Michal Koštuřík
17. září 2016 • 13:05

Trenér Bílek se vrací do akce. Hráče Jihlavy učí i přes flash disky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osm let a čtyři měsíce chyběl Michal Bílek na prvoligové lavičce. Končil jako kouč velkopanské Sparty, v sobotu proti Jablonci (od 19.15, PP ČT sport) začne tahat ze dna provinční Jihlavu. Na přípravu měl pouhé tři dny. Aby hráči rychle pochopili jeho náhled na fotbal, rozdal jim USB flash disky s nahrávkou svých představ. „Už jsem si to stihl prohlédnout,“ hlásí stoper Antonín Rosa.



Podle informací Sportu to mělo být takto: Michal Hipp bude odvolán a z klubu odejde, místo něj nastoupí Michal Bílek. Jenže u mužstva budou nakonec oba. „Bílek si Hippa vyloženě přál jako asistenta,“ uvedl zdroj Sportu. Kabina to přivítala, bývalý hlavní kouč má její podporu. „Dřív jsem tohoto zastáncem nebyl, ale je to dobrý krok,“ soudí obránce Rosa.

Je jasné, že týmu bude velet Bílek. Všichni v klubu vycítili, že na Vysočinu dorazil boss. „Byl úspěšný jako hráč i trenér. Autorita sama o sobě,“ popisuje devětadvacetiletý Rosa první pocity z nástupu někdejšího reprezentačního kouče.

Tři tréninky a jde se na věc. Víc času Hippův nástupce k dispozici neměl. Hráčům nastínil své základní představy, a aby je co nejdřív dostali do krve, poskytl jim ke studiu flash disky. „Chce do nás dostat svoje myšlení. Hodně věcí se opakuje, ale každý trenér má i svůj pohled,“ vypozoroval Rosa.

Zásadnější změny možná přijdou později. „Pro první zápas toho moc měnit nebudu,“ vzkázal Bílek. Drobné úpravy sestavy se ale dají očekávat. „Nevylučuji, že se v ní objeví hráč, který toho na podzim zatím moc neodehrál,“ naznačil. Mělo by jít o zadáka Milana Mišůna, jehož zabrzdily zranění a velmi dobré výkony Yaniho Urdinova na levém kraji defenzivy.

Ačkoliv Jihlava v sezoně ještě nevyhrála, borci stáli i ve zlých časech za Hippem a jeho odvolání po porážce v Karviné 0:3 je zaskočilo. „Celý tým přivítal, že zůstal aspoň jako asistent. Přijde mi to v tomto případě jako naprosto přirozené řešení,“ tvrdí Rosa. „Svou práci dělal nejlíp, jak mohl. Chyba byla v nás,“ uznává zkušený stoper.

Po nuceném odchodu z gruzínského Dinama Tbilisi (červenec 2014) byl Bílek bez angažmá. Čekal, až se mu vrátí chuť k fotbalu. „Už v létě jsem chtěl naskočit,“ popsal po příchodu k předposlednímu celku ePojištění.cz ligy.

„Nějaké nabídky jsem odmítl, něco nevyšlo. Jsem rád, že přišla Jihlava.“ Na tlak je prý připravený a štaci na Vysočině hodlá nastartovat vítězstvím. „Tři body jsou pro nás hrozně důležité,“ věděl. „Jablonec je nevyzpytatelný, má daleko vyšší ambice.

Jeho výkony jsou jako na houpačce. Věřím, že jsme schopni ho porazit. Domácí utkání bychom měli zvládat,“ uvědomil si Rosa. Jihlava bude však zhruba šest týdnů postrádat důležitého záložníka Petera Šulka, jenž má zraněný kotník a možná ho čeká operace.

Marek Janečka z Karviné se raduje z branky do sítě Jihlavy
Marek Janečka z Karviné se raduje z branky do sítě Jihlavy

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud