28. června 2017 • 11:50

Holoubek už smí trénovat v lize. Kouč Sparty se pochlubil profilicencí

Autor: jon, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

David Holoubek, který většinu uplynulé sezony vedl sparťanské áčko, nyní může trénovat prvoligové týmy bez omezení. Spolu s dalšími českými studenty úspěšně dokončil profilicenci UEFA, což potvrdil fotografií s diplomem na Twitteru.



Ke studiu nejvyšší možné trenérské třídy, která je nutná k řízení českého prvoligového týmu, Holoubek složil přijímací zkoušky na začátku listopadu 2015. Poměrně náročný cyklus trval rok a půl a sparťanský kouč ho úspěšně završil na konci června.

Spolu s ním byli do kurzu zapsáni například trenér Roman Kučera, hradecký kouč Bohuslav Pilný či bývalí hráči Petr Papoušek, Miroslav Holeňák, Pavel Drsek, Martin Vozábal či Martin Zbončák. Většina z trenérů závěrečné zkoušky úspěšně složila, spolu s Holoubkem také bývalý hráč Slavie či Liberce Martin Hyský, současný fotbalový expert komentující přenosy na České televizi.

Holoubkovi teď nebrání nic k tomu, aby se ujal práce v profesionálním dospělém klubu. Právě chybějící licence komplikovala jeho působení u prvního týmu Sparty. Tam figuroval jako hlavní kouč bez licence v závěru minulého roku a vydržel do března, kdy ho vedení klubu odvolalo.

Holoubek dostal u prvního týmu Sparty šanci na podzim po odvolání Zdeňka Ščasného. Úspěšný kouč mládeže ale áčko mohl oficiálně vést jen dočasně, protože v té době ještě nevlastnil potřebnou profilicenci od UEFA.

Holoubkovi se ale od začátku dařilo, mimo jiné s týmem postoupil ze skupiny Evropské ligy. Oblíbený kouč i proto u týmu zůstal i na začátku jara. Oficiálně byl ale hlavním trenérem Tomáš Požář, který jako držitel nejvyšší licence vystupoval jako hlavní trenér.

Holoubkova éra ve Spartě v číslech: velké skalpy, debuty i ztráty
Video se připravuje ...

Tento model nakonec ve Spartě neuspěl. Hra letenského týmu se od startu jara sypala a 13. března vedení klubu rozhodlo o Holoubkově a Požárově odvolání.

"Neměl jsem licenci, zodpovědnost byla rozmělněna mezi mnou a Tomášem Požárem, který tam musel být de jure napsaný. Já jsem vlivem těchto okolností neměl takovou rozhodovací moc směrem k realizačnímu týmu," uvedl Holoubek v rozhovoru pro časopis Coach, co bylo jedním z problémů během jeho angažmá.

Jaro na Spartě dokončil zkušený Petr Rada, od nové sezony už na Letné úřaduje česko-italský štáb pod vedením Andrey Stramaccioniho. Holoubek si dal po náročném období pauzu, v průběhu jara se pak vrátil k mládeži a na Spartě vedl tým do 16 let.

Trenér Sparty do 16 let David Holoubek Trenér Sparty do 16 let David HoloubekFoto Repro: Youtube.com/acspartaofficial

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud