Pavel Janega
19. října 2016 • 04:50

Žlutá lavina! Smlouva s Fortunou vynese českému fotbalu půl miliardy

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal vyjednal nejvýnosnější obchod ve své historii. V účetnictví si odškrtne významnou položku cca plus 500 milionů korun, a to díky šestiletému partnerství se sázkovou kanceláří Fortuna. Podporovat bude profesionální i neprofesionální soutěže, reprezentaci, Mol Cup a superpohár. Od sezony 2018/2019 se navíc stane titulárním sponzorem nejvyšší soutěže, jež ponese název Fortuna liga.



Čtyřleté partnerství první ligy s Fortunou vynese podle odhadu deníku Sport kolem 300 milionů korun (75 milionů na sezonu), byť není kvůli náběhové křivce dohodnuta fixní suma. I to ale znamená, že dohoda výrazně překračuje vypovězené partnerství se Synotem, který podle neoficiálních zpráv vyplácel zhruba 60 milionů ročně. Sponzorství s Gambrinusem se pohybovalo mezi 40 až 50 miliony.

„Přesná čísla zveřejňovat nebudeme, ale bavíme se o stovkách milionů korun, smlouva navíc obsahuje bonusové složky. Můžu prozradit, že je to největší kontrakt, který kdy fotbalová liga měla,“ prohlásil Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace (LFA).

Partnerství nejvyšší soutěže s Fortunou ovšem vzejde v platnost až od sezony 2018/2019, protože dřívější termín nedovoluje běžící smlouva s konkurenčním Tipsportem coby exkluzivním partnerem v oboru kurzového sázení.

Český fotbal podepsal největší sponzorskou smlouvu v historii - dostane stovky milionů
Video se připravuje ...

Navíc titulárního sponzora našla první liga na dvě sezony v internetovém srovnávači ePojisteni.cz, kterému stejně jako Tipsportu byla nabídnuta možnost navýšit a prodloužit sponzorskou smlouvu. Ovšem obě společnosti o to neprojevily takový zájem jako Fortuna.

Ta vyplatí odhadem dalších 200 milionů korun za sponzorství ve zbylých oblastech, jež začne podporovat okamžitě. Jde o druhou ligu (nově Fortuna národní ligu), reprezentaci, superpohár, Mol Cup a neprofesionální soutěže ČFL, MSFL a divize.

„Fortuna v podstatě na šest let obsadila český fotbal. Tato smlouva nemá ve fotbale obdoby, je největší v historii. Bude to žlutá lavina!“ použil nadsázku předseda FAČR Miroslav Pelta. Lavina to bude především finanční, neboť v součtu s první ligou si český fotbal přijde zhruba půl miliardy.

Přijde změna herního systému?

„Bereme to jako strategickou investici,“ vysvětlil generální ředitel Fortuny David Vaněk, že nejde o neuvážený krok. „Český fotbal podporujeme dlouhodobě, v minulosti jsme sponzorovali tradiční velké kluby Spartu, Slavii, Bohemians či Baník. Na Slovensku podporujeme rovněž Fortuna ligu. Podpis s LFA a FAČR je upevnění pozice naší značky na českém trhu.“

Další cíl Fortuny je ekonomicky-sportovní. Poskytnutými prostředky chce pozvednout úroveň tuzemského fotbalu a pomoci klubům i reprezentaci k lepším výsledkům na mezinárodním poli. „Každý úspěch se totiž projeví na zvýšeném zájmu sázkařů o fotbal,“ odhalil svůj záměr Vaněk.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Slavia 0:2. Derby rozhodl Mešanovič se Zmrhalem
Video se připravuje ...

Toho chce dosáhnout mimo jiné i tím, že podpoří Svobodův návrh na změnu herního modelu nejvyšší soutěže, již chce zatraktivnit rozšířením o nadstavbovou část, navýšením počtem zápasů a zkrácením zimní přestávky.

„Aktuálně se tím zabýváme a vybrali jsme dvě finální verze, které rozpracováváme do detailní podoby. Do konce kalendářního roku chci model představit ligovým klubů,“ prozradil šéf LFA. Zároveň nastínil projekt, v rámci kterého chce na zkoušku ve vybraném utkání zpřístupnit fanouškům komunikaci mezi rozhodčími. Stejně jako je běžné už několik let v hokeji.

„Aby diváci pochopili, že to není jednoduché, jak se někdy z gauče u televize zdá. Jen to naráží na fatální problém, a tím je zákon na ochranu osobních dat. Potřebovali bychom souhlas všech, kdo se na hřišti pohybuje,“ dodal Svoboda, který je zároveň zastáncem toho, aby se v budoucnu zavedl ve fotbale videorozhodčí.

ROZHOVOR S MIROSLAVEM PELTOU ČTĚTE VE STŘEDEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT.
Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE>>>

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

CELÝ SESTŘIH: Slovácko - Plzeň 1:1. Mistr ztratil první místo
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud