Karel Häring
6. prosince 2016 • 04:59

Inventura od Plzně k Příbrami: co se týmům (ne)povedlo a co musí zlepšit

Vstoupit do diskuse
0
  • Inventura od Plzně k Příbrami: co se 16 týmům (ne)povedlo a co musí zlepšitInventura od Plzně k Příbrami: co se 16 týmům (ne)povedlo a co musí zlepšitFOTO: Koláž iSport.cz

    Po sto dvacet šesti zápasech skončila podzimní část ePojisteni.cz ligy. Dva odložené duely se přesouvají do jara, ale i tak se dá zhodnotit, někdy i trochu odlehčeněji, počínání šestnácti účastníků. Pojďme na to…

  • 1. VIKTORIA PLZEŇ

    Povedlo se: Vede ligu, navíc jen jednou v historii získala za patnáct kol víc bodů (v historické sezoně 2010/2011) a nikdy neinkasovala méně gólů (9). Jako jediná si drží neporazitelnost na hřištích soupeřů, kde zvládla i těžké zápasy v Liberci či Teplicích. Dala nejvíc gólů ze standardních situací. Zrodila se hvězdička Michael Krmenčík

    Nepovedlo se: Použijme otázky Václava Neckáře z filmu Skřivánci na niti. Nebudeme se ptát, kam zmizel mlíkař, ale kam zmizely góly (jen 26)? A kam se poděly atraktivní, ofenzivní výkony? A co trefy Michala Ďuriše. A kam ukryli Ergyse Kaceho? Nějak nám toho z Viktorie zmizelo víc, než by bylo vhodné.

    Co dělat přes zimu: Trenér Roman Pivarník neměl tolik času na uvedení svých představ o herním systému do praxe. Přes zimu bude mít prostor a na jaře už podobné alibi, byť na podzim měly částečně opodstatnění, neuspějí.

    Plzeň - Sparta: Holek neuhlídal Krmenčíka a Plzeň vede 1:0
    Video se připravuje ...

  • 2. SLAVIA PRAHA

    Povedlo se: Výměna trenéra a sázka na klidnou sílu v osobě Jaroslava Šilhavého, který probudil ospalý tým. A vlastně z něj tým vytvořil. Rychle ustálil sestavu, rychle stoupaly i individuální výkony (Mešanovič, Ngadeu, Škoda, Barák a další). Nastartovaná euforie. Alespoň sociální sítě jsou teď plné fanoušků Slavie.

    Nepovedlo se: Jistě, jistě moc jich není. Ale něco se najde. Třeba to, že v euforii, která panuje, přišlo jen na dva zápasy víc než 10 tisíc fanoušků.

    Co dělat přes zimu: Zabalit formu do teplé deky. To stačí. No, vlastně ještě něco. Kouč musí udržet široký kádr nažhavený, jednotný a v pohodě. Když Šilhavý najde sestavu, obvykle moc ji neprotáčí. A to se těm na lavičce nemusí líbit. Zvlášť, pokud by přišly dva tři nepřesvědčivé výsledky.

    Dukla - Slavia: Supernáhradník Mešanovič – dostal se k míči a vyrovnal na 1:1
    Video se připravuje ...

  • 3. SPARTA PRAHA

    Povedlo se: Jednoznačně to, že s polním lazaretem a nabitým programem nepoztrácela v závěru body. Nesmrtelný David Lafata a produktivní Matěj Pulkrab (devět střel, čtyři góly). A také to, že během podzimu představila několik hráčů, kteří se ještě nemusí holit.

    Nepovedlo se: Měli by hledat příčiny, proč by ze zraněných mohla postavit pomalu silnější jedenáctku, než byla ta, která v reálu musela hrát. Co dál? Eufemisticky řečeno, ne moc atraktivní výkony. Když Letenští inkasovali v utkání čtyřikrát jako první, nevyhráli (jen 2 body).

    Co dělat přes zimu: Nahnat hráče do lázní, aby se dali všichni do kupy. Zlepšit herní projev, což může souviset i s návratem opor. A ještě jedna drobnost. Vyřešit složení trenérského štábu.

    Sparta - Karviná: Mazák Lafata! Poslal Dreksu na procházku a dal na 3:0
    Video se připravuje ...

  • 4. FASTAV ZLÍN

    Povedlo se: Tak kde začít? Zlíncester s reklamou v anglických denících. Bohumil Páník, Vukadin Vukadinovič, Jakub Jugas a další. Nejvíc gólů nastřílených z rychlých protiútoků. Výhra v Plzni, remíza se Spartou, čtyři kola na špici tabulky. To by na těchto pár řádků stačilo.

    Nepovedlo se: Poslední dvě kola doma, nula bodů, skóre 0:5.

    Co dělat přes zimu: Udržet Vukadinoviče. S odchodem Tomáše Poznara se vypořádali, ale další ztráty už mohly být fatální. A hlavně se z úspěšného podzimu ,nepos…‘. Víme, jaká bývají jara ve Zlíně.

    Jihlava - Zlín: Krásné sólo Vukadinoviče zakončil Diop do prázdné brány, 1:1
    Video se připravuje ...

  • 5. MLADÁ BOLESLAV

    Povedlo se: Prvních deset kol s jednou porážkou, které je vyneslo do čela. Nákup záložníka Petra Mareše.

    Nepovedlo se: Zbývajících šest kol se třemi porážkami a žádnou výhrou, bez níž Boleslav klesla z první na pátou pozici. A ta návštěvnost (průměr 3003) - nejméně z první osmičky.

    Co dělat přes zimu: Ujasnit si, co vlastně chtějí, a s jakým trenérem to chtějí dělat. Podrží během přestávky Leoše Kalvodu, nebo se po dvacáté osmé vrátí Dušan Uhrin? Také vysvětlit Janu Chramostovi, že mezi svými gólovými zápisy není nutné mít pětizápasové pauzy.

    Mladá Boleslav - Brno: Marešův přímák tečoval Lacko a Mladá Boleslav vede 3:2
    Video se připravuje ...

  • 6. FK TEPLICE

    Povedlo se: Jednoznačně „Ljeva“ s jedinou žlutou kartou za podzim. Zpočátku to vypadalo, že se Teplice k předním příčkám probrání (skóre po čtyřech kolech 2:2). Ale dobře, defenziva fungovala spolehlivě, čtvrtý nejnižší počet inkasovaných gólů. O ofenzivě si povíme v rubrice „mínusy.“

    Nepovedlo se: Už je to tady. Osmnáct nastřílených gólů, z toho jen šest doma! Ano, i Příbram jich zvládla dát víc. A jen David Vaněček se dokázal trefit víc než dvakrát.

    Co dělat přes zimu: Posílit útok. Není to objevné, ale tady to fakt platí. A vyhrát na jaře víc než dva domácí zápasy. Na Stínadlech to občas hodně fouká, tak trochu zahřát fanoušky.

    Teplice - Zlín: Potočný se trefil krásně o tyč a Teplice vedou 1:0
    Video se připravuje ...

  • 7. MFK KARVINÁ

    Povedlo se: Sedmé místo pro nováčka po podzimu nepotřebuje další větší komentáře. Ale jo, transfer Jana Laštůvky byl jeden z nejlepších přestupů léta.

    Nepovedlo se: O góly se podělilo jedenáct střelců, ale žádný z nich nemá víc než tři. Venku inkasovala Karviná 19 gólů, o jeden víc než Příbram. A když je klub v jakémkoliv ukazateli horší než poslední tým, je to ostuda…

    Co dělat přes zimu: Vzít si staré noviny a projet si jarní část Zlína z minulé sezony, ať v Karviné vědí, do čeho se můžou dostat. Fastav měl loni po podzimu ještě o tři body víc a jak se v tom dokázal matlat!

    Karviná - Bohemians: Krásný závěr! Puchelova trefa na 3:0 byla výstavní
    Video se připravuje ...

  • 8. SLOVÁCKO

    Povedlo se: Slovácké slavnosti vína se letos v září náramně povedly. Podzimní část ligového týmu už méně. Spokojenost může být s bilancí venku (7. v lize) a s výkony toho nejstaršího: Veliče Šumulikoského.

    Nepovedlo se: Nezvládalo zápasy proti „outsiderům“. Šestkrát bylo podle kurzů favoritem, jenže vyhrálo jediný zápas. Trenérům muselo pocuchat nervy i nejvyšší počet ztracených míčů na vlastní polovině. Nejlepší střelec má jen tři góly (Jaroslav Diviš), za to by se Libor Došek propadl hanbou…

    Co dělat přes zimu: Nepodlehnout dojmu, že se jich z osmého místa netýká boj o záchranu. Bez obratu na Dukle by byli třináctí. A měli by si vyřešit vnitřní nejednotu v klubu.

    Slovácko - Zlín: Kotel Slovácka se baví - krásné choreo o fotbale, děvčicách a víně
    Video se připravuje ...

  • 9. BOHEMIANS 1905

    Povedlo se: To tak jednou přijel Simon Luts s Tallinnem do Prahy na zápas se Slavií a už tady zůstal. A patřil k překvapením ligy. „Klokani“ v létě počítali ztráty, ale postupně se jim podařilo kádr doplnit, včetně příchodu Dominika Maška. Vyšla také sázka na zkušeného kouče Miroslava Koubka.

    Nepovedlo se: S patnácti nastřílenými góly se řadí mezi ligovou spodinu. Taky by si z osmi zápasů nemuseli nechat čtyřikrát bodově vykrást Ďolíček. Jo, a pozdě zapínají vyhřívání trávníku.

    Co dělat přes zimu: Najít nového Patrika Schicka. Ne že bychom jich v lize napočítali tolik jako demonstrací na podporu Ďolíčku. Ale Bohemians potřebují střelce. „Džony“ je dříč, ale až na pár období to nikdy nebyl velký „Gólenda“.

    Bohemians - Jablonec: To je premiéra! Mašek dorval míč do brány a Bohemians vedou
    Video se připravuje ...

  • 10. FK JABLONEC

    Povedlo se: Včas se dokázali rozejít s dvojící Ivan Horník-Zdeněk Frťala, než by se dostali do ještě hlubší břečky. Brigádník Zdeněk Klucký aspoň trochu vylepšil náladu. Z „Pišty“ Mihálika bude velmi dobrý hráč, každá čtvrtá střela skončila gólem.

    Nepovedlo se: Dvacet pět inkasovaných gólů. Nikdy jich v Jablonci po patnácti zápasech nebylo víc (jen 2x stejně). Podepsala se na tom dlouhodobá zranění trojice stoperů Pernica, Beneš, Kysela. A nedaří se zajistit, aby na stadionu nebyla zhruba od začátku listopadu tak velká „kosa“. Kdo nezažil, neuvěří…

    Co dělat přes zimu: Kurýrovat stopery, nebo si sehnat nové. Přestat protáčet trenéry. Od konce pětiletého angažmá trenéra Františka Komňackého v červnu 2012, se v Jablonci vystřídalo za přibližně stejnou dobu pět koučů…

    Jablonec - Slovácko: Mladý Mihálik prostřelil Heču a je to 2:2
    Video se připravuje ...

  • 11. DUKLA PRAHA

    Povedlo se: Atraktivní fotbal. Herní projev je lepší než výsledky. Česká Barcelona? Dukla! Má nejvyšší držení míče i počet přihrávek za první polovinu sezony (dvojitou dávku nadsázky, prosím).

    Nepovedlo se: Něco ze slovníku novinářských klišé. Dukla potřebuje seřídit mířidla. V průměru vystřelila za zápas šestnáct střel, nejvíc z ligy, ale také jí nejvíc pokusů uletělo mimo tři tyče (6,7).

    Co dělat přes zimu: Už to říkám podruhé! Seřídit mířidla. A taky se rozloučit s Jeanem-Davidem Beauguelem. Platit útočníka, který za posledních čtyřiatřicet zápasů dá jeden gól, je luxus. Ve Fanlize jej může mít v sestavě jen ten, kdo už si zhruba 17 měsíců neaktualizoval svůj tým.

    Příbram - Dukla: Gólparáda! Nestór vystřihl nůžky a Dukla vede v Příbrami 1:0
    Video se připravuje ...

  • 12. HRADEC KRÁLOVÉ

    Povedlo se: Vyhráli vždy, když vedli 1:0. Jako jediný tým z ligy, má v tomto směru stoprocentní bilanci. Problém pro „votroky“ je, že to dokázali v průběhu podzimu jen pětkrát. Výkony brankáře Radima Ottmara.

    Nepovedlo se: Nejhorší bilance doma. Paradoxně jediné dvě výhry zaznamenal Hradec v mladoboleslavském exilu. A taky to chození po šantánech, které tak rozčílilo tamní „ultras“.

    Co dělat přes zimu: Hodně trénovat na vlastním stadionu, aby si hráči konečně zvykli. A najít útočníka číslo 1. Na hrotu se během podzimu vystřídali Libor Žondra, Jan Pázler a Pavel Černý.

    Plzeň - Hradec Králové: Krásná akce Hradce – Schwarz dal čestný gól
    Video se připravuje ...

  • 13. SLOVAN LIBEREC

    Povedlo se: Že už podzimní ligová část skončila (poháry se sem nepočítají). V počtu přihrávek do vápna či centrů patří v soutěži ke špičce. Jenže co z toho…

    Nepovedlo se: Kdy měl Slovan naposledy tak špatný podzim? Odpověď zní: před dvěma lety. Tehdy dokonce přezimoval jako 15. Ale aspoň nastřílel devatenáct gólů, ne jako současných jedenáct. Liberec doplatil na užší kádr, vyždímané opory, postupně odpadávaly.

    Co dělat přes zimu: Udržet trenéra Jindřicha Trpišovského. Najít zpět vnitřní sílu. Slovan osmkrát prohrával 0:1 a z těchto zápasů dokázal získat jediný bod - ano, ten s nepatrnou pomocí sudího Nenadála proti Slovácku).

    Jihlava - Liberec: Navrátil pálil hodně nepřesně a rozčílil Trpišovského
    Video se připravuje ...

  • 14. ZBROJOVKA BRNO

    Povedlo se: Uzdravil se Pavel Zavadil. Možná s tím ani Svatopluk Habanec moc nepočítal vzhledem k věku, jenže to byl on, kdo zařídil s Karvinou aspoň bod.

    Nepovedlo se: Všechno špatně. Václava Kotala musí bolet břicho, jak se v průběhu podzimu nasmál, když si vzpomněl na Habancův výrok, že chce předvádět atraktivnější fotbal. Výsledek? Čtrnáctá příčka místo sedmé. O sedm bodů méně, o šest inkasovaných gólů více. Jediné, v čem se Brno zlepšilo je počet vstřelených branek. O celé dvě!

    Co dělat přes zimu: Méně slov, více práce. Potrénovat bránění standardních situací, Zbrojovka z nich dostala nejvíc gólů. A modlit se, aby se Zavadil nezranil.

    Brno - Sparta: Škoda se otočil mezi obránci a dal Zbrojovce vedení
    Video se připravuje ...

  • 15. VYSOČINA JIHLAVA

    Povedlo se: Poslední výhra nad Libercem, díky níž se Vysočina přiblížila nesestupovým příčkám. Nadprůměrná úspěšnost brankáře Jana Hanuše. S pětasedmdesáti procenty patří po první půlce mezi nejlepší šestku gólmanů.

    Nepovedlo se: V šesti zápasech nedokázala Jihlava vstřelit gól, naopak v jediném skórovala víc než jednou. Trenérská změna s příchodem Michala Bílka zpočátku příliš nezabrala. Z osmi zápasů, v nichž vedla 1:0, zaznamenala jen dvě výhry.

    Co dělat přes zimu: Navázat na formu ze závěru podzimu. V tabulce vytvořené z posledních šesti kol je Jihlava šestá! Probudit Michaela Rabušice, dva zásahy jsou málo.

    Jihlava - Dukla: Hanuš vytáhl super zákrok proti střele Néstora
    Video se připravuje ...

  • 16. FK PŘÍBRAM

    Povedlo se: Dejte mi minutku na přemýšlení… Nebo dvě. Ale jo, tak ještě to nezabalila, což ukázala v Mladé Boleslavi dobrým výkonem. V těžké situaci dostávají šanci mladší hráči. A malý bonus, v průběhu listopadu klub rozšířil nabídku suvenýrů ve fanshopu. K mání je i pěkný podsedák v klubových barvách za 149 korun.

    Nepovedlo se: Do mrtvol se nekope, jenže… Nejvíc inkasovaných gólů, nejhorší bilance venku, včetně prvních sedmi zápasů bez bodu a vstřeleného gólu (rekord). Nejnižší domácí návštěvnost atd. A pak je tu Aidin Mahmutovič, který má stejně gólů jako červených karet.

    Co dělat přes zimu: Shánět na dně Orlické přehrady kouzelný prsten princezny Arabely.

    Karviná - Příbram: Pilík fauloval, Hruška penaltu chytil, ale dorážku už ne, 2:0
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud