Jan Vacek
29. října 2016 • 14:30

Kadlec je zvyklý na plácání po zádech. Když to nejde, je nesvůj, říká Hyský

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spartu stál balík, vysázela za něj 73 milionů. Útočník Václav Kadlec se měl okamžitě stát jedničkou ofenzivy, automatickým strojem na góly. Realita je jiná. Pro hráče i samotný klub tristní a bolestivá. Kadlec dal v šesti ligových duelech jeden gól, v pohárové bitvě ve Zlíně zazdil v prodloužení tutovku, která po gólu volala. Místo terna jako by se rodil propadák. „Je zvyklý, že kolem něj lidé chodí a plácají ho po zádech, jak je výborný. Když to trochu nejde, možná je z toho nesvůj a neumí podat výkon, jaký se od něj čeká,“ všímá si expert Martin Hyský. Sparta však hráče neodepisuje.



Dva góly Interu v Evropské lize, jeden v domácí soutěži Zlínu. Víc nic. To je veškerý ofenzivní příspěvek, který Václav Kadlec za téměř dva měsíce Spartě doručil. „Nebudeme si nic nalhávat, spokojený se svými výkony určitě nejsem. Ale věřím, že se to otočí,“ konstatuje reprezentační útočník v rozhovoru pro Sport.

Čtyřiadvacetiletý hráč není v komfortní pozici. Nemůže být. Tlak na jeho hlavu je totiž obrovský. A v posledních týdnech i kritika. Hlavní důvod kromě nevýrazných výkonů? 73 milionů korun. Tahle částka pronásleduje Kadlece na každém kroku. Právě tolik Spartu jeho příchod z Midtjyllandu stál. Byl to nejdražší transfer do české ligy v historii. „Je to trojnásobek dosud největší investice, kterou Sparta do hráče doposud dala,“ potvrdil po podpisu smlouvy generální ředitel Letenských Adam Kotalík.

RENTGEN: Plzeň a Sparta vs. Valencie. Proč Češi neumí udeřit?
Video se připravuje ...

Problémem ovšem je, že Kadlecovy výkony ani náznakem neodpovídají sumě, kterou musel majitel Sparty Daniel Křetínský zaplatit. A nejde pouze o mizernou střeleckou bilanci. Kadlec v ofenzivě týmu nepomůže, za šest ligových startů nemá na kontě ani jednu asistenci. Sice výrazně zapracoval na práci do obrany, několikrát za zápas předvede bleskové přepnutí do defenzivy, to je ovšem málo. Na Spartě od něj čekali mnohem víc.

Kadlec není ve Spartě lídrem

Kadlec se měl společně s dalším navrátilcem Tomášem Rosickým stát hlavním tahounem mužstva. Bývalý hráč Arsenalu a Borussie Dortmund se ovšem okamžitě zranil, břemeno tak zůstalo na Kadlecovi. Ten ho zatím nedokáže nést. „Vašek není lídrem. Aby byl výrazný, potřebuje, aby hráči kolem něj hráli dobře. To se momentálně neděje,“ říká zdroj dobře obeznámený s děním v klubu.

Mladý útočník měl Spartě pomoci především v těžkých zápasech, kdy jde o všechno. Derby se Slavií, superšlágr proti Plzni. Právě tam se měla ukázat rekordní investice. Kadlec byl ale v obou bitvách naprosto nulový. Neškodný pro obranu soupeře, nevýrazný v mezihře. „Snažím se na sobě neustále pracovat. Snad je jen otázkou času, kdy to přijde,“ nevzdává se Kadlec.

Jak plyne čas, děje se ovšem pravý opak. S každým dalším zápasem hráčova frustrace roste. Náramně to dokumentovalo středeční utkání MOL Cupu ve Zlíně. Sparta po porážce 1:3 v prodloužení nečekaně vypadla. V soutěži by možná pokračovala, kdyby Kadlec ve stoprocentní šanci mířil přesně. Hvězdný útočník mohl pálit do zcela odkryté branky, trefil ale pouze tyč.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Sparta 1:0. Rozhodl Krmenčík, mistr se dotáhl na lídra
Video se připravuje ...

Bylo to naplnění zmaru, kterým Kadlec prochází. Tlak je na něj ze všech stran tak obrovský, že mu je obtížné čelit. Ač kolikrát možná působí flegmaticky, je to typ hráče, který kritiku vnímá. A rozhodně mu není lhostejná, jen tak ji za hlavu nehodí. „Je zvyklý, že kolem něj lidé chodí a plácají ho po zádech, jak je výborný. Když to trochu nejde, možná je z toho nesvůj a neumí podat výkon, jaký se od něj čeká,“ všímá si expert Martin Hyský. Na Spartě Kadlece v žádném případě neodepisují.

Trenér David Holoubek je přesvědčený o tom, že jeho ofenzivní zbraň začne zase pálit ostrými. „Venca se dostane do formy, to vám slibuju,“ řekl po souboji s Hapoelem Beer Ševa.

V zájmu všech stran by to mělo být co nejrychleji. Dokud se Sparta alespoň teoreticky drží v boji o titul. Pokud by ho ani na třetí pokus nezískala, není těžké uhodnout, kdo by byl označen za jednoho z hlavních viníků.

Václav Kadlec se stal nejdražší posilou Sparty, zatím ale nenaplňuje očekávání spojené s investicí 73 milionů korun,
Václav Kadlec se stal nejdražší posilou Sparty, zatím ale nenaplňuje očekávání spojené s investicí 73 milionů korun,

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud