28. února 2017 • 21:00

Co je za krizí ve Spartě. Rozpaky trenérů, lazaret i jaloví stopeři

Vstoupit do diskuse
0
  • Sparťanský smutek po jednom z jabloneckých  gólůSparťanský smutek po jednom z jabloneckých gólůFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Herně to není ono. Výsledkově jakbysmet. Sparta se trápí a cíl v podobě ligového titulu se vzdaluje. Hlavní důvody nevydařeného úvodu jara? Tak třeba nevyšla sázka na trenérský tandem Tomáš Požár – David Holoubek, marodka se i přes sliby nevyprazdňuje, chybí góly a stopeři hrůzně chybují.

  • (Ne)vydařené posily

    Vatajalu poprvé oblékl sparťanský dres.Foto sparta.cz

    Při zimním posilování uspěla Sparta jen napůl. Zatímco Néstor Albiach, kterého vyfoukla Plzni a Slavii, hraje dobře, důvod angažování Bogdana Vatajelua zůstává záhadou. Post levého beka má totiž vicemistr prostřednictvím Costy Nhamoinesua, Matěje Hybše a Michala Kadlece luxusně pokrytý. Malý Rumun je navíc pro potřeby áčka zatím absolutně nepoužitelný. Selhal při fyzických testech, a když v pondělí nastoupil za juniorku proti Jablonci, patřil při domácí porážce 0:1 k nejslabším.

    BLOG: Lafata zesměšní trenéry a firmě je to fuk. Tohle dusí Spartu! - čtěte ZDE »

  • PH faktor negativní

    Trenéři Tomáš Požár s Davidem Holoubkem na soustředění Sparty ve ŠpanělskuFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Trenérské spojení Tomáš Požár – David Holoubek, které vzniklo z formálních důvodů, vzbuzovalo od začátku rozpaky. A zatím se zdá, že oprávněně. Nedošlo k vyjasnění kompetencí obou expertů, ani jejich odpovědnosti, na což jsou zejména zkušení členové sparťanského kádru mimořádně citliví. Schizofrennost celé situace podtrhuje navíc fakt, že zatímco Požár hodnotí zápasy na tiskových konferencích, Holoubek tak paralelně činí před televizními kamerami. A logicky nemluví úplně stejně.

    Trenér Sparty Požár o návratu Rosického, nových posilách i jednání o Sýkorovi
    Video se připravuje ...

  • Jaloví stopeři

    Sparťané Michal Kadlec a Ondřej Mazuch brání hradeckého Adama VlkanovaFoto Michal Beránek (Sport)

    Částečně to souvisí s přestupovou politikou. Sparta si vyhodnotila, že nové stopery pro jaro nepotřebuje (koupila jen zraněného Davida Hovorku) a věřila, že Michal Kadlec s Ondřejem Mazuchem je nejlepší tandem, jaký může nasadit. I podle povedené přípravy. Jenže nakonec se nedaří oběma, ani tomu třetímu Mariu Holkovi. Individuální chyby jsou do očí bijící. Chybné postavení, nevyhrané hlavičkové souboje, malý důraz, malá rychlost. Tady je třeba bít na poplach!

    Jablonec - Sparta: Mehanovič z dálky propálil Koubka a Jablonec vede 1:0
    Video se připravuje ...

  • Špatné vyhodnocení přípravy

    Aleš Čermák s Lukášem Julišem k senzaciFoto Dominik Bakeš (Sport)

    5 výher, 3 remízy, 0 proher. Skóre 22:2. Sparta prožila jednu z nejúspěšnějších příprav, dokonce porazila Zenit Petrohrad a remizovala s Freiburgem. Jenže také podlehla virtuálnímu dojmu, že stejně suverénním způsobem vstoupí do jarní části soutěže. Výsledky v přípravě až moc přecenila a hned v Rostově dostala hodně bolestivou facku. Hráči nestíhají, prohrávají souboje, sebevědomí nula. A fanoušci se ptají: Co dělala Sparta celou zimu, že není připravena po všech stránkách?

    Karavajev: Teď musíme pracovat, odstraňovat chyby a vyhrát titul
    Video se připravuje ...

  • Slabá produktivita

    Zklamání Davida Lafaty po porážce Sparty v Jablonci bylo očividnéFoto ČTK

    Ještě v zimě letenští trenéři pomalu nevěděli, koho upřednostnit. Mlaskali si, že v ofenzivě je přetlak zabijáků. Z klasických útočníků se ale na jaře prosadil zatím jenom jeden – David Lafata. A ještě z penalty.  Nicméně problém tkví už v zakládání útočných akcí. Trefně to shrnul Tomáš Požár: „Nehrajeme účelně, chybí efektivita a produktivita. Na gól se nadřeme. Ve finální fázi nejsme přesní a důrazní. Do vápna se netlačíme ve větším počtu hráčů. Na držení míče se fotbal nehraje.“ Co s tím udělá?

  • Lazaret Letná

    Tomáš Rosický na soustředění Sparty ve ŠpanělskuFoto Michal Beránek Sport

    Jedním z úkolů, které si Sparta vytyčila před zimní přestávkou – a nesplnila je – bylo vyprázdnění zaplněné marodky. Naopak došlo de facto k pravému opaku a nejbohatší český klub se třetí půlsezonu v řadě musí obejít bez řady opor. Na celé jaro jsou mimo Martin Frýdek a David Hovorka, možná i Ondřej Zahustel.
    V nedohlednu je návrat Tomáše Rosického (na snímku), velkým zásahem do sestavy bylo zranění Lukáše Marečka. A teď v Jablonci střídal kvůli svalovým problémům Costa.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud