23. října 2016 • 04:30

Plzeň - Sparta, souboj koučů: Pivarník i Holoubek do toho umí říznout

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé stanou proti sobě. Poprvé zažijí vypjatý šlágr mezi Plzní a Spartou. Kouče Romana Pivarníka a Davida Holoubka čeká v neděli velká premiéra. A na výsledek, který může na konci sezony rozhodovat o titulu, budou mít vliv i jejich taktické tahy. Oba navíc pojí fakt, že patří k trenérům vyžadujících náročnost. Nežijí z minulosti, vzdělávají se, jejich snahou je přiblížit se západoevropským klubům. Překvapí jeden druhého?



Na první pohled nemusí působit jako dva totožní trenéři, při hlubší analýze jednotlivých aspektů hry začneme nacházet odlišnosti. Ovšem základní filozofie je podobná, ve fotbalovém myšlení se David Holoubek od Romana Pivarníka příliš neliší.

Oba jsou progresivní, chtějí praktikovat náročný fotbal, vždy od hráčů vyžadují maximální koncentraci a úsilí podat co nejlepší výkon.

„Podobní jsou si i v tom, že jsou hodně impulzivní a vždycky uměli mužstvo dobře namotivovat,“ popisuje z vlastní zkušenosti reprezentační útočník Patrik Schick , jenž hrál pod oběma trenéry.

Ke smůle Pivarníka i Holoubka – své myšlenky z různých důvodů zatím nemohli v současných klubech rozvinout naplno. Plzeň se jako v kruhu potýká s kolísavou formou některých opor, Spartu trápí početná marodka a v posledních letech byla pod Zdeňkem Ščasným stavěna na jiných základech. Současný kádr Letenských má své limity a jeho trenér tak musí vycházet z toho, co mu dovoluje.

Typickým znakem u obou je rozestavení 4 – 4 – 2 a odvaha říznout do týmu, když se nedaří.

Pivarník kvůli své filozofii šel do rizika a obětoval dlouholeté opory Daniela Koláře a Františka Rajtorala . To mělo na zbytek týmu pozitivní dopad, protože i ti největší pohodáři začali jezdit na tréninku na sto procent. Tedy snad. Po prohře s Astrou (1:2) to v Pivarníkovi zase bouchlo: „Udělali jsme dva kroky ve vývoji zpátky.“

A nebojí se ani Holoubek, který v Izraeli bez váhání vystřídal o poločase nevýrazného Daniela Holzera , aby posílil útok nakonec o jediného střelce Matěje Pulkraba. „Můj fotbal je striktní, náročný pro hráče. Plníš, hraješ. Neplníš, nehraješ,“ říkal před časem na semináři. Větší řezy mu zatím nedovolují zdravotní trable a omezené kompetence ve Spartě, kde vykonává pouze roli dočasného kouče.

Emoce, fauly i vyloučení. Takové jsou bitvy o čelo mezi Plzní a Spartou
Video se připravuje ...

Co je podstatné, oba trenéři dokážou být velice přísní, pokud si o to situace řekne. Ještě v Bohemians řešil Pivarník problémového Radka Šírla , který nejednou dorazil na trénink po flámu. Poprvé si z toho dělal srandu, podruhé to přešel v klidu, ovšem potřetí už s ním vyrazil dveře.

„Fotbal jsem nikdy vrcholově nehrál, i když jsem byl docela šikovný hráč. Akorát tu šikovnost jsem nechal a věnoval se věcem okolo. Takže dokážu přečíst kteréhokoliv hráče. Když mě chtějí přečůrat, zachytím to. Nepřekvapí mě, protože jsem byl desetkrát horší než oni. V tom vidím svou výhodu,“ říkal Holoubek s úsměvem v dřívějším rozhovoru pro Sport.

Sparťanské trefy: Produktivní Lafata i Karavajevova paráda
Video se připravuje ...

Vedle toho umí ale také odlehčit atmosféru, bavit se s hráči o různých věcech ze života, aby poznal jejich povahu, sny. Nebo vzít mobil a komunikovat s nimi na dálku přes aplikaci Whatsapp.

V plzeňské kabině zaslechnete spoustu fórů a žertů, a jedním z autorů je Pivarník. Takže když nadejde těžký zápas, nikdy není v křeči. To je velký rozdíl například oproti Pavlu Vrbovi , který se pár hodin před utkáním zavíral na toaletu. A také nejde po cestě jiného předchůdce Miroslava Koubka, jenž hráče mimo jiné popudil proti sobě tím, že důsledně hlídal jejich životosprávu a zaváděl povinné srazy na hotelích.

Plzeňské trefy: Kopicovo dělo, Petrželův oblouček i Hromadova šibenice
Video se připravuje ...

A koučování? To je něco, co na nich fanoušci oceňují. Během utkání prožívají každý moment na hrací ploše, intenzivně a impulzivně předávají pokyny týmu od postranní čáry. Kolikrát tam za zápas vydají víc energie než někteří jejich svěřenci...

Největším rozdílem mezi Pivarníkem a Holoubkem jsou tak zkušenosti. Zatímco plzeňský kouč trénuje dospělé týmy šestnáct let, ten sparťanský teprve začíná.

Plzeň - Sparta ŽIVĚ: Sledujte přímý přenos bitvy podzimu na iSport.cz »

Fotbalová Plzeň se utká se Spartou ve šlágru ligového podzimu ePojisteni.cz ligy. Jak na tom oba týmy momentálně jsou? Fotbalová Plzeň se utká se Spartou ve šlágru ligového podzimu ePojisteni.cz ligy. Jak na tom oba týmy momentálně jsou?Foto Koláž iSport.cz

Vedle toho umí ale také odlehčit atmosféru, bavit se s hráči o různých věcech ze života, aby poznal jejich povahu, sny. Nebo vzít mobil a komunikovat s nimi na dálku přes aplikaci Whatsapp.

V plzeňské kabině zaslechnete spoustu fórů a žertů, a jedním z autorů je Pivarník. Takže když nadejde těžký zápas, nikdy není v křeči. To je velký rozdíl například oproti Pavlu Vrbovi, který se pár hodin před utkáním zavíral na toaletu. A také nejde po cestě jiného předchůdce Miroslava Koubka, jenž hráče mimo jiné popudil proti sobě tím, že důsledně hlídal jejich životosprávu a zaváděl povinné srazy na hotelích.

STRATEGIE

Roman Pivarník

Zkušený kouč vyznává rozestavení 4 – 4 – 2, chce hrát nátlakový fotbal s bleskovým dostupováním soupeře. Klade důraz na to, aby obranná linie hrála co nejvýš, v tomto ohledu jde až na hranu.

David Holoubek

Typické znaky? Rozestavení 4 – 4 – 2 a náročný fotbal. Svou představu popsal před pár měsíci: „Být po zisku míče jako Leicester s kvalitou Dortmundu a do defenzivy jako Atlético Madrid. Hrát rychle, neustále přepínat dopředu a dozadu.“

Plzeň je favorit, říká před šlágrem Holoubek. Konaté pro něj není téma
Video se připravuje ...

SESTAVA

Pivarníkova sestava na Spartu

Kozáčik
Matějů - Hubník - Hejda - Limberský
Petržela - Kace - Hořava - Zeman
Bakoš - Poznar

Holoubkova sestava na Plzeň

Koubek
Karavajev - Mazuch - Holek - M. Kadlec
Zahustel - Dočkal - Mareček - V. Kadlec
Juliš - Pulkrab

Sparťanská lavička v čele s koučem Davidem Holoubkem slaví vítězství na půdě Hapoelu Beer ŠevaFoto Pavel Mazáč (Sport)

KOUČINK

Roman Pivarník chystá Plzeň na další zápas Evropské ligyFoto ČTK

Roman Pivarník

Žádné vysedávání, Pivarník stojí celý zápas u postranní čáry a diriguje své mužstvo. Je impulzivní, hráčům neustále rozdává pokyny a gestikuluje. Nejčastěji pak tlačí obrannou čtyřku co nejvíc nahoru.

David Holoubek

Není peckou, která jen dřepí na lavičce a sleduje zápas. S týmem žije u postranní čáry, předává pokyny, snaží se hráče upozornit na nesprávné postavení. Když se nedaří, nezdráhá se vstoupit do hry brzkým střídáním.

PSYCHOLOGIE

Roman Pivarník

Většinou chvíli trvá, než si hráče získá na svou stranu. Je totiž mimořádně náročný, úlevy nepřipadají v úvahu. Jakmile se s ním ovšem hráči sladí na stejnou notu, dostane z nich naprosté maximum.

David Holoubek

S hráči neustále komunikuje. Umí je dostat na svou stranu, je kamarádem i nadřízeným. Zároveň vyžaduje maximální respekt. Netají o sobě, že byl v mládí rebel, díky tomu dokáže problémového hráče přečíst a včas mu domluvit.

Pivarník: Hráče jsem ukliďnoval, aby neudělali nějaký exces
Video se připravuje ...

RENOMÉ

Roman Pivarník

Výborné. V Olomouci i Bohemians odváděl nadstandardní práci, ve fotbalových kruzích má pověst progresivního a moderního kouče. I proto o něj Plzeň tolik stála, když námluvy s Jindřichem Trpišovským skončily u ledu.

David Holoubek

Kdo sleduje mládežnický fotbal, jeho jméno zná dlouho. Ve sparťanské akademii se pod Jaroslavem Hřebíkem rychle vypracoval. Zkušenosti z dospělého fotbalu teprve sbírá, ovšem fanoušky Sparty si získal nečekaně rychle.

Ve Spartě vede úspěšný dorost, teď jde Holoubek k áčku
Video se připravuje ...

CHARISMA

Roman Pivarník

Tady lze po přesunu do Plzně pozorovat změnu. Zatímco v Bohemians byl hodně otevřený, coby kouč Viktorie si dává velký pozor na to, co říká. Jakmile začne jmenovat při hodnocení konkrétní hráče, můžete si být jistí, že je maximálně naštvaný.

David Holoubek

Absolutně nezkažený českým prostředím. Tiskovky a rozhovory s ním jsou svěží. Mluví klidně, o hře by navyprávěl hodiny. Během utkání se ale umí i naštvat. Když hrála U19 s Podgoricí v LM, trochu si zakopal do lavičky.

Holoubek po Interu: Zdálo se mi, že dá Kadlec hattrick, pro Dočkala mám respekt
Video se připravuje ...

Schick: Oba jsou hodně impulzivní

Když postavíte kouče Davida Holoubka a Romana Pivarníka vedle sebe, českému reprezentantovi PATRIKU SCHICKOVI se z voleje vybaví tato slova: „Jsou si celkem podobní!“ Prvního jmenovaného zažil talentovaný útočník ve sparťanské devatenáctce, druhého poznal na hostování v Bohemians 1905.

V čem jsou si nejvíc podobní?
„Třeba v tom, že jsou oba hodně impulzivní. To je dané tím, že chtějí v každém utkání uspět bez ohledu na soupeře. Pořád chtějí zvítězit. Navíc vždycky uměli mužstvo dobře namotivovat.“

Co jejich taktika? Lišily se od obou některé pokyny přímo pro vás?
„Nevím, jak se přesně změnil styl pana Pivarníka ve Viktorii Plzeň a jak to pan trenér Holoubek dělá nyní u áčka Sparty. Ale pokyny pro mě se lišily podle toho, s kým jsme hráli. Někdy vyžadovali, abych si chodil pro přihrávku zády k brance. Většinou však po mně chtěli co nejvíce náběhů za obranu, kde jsem měl přebírat průnikové přihrávky. I tohle měli oba společné.“

Jak na vás působili v kabině?
„S týmem jsou neustále v blízkém kontaktu. S hráči dost komunikují, mluvili s námi vlastně pořád. Musím říct, že se mi takový přístup zamlouvá a kouče s podobnou povahou mám rád. Oblíbil jsem si je.“

Říkáte, že jsou oba hodně impulzivní. Vypovídá to o jejich povaze, že s mužstvem prožívají každou situaci na hřišti?
„Stoprocentně! Oni takoví prostě jsou. Je to jejich styl, jejich charakter. Podle toho vypadá jejich úspěšná práce.“ 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud