Jakub Konečný
29. května 2017 • 15:00

Stramaccioni a jeho trenérský tým ve Spartě? Vyjdou na 57 milionů ročně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Benvenuto, mister, Sparta vítá nového trenéra. Včera po dlouhých jednáních uzavřel největší český klub dvouletou smlouvu s italským koučem Andreou Stramaccionim, který dostane obvyklé zadání, tedy titul a postup do skupinové fáze Evropské ligy. „Náš cíl je samozřejmě dostat Spartu na takovou pozici, kterou si zaslouží,“ uvedl jedenačtyřicetiletý rodák z Říma.



„Fumata bianca.“ Tak v Itálii označují fotbaloví novináři kladný výsledek dlouhého rokování. Jde o odkaz na volbu papeže, která je světu oznamována prostřednictvím bílého kouře z komínu střechy Sixtinské kaple.

Včera podobný signál vyslala po čtyřech dnech čekání i Sparta, když na svém webu potvrdila, že v roli hlavního trenéra nahradí Petra Radu italský expert Andrea Stramaccioni. Jedenačtyřicetiletý elegán s perfektně střiženým strništěm na tváři podepsal dvouletou smlouvu.

Ke kroku, který byl považován za pouhou formalitu, však vedla dlouhá a klikatá cesta, přičemž nechybělo málo – a vůbec k němu nedošlo. Proč? Zádrhelem byly samozřejmě peníze. Paradoxně však ani ne tak jejich výše, jako spíš způsob vyplácení a danění.

V Itálii je, stejně jako v jiných vyspělých fotbalových zemích, zvykem, že trenér je zaměstnancem klubu, od kterého dostává už čistou mzdu a nemusí řešit zdravotní ani sociální pojištění. Jenže v Česku to funguje jinak, zde mají trenéři (a hráči) živnostenský list, vypláceni jsou na základě faktur a daně i pojištění si hradí sami.

Fotbalová Sparta potvrdila příchod italského trenéra Andrey Stramaccioniho.
Fotbalová Sparta potvrdila příchod italského trenéra Andrey Stramaccioniho.

To bude i případ Stramaccioniho, který proto potřeboval se svým právníkem doladit ve smlouvě vše tak, aby nepřišel zkrátka. Majitel klubu Daniel Křetínský ho sice už ve čtvrtek na klubovém večírku pro nejdůležitější partnery představil jako nového trenéra Sparty pro příští sezonu, jenže kontrakt nebyl navzdory intenzivnímu dialogu podepsán ani v pátek, ani v sobotu.

Vše dokonce směřovalo k tomu, že Stramaccioni odletí zpět do Říma a vše se bude ladit ještě na dálku, jenže generální ředitel klubu Adam Kotalík ho na poslední chvíli stáhl z letiště zpět a nakonec s jeho agentem a dalšími zástupci našel shodu, která byla stvrzena podpisy obou stran v neděli krátce po deváté hodině ranní.

Podle informací deníku Sport kontrakt garantuje Stramaccionimu 1,5 milionu eur, tedy 40 milionů korun ročně s tím, že je jen na bývalém trenérovi Interu, Udine a Panathinaikosu, jak tuto částku mezi sebe a své italské spolupracovníky rozdělí.

Jelikož jde však o čistou mzdu, znamená to, že celková zátěž na klubovou pokladnu bude minimálně o třicet procent vyšší. Stramaccioni a spol. tak Spartu ročně vyjdou na 57 milionů korun.

„Společně jsme se rozhodli pro mix. Samozřejmě, mám svůj tým, který potřebuji pro to, abychom mohli pracovat na naší filozofii. Vím ale moc dobře, jak důležité je mít českého člena v realizačním týmu, na tom jsme se shodli a zvolíme tu pravou kombinaci. Klub jsem požádal o asistenta, vedoucího týmu a další pozice,“ uvedl Stramaccioni pro sparta.cz.

Trenér Stramaccioni je v Praze, přijel si pro něj generální ředitel Sparty
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud