25. května 2017 • 12:50

Vaniak: Náš vyhazov z Plzně? Příprava půdy pro nového trenéra

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve Slavii ho fanoušci milovali a přezdívali ho „čaroděj“. Když se ale stal z Martina Vaniaka trenér brankářů, působil i v jiných českých klubech. Nejdříve v Bohemians 1905 a naposledy v Plzni, ze které byl vyhozen společně s trenérem Romanem Pivarníkem. Tento tah plzeňského vedení dodnes nechápe a věří, že kdyby nepřišel, byla by nyní Viktoria první.



Vaniak působil ve Viktorii Plzeň jako trenér brankářů s hlavním koučem Romanem Pivarníkem. Odvoláni byli po remíze 2:2 s Teplicemi, přestože byl tým na prvním místě. „Byl jsem překvapený,“ přiznal bývalý gólman.

Vaniak: Kdyby Pivarníka neodvolali, možná už by Plzeň slavila titul
Video se připravuje ...

Postupem času, když byl představen do příští sezony nový trenér, jsem pochopil, že odvolání nebylo z výkonnostních důvodů, ale jako příprava půdy pro nového trenéra,“ narážel Vaniak na Pavla Vrbu, který Plzeň převezme od příští sezony.

Je to škoda, myslím si, že by Plzeň už teď měla náskok na Slavii a kolo před koncem by už možná měla titul,“ dodal. V tuto chvíli by ligový primát přál ale Plzni i Slavii. „Oba týmy by si ho zasloužily, protože si vybudovaly velký náskok na ostatní,“ tvrdil.

V CHATU se čtenáři iSport.cz se Vaniak vyjádřil o mnohem více tématech. Vzpomínal na své časy ve Slavii, podíval se na současné brankáře a prozradil i vtipnou historku. Na všechny odpovědi se můžete podívat.

Martin Vaniak

Hanes, 25. května 2017
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda plánujete někdy v budoucnu vydat knihu o vaší kariéře trenéra brankářů, ta první, o kariéře hráčské byla výborná a nabídla fanouškům výborný pohled do vaší duše, a do zákulisí nejen klubu ale i kabiny. A nakonec bych vám chtěl poděkovat za skvělé fotbalové výkony, kterými jste opakovaně dokázal potěšit oko fotbalového fanouška. Ať se vám daří...
Momentálně jsem šest let trenérem brankářů a na napsání knížky je ještě dost času. Nejdřív musím získat zkušenosti jako při své 25 let dlouhé kariéře fotbalisty.
Pavel, 25. května 2017
Zdravím, jaký vztah jste měl během aktivní kariéry s Jaromírem Blažkem? Byla mezi vámi veliká rivalita nebo jste mimo sezónu zašli na pivo?
Rivalita byla jenom v zápasech, jinak jsme měli přátelský vztah. Ale na pivu jsme spolu myslím nebyli.
Honza, 25. května 2017
Dobrý den, napadlo vás při přestupu do Slavie že teprve zažijete vrchol vaší kariéry?
V žádném případě. Šel jsem vypomoci na pár zápasů a ani jsem si nevybaloval.
Simona Loukotová, 25. května 2017
Líbí se Vám Plzeň jako město ? Bylo to v Praze lepší ?
Centrum Plzně je velice pěkné, byl jsem se podívat i v pivovaru. Ale Praha je Praha :)
ienda.spk, 25. května 2017
Dobrý den, čaroději ;) Jen jsem se chtěl optat jaké bylo vyhrát neoficiálního mistra světa v chytání přímých kopů? A užil jste si hlavní výhry (KIA)?
Byla to příjemná dovolená mezi zimními svátky. Ani ve snu mě nenapadlo, že bych to mohl vyhrát. A bohužel svoji hlavní výhru jsem si neužil, protože jsem to auto od té doby neviděl :)
Renda , 25. května 2017
Dobrý den Martine. Předem Vám chci poděkovat za služby, které jste pro Viktorku odvedl, my fanoušci si Vás vážíme. Pokud mohu poprosit o srovnání ve Vašem oboru... který brankář z české ligy je dle Vás aktuálně nejlepší? Popřípadě, nemohli jste nějak zapracovat na délce výkopu Matúše Kozáčika? Prostože podle mě ho právě toto limituje v tom, stát se golmanem pro zahraniční ligy. Děkuji za odpověď a ať se daří.
Souhlasím s vámi, že nás jeho výkopy limitovaly, snažili jsme se na tom pracovat i s kondičním trenérem. Bohužel zatím bez lepšího výsledku.
Petr Skácel , 25. května 2017
Ahoj Martine, znáš ještě pozápasovou děkovačku tribuny sever?
Ano, znám. Je stále vidět i v televizi, protože Slavie dost často vyhrává.
Fanda Fotbalu :D, 25. května 2017
Milý pane "čaroděj", chtěl bych se zeptat komu budete příští rok fandit nejvíce příští sezonu Slavii, Plzni nebo Olomouci? Také by mě zajímalo jestli ještě aktivně hrajete fotbal? Díky a pevné zdraví.
Pokud zůstanu pracovat v české lize, budu fandit týmu, ve kterém budu trénovat. Fotbal už nehraji vůbec, ani nechytám.
Patrik, 25. května 2017
Dobrý den Martine, jsem brankař a chtěl bych se zeptat. Jaké rukavice by si mi dopuručil, jaké nosíš dodnes? A co golmani, v Plzni jak často mají nové rukavice . Děkuji ať se daří :-)
V první řadě ti musím říct, že to není o rukavicích, ale o práci na tréninku. Rukavice tě sami chytat nenaučí. Já sám už žádné nepoužívám, jen v zimě. Brankáři v Plzni neměli ve smlouvě limit na počet rukavic. Stačilo zavolat a dostali nové.
Valach, 25. května 2017
Zdravím,jaký máte ted vztah k Olomouci?
Žiju tam, takže kladný. Co se týče fotbalové prostředí, mrzí mě, kam to směřovalo. Nikdy jsem si nepředstavoval, že by Sigma mohla spadnout, natož dvakrát.
Honza, 25. května 2017
Ahoj Martine, jak vzpomínáš na Strahov? A co podle tebe bude hlavni zbraní Slavie v sobotu proti Brnu? Děkuji za odpověď, ať se ti daří.
I když ten stadion vypadá nevalně, já jsem si tam zápasy užíval, hlavně když bylo vyprodáno. Síla Slavie jsou jednoznačně standardní situace.
Pavel Sokolík, 25. května 2017
Dobrý den Martine, jelikož jsem neměl tu možnost se s Vámi osobně setkat, tak bych Vám chtěl touto cestou poděkovat za vše, co jste pro Slávii a nás fanoušky udělal. Nikdy nezapomenu na sezónu 2007/8 titul a dvoj zápas s Ajaxem. Chci se zeptat, co pro Vás znamená Slávie a jaký k ní teď máte vztah? S kým jste si ve Slávii nejvíce rozumněl? Můžete říct nějakou pikantní historku z té sezóny? Jak tipujete poslední kolo a komu přejete titul. Hlavně hodně zdraví Vám i Vaší rodině.
Je to o lidech a ve Slavii to bylo úžasné, ať už fanoušci nebo vedení. Právě proto jsem si rozuměl velice dobře i s panem Rosenem. Jednou jsme jeli na zápas do Janova, což byla Evropská liga. Před zápasovým tréninkem jsem si otevřel tašku a zjistil jsem, že nemám kopačky. Dokážete si představit, kdyby se tohle dozvěděl trenér Jarolím, že bych do toho zápasu ani nebyl nominován, za to, že si neplním svoje povinnosti. Tak jsem si půjčil od náhradního gólmana o číslo a půl menší kopačky a s těmi jsem odchytal zápas v Evropské lize.
Vaclavp, 25. května 2017
Martine, měl ste v Plzni možnost poznat Pavla Horvátha. Bude z něj dobrý trenér nebo je jeho kouzlo hlavně v dělání legrace ?
Pavel má velice dobrý pohled na fotbal. Můj názor je, že by měl jít z Plzně na nějaký čas pryč a trénovat jiné mužstvo, aby se jako trenér dál posouval. A po určitém čase se jako velká ikona Plzně vrátil. Zažil jsem to i já, když jsem z pozice hráče šel rovnou do kabiny jako asistent a nedělá to dobrotu.
Daniel Turek, Praha, 25. května 2017
Dobrý den Martine, kolik šancí dáváte týmu FC Zlín v základní skupině Evropské Ligy UEFA 2017/18
Bude to složité období pro Zlín, zažil jsem si to teď v Plzni. Pokud Zlín nedoplní kádr, bude mít obrovský problém i se záchranou v lize.
Ivan Kobliha, 25. května 2017
Martine, jak vzpomínáte na angažmá v Mostě?
Bylo to výborné angažmá, byl jsem za něj rád. Bylo tam velice seriózní vedení a trenér.
Caporegime18, 25. května 2017
Ahoj, Martas co říkáš na seriál Vyšehrad zazil jsi jako hrac něco podobného třeba V Řecku ? Děkuji za Ajax ještě jednou Jirka
První tři díly byly velice komické, po myslím pátém díle, kdy urazil Milana Škodu a další hráče ohledně manželek, jsem to přestal sledovat. Je to pro mě urážka, i když vím, jací fotbalisté jsou, ale vždy jsem se snažil fotbal popularizovat a chovat se seriózně. Tímto způsobem, co Vyšehrad produkuje, moji práci degraduje.
Honza, 25. května 2017
Dobrý večer, jen bych se rád ze zajímavosti zeptal nedostali jste vy, váš tým a Roman Pivarník nabídku trénování od příští sezony v Spartaku Trnava? Slyšel jsem o tom nějaké spekulace zřejmě se, ale nezakládají na pravdě. Děkuji
Nic o tom nevím.
Hynek Rožnovský, 25. května 2017
Ahoj Martine,půjdeš se v sobotu podívat na strahov ,kde jsi vychytal Ajax a máš na něj myslím nejkrásnější vzpomínky?
Nepůjdu se podívat, jsem v Olomouci.
Jarmil Vepřek, 25. května 2017
Dobrý den, Martine. Můj dotaz je, jak probíhal večer po postupu Slavie do Ligy mistrů? Kde, jak dlouho a jak moc jste s týmem slavili? A co jste si nechal od týmu zaplatit za těch asi 15 neuvěřitelných zákroků se Žilinou a Ajaxem? :)
Slavilo se až do rána, i když já jsem šel spát před půlnocí, přece jen už jsem měl svůj věk a chystal jsem se na další zápas, který jsme hráli v neděli v Mostě. Myslím, že jsme se o postup zasloužili všichni, fotbal není o jednotlivcích a mě se akorát podařilo, že mě třikrát trefili :)
Spivi, 25. května 2017
Zdravim carodeje,co by prakticky zivouci legenda novodobe ery Slavie, nezvazujete ucast na pripadnych oslavach? Jako dejme tomu hostujici recnik?
Myslím, že by si to měli užít současní hráči, pokud titul získají. Nejsem člověk, který by se při jakémkoliv úspěchu cpal na pódium. Svoje jsem si prožil.
Michal, 25. května 2017
Zdravím Martine, zažil jste během své hráčské kariéry nějaké zásadní rozhodnutí, které byste s odstupem času přehodnotil ?
V jednom rozhovoru jsem po zápase na Slavii za Sigmu řekl, že přeju titul Spartě a po letech se mi vrátilo jako bumerang. Měl jsem krásné přivítání ve svém novém působišti :)
Michal, 25. května 2017
Zdravím Martine, jaký je Váš pohled na práci rozhodčího ? Z mého pohledu jde o dost nedvěcnou práci. Kvalitní výkon je považován za automatický, zatímco každá chyba se pitvá v médiích.
Práce rozhodčího je složitá, ale pokud by ji nechtěl dělat, tak by ji dělat nešel. Vědí, do čeho jdou a je jenom na nich, jaký respekt si v zápasech udělají. Někdy mám pocit, že si nechají nadávat od průměrných až podprůměrných hráčů, což bych já nestrpěl.
Michal, 25. května 2017
Zdravím Martine, patří podle Vás Tomáš Koubek kvalitativně na post brankářské jedničky ve Spartě ?
Koubek je velmi kvalitní, dokázal se prosadit do pozice jedničky ve Spartě ve svém mladém věku. Já ale preferuji v těchto týmech zkušenější gólmany.
Tomáš, 25. května 2017
Co myslíte, dokážou se v Plzni prosadit i posily ze zahraničí (ne ze Slovenska)? Hlavně tím míním Janžu a Ivanschitze. Hodně štěstí v následujících letech. Děkuji
Po dnešním výtisku deníku Sport si myslím, že Ivanschitz už asi ne. Janža je velice cílevědomý fotbalista, ale má smůlu, že na jeho místě hraje David Limberský, který je pro Plzeň ikonou.
Bazi, 25. května 2017
Ahoj Martine, já teda doufám, že titul přejes Slavce :). Citis nějaký smutek, že jsi musel skončit ve Slavii, jako trenér brankářů? Pro mne jsi byl jeden z nejlepších hráčů a zápas proti Ajaxu, prostě wau. Diky
Skončil jsem z vlastní vůle, protože jsem neviděl šanci se dostat zpátky do prvního mužstva a pracovat s mládeží je úžasné, ale v místě bydliště a ne 300 kilometrů od domova.
Jan Soudil, 25. května 2017
Zdravím Martine. Chtěl bych se zeptat. Co pro vás bylo ve fotbalové kariéře úplně nejvíc ? A máte nějaké cíle, kterých chcete ještě dosáhnout ? Děkuji za odpověď. :)
Jako malý kluk jsem si přál získat titul, což se mi podařilo dokonce dvakrát. Rád bych jednou vychoval gólmana, který by zažil něco podobného jako já.
Michael, 25. května 2017
Zdravím Martine. Jak vidíte šance našich klubů v příští sezoně evropských pohárů? Komu věříte nejvíc? Děkuji.
Šance je vždy, vzpomeňte si na nás, když jsme šli na Ajax a každý nás pasoval do role totálního outsidera. A jak to dopadlo.
Martin, 25. května 2017
Dobrý den pane Vaniaku, myslíte, že Slavie má na to, aby postoupila do skupiny ligy mistrů?
Je to obrovsky těžké a záleží na soupeřích, které v kvalifikace dostane.
Michal Kuchyňa , 25. května 2017
Dobrý den. Messi nebo Ronaldo? :-)
Dal bych Messiho.
Zdeněk, 25. května 2017
Kdyby vám Slavia znovu nabídla jakýkoli,například post trenéra gólmanů,bral by jste ji? Jste ještě aspoň částečně Slávista?
Nebránil bych se nabídky Slavie, ale momentálně jsou posty trenérů ve Slavii obsazené kvalitními trenéry.
Marek, 25. května 2017
Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor ohledně formátu české nejvyšší fotbalové ligy - jaký máte názor na play-off ? Zlepšilo by to atraktivitu ligy, nebo to funguje jen u hokeje? Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.
Věřím, že to zatraktivní, ale ukáže nám to až čas.
Jakub Kolář, 25. května 2017
Dobrý den, komu by jste přál titul více? Slavii, ve které jste dlouho působil, nebo Plzni, ve které jste ještě nedávno pomáhal?
Oba dva týmy si titul zaslouží, protože si udělaly obrovský náskok před ostatními týmy a rozhodne až poslední kolo. Přeju to oběma dvěma. Každý měl titul chvíli ve svých rukou.
Mára, 25. května 2017
Martine,vyber jeden klub,ve kterem jsi pusobil,ktery ti prirostl nejvic k srdci,diky za odpoved
Rozhodně to je poslední klub, kde jsem ve své kariéře udělal největší úspěch, takže Slavia.
Fifoo, 25. května 2017
Kdo byl největší profesionál kterého ste kdy trénoval
Momentálně jsem poznal Matúše Kozáčika, který o hodně věcech přemýšlí a konzultuje je se mnou i s trenérem a fyzioterapeutem. Takže pro mě je to nyní on.
Pedro, 25. května 2017
Jský máš vztah ke Spartě? Oblíbený světový tým?
Vždy jsem Spartu respektoval jako hráč, těšil jsem se na zápasy proti ní a nikdy ve mně nebyla nenávist, jako to někteří rádoby hráči prezentovali. Byl jsem vždy velkým fanouškem Liverpoolu.
Milan B., 25. května 2017
Ahoj Martine, chci se zeptat na Tvůj názor a prosím bez alibistické odpovědi typu "oba mají velkou kvalitu atd. ..."Již delší dobu zastávám názor, že David Bičík je lepší gólman než Tomáš Koubek a jedničkou ACS by měl být on. Jaký je tedy Tvůj názor? Díky za upřímnou odpověď
David Bičík má nevýhodu v tom, že je častěji zraněný. Jinak kvalitu má obrovskou a jak už jsem řekl, čím starší gólman, tím lepší. Teď prokazuje, že je pro Spartu stále velkým přínosem.
pivSON, 25. května 2017
Ahoj, kam budou směřovat další kroky Martina Vaniaka. Znovu s kroky Pivarníka?
S Romanem bych rád dál spolupracoval. Je konec všech lig a snažíme se někde znovu ukotvit a dál pracovat ve fotbalovém prostředí.
Martin Kožík, 25. května 2017
Dobrý den, Jaký je Váš názor na případný přestup současně nejsledovanějšího českého fotbalisty Patricka Schicka? Myslíte si, že by měl zůstat ještě v Sampdorii nebo přestoupit do ambicióznějšího týmu? Děkuji za odpověď
Myslím si, že mu přestup dál pomůže v rozletu. Bude trénovat s kvalitnějšími hráči a bude hrát i evropské poháry.
Pepa, 25. května 2017
Dobry den, umite carovat? :)
Jsem čaroděj už jenom třetí kategorie, takže v důchodu :)
Jan Vereš, 25. května 2017
Dobrý den Martine, za prvé bych Vám rád vysmekl poklonu a velké díky za to co jste dokázal pro Slávii. Pravidelně si pouštím záznam z předkola s Ajaxem, kde jste měl lví podíl na postupu do LM a i po takové době mě mrazí po zádech. Teď k dotazu. Myslíte si, že již Jiří Pavlenka dospěl do gólmana evropských kvalit? Potažmo myslíte, že má na to chytat v budoucnu za velkoklub typu Chelsea či Arsenal, tak jako Petr Čech ? Předem děkuji za odpověď a mnoho dalších životních úspěchů přeje Honza V.
Pavlenka může dorůst do gólmana evropských kvalit, ale musí na sobě dál pracovat a hrát kvalitní zápasy, což znamená Evropskou ligu nebo Ligu mistrů, kde je konfrontace s nejlepšími hráči v Evropě. Tím může růst jeho výkonnost i osobnost. V české lize se dál posouvat nemůže, co se týče kvality zápasů.
Marek, 25. května 2017
Dobry den, Kdo je podle Vas nejlepsi golman pusobici v ceske lize? Dekuji Marek
Myslím si, že velmi spolehlivé a stabilní výkony podával Dúbravka z Liberce, a také proto možná bude mít nové působiště (Sparta).
Poláček, 25. května 2017
Proč se v Česku trénuje tak málo, že většina týmů v soubojích s evropskými týmy zcela odpadne, hlavně v druhé polovině utkání?
Je to dáno mentalitou a hlavně malou konkurencí v týmu. Je to také o penězích, protože si nemůžete koupit vyšší kvalitu třeba ze zahraničí.
Boske T., 25. května 2017
Dobrý den, gratuluji k záchraně. Je šance, že Bohemka bude konkurovat Slavii?
Jedině tehdy, pokud ustálí kádr a nebude každý půl rok sestavovat nové mužstvo.
Mario, 25. května 2017
Ahoj Marťas, v první řadě tě zdravím čaroději a v řadě druhé bych se tě rád zeptal proč jste byli z Plzně odvoláni? Podle mě se Vám dařilo! Nechápu. A druhá otázka směřuje na kabinu v Plzni, přijde mi, že tam není moc parta jako bývala, je to rozčleněno na skupinky a každý každého pomlouvá! Děkuji za odpovědi!
Sám jsem byl překvapený, že jsme byli odvoláni. Postupem času, když byl představen do příští sezony nový trenér, jsem pochopil, že odvolání nebylo z výkonnostních důvodů, ale jako příprava půdy pro nového trenéra. Je to škoda, myslím si, že by Plzeň už teď měla náskok na Slavii a kolo před koncem by už možná měla titul. Kabina byla vždy v pohodě, jsou tam osobnosti, které kabinu drží a vždy když byl problém, tak si dokázali udělat v kabině pořádek.
Semanský, 25. května 2017
Kolik jste dal v kariéře gólů?
Jeden za Drnovice v přátelském utkání proti Kunovicím, to jsem hrál ale v útoku.
Tomáš R., 25. května 2017
Nazdar Martine. Si legenda legend, jak si vychytal Ajax. Rozsvítí se ti to někdy před očima, ten Huntelár a Suaréz.
Spíš žiju přítomností než minulostí. Jsem rád, že jsem zachoval na Slavii a ve své kariéře takovou stopu, ale dívám se spíše vpřed.
Teplicak, 25. května 2017
jak se vám libi Fk Teplice v této se sezóně?Děkujii za odpoved
Jsem rád, že se daří trenéru Šmejkalovi, znám ho z působení ve Slavii. Teplice jsou pro mě příjemným překvapením. Přeji Danovi mnoho úspěchů.
David, 25. května 2017
Dobrý den Martine. Kdyby došlo na velkou marodku a krizi, jste schopen ještě naskočit do utkání? Udržujete se nějak v kondici? Děkuji a přeji hodně štěstí do života! :)
Udržuji se v kondici jenom v posilovně a na rotopedu, do brány už bych nikdy nešel. Stačilo.
Jan Beran, 25. května 2017
Zdravím, když si trénoval brankáře Plzně, tak bych rád věděl zda je pro tebe lepší Matúš nebo Jirka (Pavlenka) i když si neměl tu čest Jirku trénovat.
Oba dva jsou na stejné úrovni s tím, že Matúš Kozáčik má více zkušeností nejen z ligy, ale i z mezinárodních zápasů.
Jakub, 25. května 2017
Ahoj Martine, kdyz si chytal za Slavii kdo byl z kadru na tom nejlepe technicky? Kdo rychlostne a kdo soubojove? Kdyz by si mel porovna se soucasnym kadrem, kdo by vyhral? Diky za odpoved a at se ti dari.
Technicky a fotbalově na tom byl nejlépe Vláďa Šmicer a Mike Tavares. Rychlostně Standa Vlček. Žádného vyhlášeného tvrďáka jsme neměli, Slavia hrála fotbal. Rozhodně by tento tým porazila :)
Robert Muglinský, 25. května 2017
Vypekl Vás někdy obchodní partner, nebo agent? Připravil Vás někdo o peníze?
O peníze mě naštěstí agent nepřipravil, smlouvy jsem si dělal sám, co se týče české ligy.
Didi, 25. května 2017
Vratíš se jednou do sigmy v nějaké funkci?
Záleží na okolnostech a na vnitřních problémech, které Sigma má (nový majitel).
Honza, 25. května 2017
Dobrý den, za tu dobu co děláte trenéra brankářů, jste trénoval určitě spoustu kvalitních gólmanů, ale chci se zeptat jaký byl podle Vás nejlepší brankář, kterého jste jako trenér brankářů trénoval ? A co říkáte na současnou jedničku Slavie Pavlenku ? Děkuji.
Každý brankář, který chytá nejvyšší soutěž, má velkou kvalitu. Pak záleží na věku a zkušenostech, které musí nabrat. Čím starší, tím lepší. Pavlenka mě překvapil, je to gólman, který drží Slavii ve hře o titul. Pokud bude v těchto výkonech pokračovat, dlouho na Slavii nezůstane.
Matěj, 25. května 2017
Co si myslite o změně trenera ve Spartě.
Zatím si nepamatuji zahraničního trenéra, který by v Česku uspěl. Myslím, že touto cestou se asi nebudou ubírat žádné kluby. Sparta to zkusí a uvidí, ale moc šancí tomu nedávám.
Sks1892, 25. května 2017
Čau Marťas , vzpomínáš si na poslední utkání na Strahově? Teď se tam možná titul vrátí zpátky. Hodně štěstí legendo
Vzpomínám, prohráli jsme s Viktorkou Žižkov, nevím přesně kolik. Střídal jsem brankáře Vorla, který udělal penaltu a dostal červenou.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud