18. dubna 2017 • 20:58

Plzeň zveřejnila dopingové testy. Naši hráči jsou čistí, tvrdí klub

Autor: jon, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Viktoria Plzeň dál reaguje na policejní vyšetřování, ve kterém jsou zapletení i bývalý hráč klubu Ondřej Vaněk a současný člen kádru Jana Kopice. Oba jsou předvolání jako svědci v případu drogového dealera. Z policejních odposlechů, které přinesl Radiožurnál, dokonce vyplývá, že Vaněk užíval tvrdé drogy. Západočeši v klubovém prohlášení přikládají negativní výsledky nedávných dopingových kontrol svých hráčů prováděných komisaři UEFA jako důkaz, že možné užívání drog u nich v kabině není běžnou praxí.



"Vzhledem tomu, že v posledních letech hrajeme pravidelně zápasy evropských pohárů, jsme velmi často konfrontováni s přísnými návštěvami antidopingových komisařů," uvádí v prohlášení Viktoria Plzeň. "V uplynulých dvou sezonách byli naši hráči testováni hned ve čtyřiadvaceti případech. Vždy s negativním výsledkem," tvrdí.

V přiložené fotografii nabízí náhledy formulářů z nedávných dopingových kontrol čtyř členů plzeňského kádru - Michaela Krmenčíka (Plzeň - Razgrad, 23.8. 2016), Milana Petržely (Razgrad - Plzeň, 17.8. 2016), Martina Zemana (Viktoria Plzeň - AS Řím, 15.9. 2016) a Jana Kopice (Plzeň - Austria Vídeň, 8.12. 2016). Všechny zmíněné testy dopadly s negativním výsledkem.

Jedná se vzorky od UEFA z utkání, které Plzeň hrála v evropských pohárech během minulého podzimu. Policejní odposlechy, ve kterých Ondřej Vaněk mluví o užívání tvrdých drog, jsou z loňského května, kdy hráč ještě působil ve Viktorii. Hráčům v té době kontroly od UEFA nehrozily, Západočeši v té době poháry nehráli.

Průšvih pro Vaňka a Kopice! Jeden měl brát drogy, druhý půjčit dealerovi. Více čtěte ZDE »

A české dopingové kontroly fungují jen velmi slabě, hráči se návštěv komisařů prakticky nemusí bát. Navíc drogy jako extáze či kokain, které Vaněk zmiňuje, jsou z krve a moči rozpoznatelné maximálně několik dní.

"Viktoria je nejen díky evropským pohárům jednoznačně jedním z nejčastěji a nejpřísněji kontrolovaných týmů v kolektivních sportech. Kromě oficiálních testů antidopingovými komisaři má nastavené i své vlastní testování v rámci zdravotní péče," hájí se klub.

Formuláře od dopingových komisařů UEFA s negativními výsledky kontrolovaných plzeňských hráčů
Formuláře od dopingových komisařů UEFA s negativními výsledky kontrolovaných plzeňských hráčů

Jenže některým fotbalistům drogy evidentně cizí nejsou. Během úterý se dostalo na veřejnost policejní vyšetřování, ve kterém figurují bývalý záložník Viktorie Ondřej Vaněk a stávající člen kádru Jan Kopic.

Podle informací Radiožurnálu jsou hráči zapleteni s Vítězslavem Meišnerem, který je obžalovaný kvůli distribuci extáze a kokainu. Záložník ruské Ufy Vaněk měl od něho získávat omamné látky, plzeňský Kopic mu jen po měsíční známosti půjčil 500 tisíc korun. Informace pocházejí z obžaloby Maišnera a jeho společníka. Oba hráči v kauze, kterou bude brzy projednávat soud, figurují jako svědci.

"Vzhledem k vysokému počtu kontrol nemáme důvod našim hráčům nedůvěřovat. Nicméně za chování v osobním životě je každý hráč zodpovědný především sám, zde vždy spoléháme na plný profesionalismus a přístup všech našich hráčů. Stejně tak to vnímá celá hráčská kabina," uvádí Viktoria.

Klub v minulosti řešil i průšvihy obránce Davida Limberského. Toho v září 2015 chytila policie poté, co řídil opilý, v březnu měl zase opustil týmový hotel a vrátil se zpátky až nad ránem.

V plzeňské kabině už dokonce za užívání drog trest padl - bývalý obránce českého mistra David Bystroň měl pozitivní test na podzim 2011 po utkání Ligy mistrů s Borisovem. V Bystroňově moči byly údajně nalezeny stopy po zakázaném metamfetaminu, tedy droze známější pod názvem pervitin, od UEFA dostal dvouletý zákaz činnosti.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Slovácko 2:0. Mistr jistil výhru spornou penaltou
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud