Stanislav Hrabě
12. září 2016 • 16:21

Legendu Dukly uctívají v Polsku. Vejvodovy deníky v muzeu Legie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šťastné období prožívá polská Legia Varšava. Hráči se proklestili nástrahami kvalifikací a postoupili do nejprestižnější klubové soutěže světa Ligy mistrů, její muzeum pak získalo nesmírně vzácné exponáty v podobě deníků, které si vedl český trenér Jaroslav Vejvoda, když v letech 1966-1969 a 1973-1975 seděl na lavičce A mužstva. „V Legii ho považují nadále za nejlepšího trenéra v historii,“ upozorňuje Bohumil Paukner, předseda představenstva Dukly Praha, který deníky společně s Vejvodovou dcerou Evou Přibylovou předával. „Po třinácti letech jí vrátil polský titul,“ připomíná úspěšný rok 1969. 



Vejvoda si vedl pečlivé záznamy o každém utkání: datum, soupeř, výsledek, poločas, ke každému hráči několik postřehů (oblíbená Lupa) a krátký komentář. Na všech štacích, i v Polsku. V roce 1996 po jeho úmrtí je vdova předala bývalému předsedovi klubu Rudolfu Kockovi, jenž obsah využil při natáčení filmu ´Hrdý na svůj klub´. Od začátku si však uvědomoval, že polské záznamy mají zdobit síň slávy Legie Varšava, nikoli být v majetku Dukly.

Předání se uskutečnilo až letos. Legia sice žila bojem o Ligu mistrů, na slavnostní okamžik se však dostalo před ligovým utkáním s Arkou Gdynia (1:3). „Deníky převzal kustod muzea Wiktor Cegla a neskrýval nadšení i dojetí, že získal tak vzácný exponát,“ popisuje akt předání Paukner.

Vystaveny budou v sekci, která je věnována osobě Jaroslava Vejvody. Druhým darem od české strany byla kniha ´Jak to viděl Vejvoda´ známého spisovatele Jaroslava Matějky, která vyšla v roce 1983 a slavný trenér věnuje polskému angažmá velice obsáhlý prostor. „Deníky budou na nejdůstojnějším místě, varšavský klub má krásné muzeum. Závidíme mu ho,“ netají Paukner. 

Muzeum muzeum fotbalové Legie Varšava získalo nesmírně vzácné exponáty v podobě deníků, které si vedl český trenér Jaroslav Vejvoda, když v letech 1966-1969 a 1973-1975 seděl na lavičce A mužstvaFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud