Jan Podroužek
19. září 2016 • 14:45

Rozjede se Mahmutovič? Musí to zlomit v hlavě, říká kouč Rada

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bosenské srdce se zase rozbušilo. Herní vypětí je ale zatím malé. Před rokem a půl ho chtěla Sparta a nakonec ho koupila Plzeň, byl top zboží. Jenže ve Štruncových sadech se neprosadil, ani pak na hostování v Olomouci. Pro tuhle sezonu je Aidin Mahmutovič půjčený do Příbrami, v sobotu se za ni poprvé trefil a třeba se rozjede. Třeba...



Když skončil Roman Bednář , schoval prezident klubu Jaroslav Starka hlavu v dlaních a šly na něj mdloby. Nakonec ale vytáhl z klobouku - z Viktorie Plzeň - Aidina Mahmutoviče . Pořád ještě je to jméno, akorát se u něj muselo začínat v podstatě na zelené louce.

Martin Pulpit, předchůdce Petra Rady, odmítal bosenského útočníka stavět do základu. Měl důvody, Mahmutovič byl fyzicky zanedbaný, nepřipravený na ligu. Trénoval, dřel, ale pořád to nestačilo.

Pak se trenér změnil, jenže i Rada ho ve třech posledních kolech v základu vynechal. I teď naposledy doma s Teplicemi. Tentokrát ale 30letý Balkánec bouchnul. Dostal se na hřiště na necelou čtvrthodinu, ve druhé minutě nastavení důrazně ovládl malé vápno soupeře a přiklepl Příbrami životně důležité tři body.

Příbram - Teplice: Gól! Mahmutovič zařídil premiérové vítězství Příbrami
Video se připravuje ...

Jenže s Mahmutovičem to nikdy není jednoduché. To potvrdí asi každý trenér, který ho kdy vedl. Po emočně silném utkání z něj nestříkalo nadšení jako z jiných. Jako ideální příklad je možné připomenout jeho chování po daleko úžasnějším utkání.

Před třemi lety Teplice vyhrály na Slavii historicky 7:0. Mahmutovič? Hattrick. Jenže na hřiště šel až jako střídající během druhého poločasu... Ty trefy sice stihl během posledních 23 minut, byl to famózní kousek, ale prostě si stoupl před novináře a v nespokojeném tónu si stěžoval, že pořádně nehraje. Jako to udělal i o rok později při výhře 4:0 nad Slováckem. „Nevím, co mám dělat? Jestli mám dát deset gólů za zápas...,“ rozčiloval se.

A trochu to tak udělal i teď, i když si mohl užívat titul hrdiny. Ale takový prostě je... „Trenér se rozhodl takhle, já si to musím vybojovat na hřišti. Uvidíme, jestli budu hrát.“ Pak dodal, že už je zhruba dva nebo tři týdny fyzicky v pohodě. Takže vlastně čeká na větší šanci. Odpověď? „No.“ Tečka.

Celý sestřih: Příbram - Teplice 3:2. Domácí se radují z prvních bodů
Video se připravuje ...

„Je zkrátka takový, vím to o něm, už jsem ho trénoval. Říkal jsem mu to i teď po zápase v kabině. Vím, že je to pro tebe těžký, ale rozhoduje přístup, výkony na hřišti. Když budeš mít takový přístup dál, tvoje šance přijde,“ rekonstruoval debatu s rychlým útočníkem Rada.

„On když během týdne zjistí, že nejde do základu, spadne to na něj, je naštvanej. Ale u mě to prostě musí kousnout a ukázat mi na tréninku, jak moc chce hrát. Musí to zlomit v hlavě. Měl jsem ho v Teplicích, teď je mu třicet a musí pracovat, protože jeho výkonnost jde spíš dolů, a to v tomhle věku ještě nemusí, může pořád trochu růst,“ věří Rada v nastartování Mahmutoviče.

Evidentně v něm pořád vězí rychlost, jeho největší přednost. Těsně před tím, než to v sobotu rozsekl, si prohodil dva obránce a upaloval na kasu, jen o krok míč nestihl. Ale v tu chvíli byli tepličtí obránci jenom dobře zaplacené kuželky. Solidní techniku a dobré zakončení vzal trochu čas a nedostatečné herní vytížení, ale to se stejně rychle může vrátit.

Už jednou byl Mahmutovič hvězdou, která občas fňukala. Teď dává sám sobě další šanci na návrat do staré formy. „Ale musí pracovat,“ zní varování Petra Rady.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud