tam jiný management, to je dobře. Baník pořád sleduju a přeju mu. V Karviné jsem ale spokojený,“ ujišťuje mladý Ghaňan.

V Karviné jsou rádi, že ho mají. „Dlouho nehrál a má manko, které bude muset dohnat,“ má jasno trenér Jozef Weber. „Ale že je opravdu fotbalista, to je vidět na každém tréninku. Má v sobě potenciál, který ještě asi plně neukázal. Sám jsem na to, kam až se výkonnostně dostane, moc zvědavý. Slibuju si od něj hodně,“ pravil Weber, jenž si Mensahovy kvality v přípravném utkání s Baníkem příliš neotestoval. ¨Mensah totiž neodehrál ani poločas. Krátce před pauzou se zranil a musel odstoupit. Zranění ale není vážné.

Afričan je v Karviné na roční hostování s možností opce.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud