Pavel Janega
18. dubna 2017 • 15:15

Co musí Sparta změnit? Potřebuje koncepci, stálého kouče i jiný kádr

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
  • Josef Šural v čele smutnícího sparťanského týmuJosef Šural v čele smutnícího sparťanského týmuFOTO: Jaroslav Legner (Sport)

    Velké změny ve fotbalové Spartě jsou nevyhnutelné. Jestliže se chce pohnout z místa, které po sobotní porážce v Jihlavě (0:1) zavání třetí příčkou a hůř, musí v létě projít třeskem. Jiná cesta k úspěšnější budoucnosti nevede. Postupné kroky můžeme rozdělit do tří fází: určení jasné sportovní koncepce, výběr nového trenéra a přestavba kádru.

  • Určení sportovní koncepce

    Trojice Tomáš Požár, Adam Kotalík a David Holoubek na středeční tiskové konferenciFoto Michal Beránek (Sport)

    Na forhontě je vedení klubu. Musí vymyslet jasnou sportovní koncepci pro následující roky, s níž naplní svou vizi. Tou je, předpokládejme, sbírání titulů a pravidelná účast v Lize mistrů. Zprvu to může bolet, úspěchy se nemusejí dostavit hned. Umění je ovšem věřit nastavené cestě a držet se jí. Za příklad uveďme Žilinu: když angažovala Adriána Guľu, kompletně přebudovala mužstvo. Staré páky skončily, protože si nový kouč zanalyzoval, že jeho náročný způsob hry nezvládnou. Přerod nějakou dobu trval, ještě minulou sezonu zakončilo mladé mužstvo pátým místem.

    Ve Spartě vám řeknou, že takový scénář by její příznivci neskousli. Že si kvůli velkým změnám nemůže dovolit odepsat byť jen jednu sezonu. Jenže takhle se točí v jednom kruhu a nikam to nevede. Dva tituly za deset let je fakt málo. V Žilině podobné panice nepropadli a Guľově strategii věřili. Dnes válcuje slovenskou ligu. Určit, jak chci hrát, jakým způsobem, s jakými hráči a trenérem - to je první krok.

    Sparťanský zmar! Lafata vzal jasný gól Pulkrabovi, Koubek zašil Holka - čtěte ZDE »

    CELÝ SESTŘIH: Jihlava - Sparta 1:0. Vysočina porazila Letenské poprvé v historii ligy
    Video se připravuje ...

  • Výběr nového trenéra

    Kouč Pavel Vrba (vpravo) na zápas Slavia - Plzeň. O bývalého kouče reprezentace Sparta usilovala, ale chce ho i Plzeň.Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Petr Rada je pouze dočasným řešením. Sice si přeje pokračovat, ale jeho krátkodobý úvazek prodloužen nebude. Ať už ho nahradí kdokoliv, musí zapadat do předchozího bodu. Je potřeba zarazit trend, že svou koncepci Sparta mění s každou trenérskou změnou, protože se na její lavičce točí zcela odlišné osobnosti a fotbalově jinak smýšlející lidé. Jejich výběr neodpovídá jedné strategii.

    Přijít musí navíc někdo, kdo má předpoklady působit na Letné déle než jednu nebo dvě sezony. Adrián Guľa? To je žilinský poklad, který bude složité vyvázat ze smlouvy. Jindřich Trpišovský? Liberci se sice nedaří, ale opakovaně se sportovním ředitelem Janem Nezmarem staví půlrok co půlrok nový mančaft s minimálními prostředky. Nebýt jich, zahučel by Slovan do sestupových vod výrazněji. A pak je tady Pavel Vrba, jenž váhá a čeká na nabídku ze zahraničí. Jestliže žádná nepřijde, po sezoně bude jeho comeback do české ligy reálný. Ale chce ho i Plzeň.

    Rada: Chybí nám profesionalita. Tohle si hráči ve Spartě nemůžou dovolit - čtěte ZDE »

    Slavia - Sparta: Radu rozčílila penalta, řval na rozhodčího
    Video se připravuje ...

  • Přestavba kádru

    Sparta - Zlín: Hrozivá srážka Jugase se Šuralem – krev a otřes
    Video se připravuje ...

    Nového kouče by měla Sparta vyjednat co nejdříve, aby ve spolupráci s ním začala řešit přestavbu kádru. V současném složení očividně není schopna bojovat o titul a uniká jí také druhé místo zaručující předkolo Ligy mistrů. Začít musí u defenzivy, jež je velkou slabinou. Individuální chyby se mísí se systémovými, což padá na hlavy hráčů i trenérů.

    Proto by Sparta mohla od další sezony postavit novou stoperskou dvojici, kterou by utvořil uzdravující se David Hovorka plus někdo. V zákulisí se mluví o zájmu o Jakuba Jugase (Zlín) či Lukáše Štetinu (Dukla). Oba se však, jak informoval Sport již minulý týden, ocitli také v hledáčku Slavie. A pouštět se do finančního souboje s čínským kapitálem je složitá úloha.

    Vyloučit se nedá ani návrat Stefana Simiče do Česka, odchovance Slavie a reprezentanta do 21 let, který je kmenovým hráčem AC Milán momentálně hostujícím v belgickém Mouscronu. Posily bude hledat Sparta i na křídla a do středu zálohy.

    Rada viní Holka. Ale prohru Sparty v Jihlavě zavinil jeho nestyl na náhodu - čtěte ZDE »

    Kouč Pavel Vrba (vpravo) na zápas Slavia - Plzeň. O bývalého kouče reprezentace Sparta usilovala, ale chce ho i Plzeň.
    Kouč Pavel Vrba (vpravo) na zápas Slavia - Plzeň. O bývalého kouče reprezentace Sparta usilovala, ale chce ho i Plzeň.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud