Ondřej Škvor
26. září 2017 • 05:00

Surovost na Limberského má dohru. Dva viníci, je možný i vysoký trest

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

David Limberský je po operaci jařmového oblouku, který mu surovým faulem loktem zlomil boleslavský Nikolaj Komličenko. Sudí Pavel Franěk namísto vyloučení pouze odpískal faul. Komise rozhodčích ho za chybu potrestala. A ruský útočník se patrně postihu dočká od komise disciplinární.



Centr letí do plzeňské šestnáctky a dvaadvacetiletý ruský útočník Komličenko si ho v 78. minutě hledá ve vzduchu. Místo balonu ovšem loktem trefuje Limberského do jařmové kosti. Obránce se v bolestech kroutí na zemi a po chvíli mu na nosítkách končí zápas.

Ihned po něm to ještě nevypadalo na vážnější potíž. „V kabině se smál jako blázen. V první chvíli mi ho ale bylo líto,“ vyprávěl spoluhráč Michael Krmenčík. Jenže vyšetření náladu zásadně změnilo.

„Za dvě hodiny na operaci. Díky, Rusáku,“ pověsil David Limberský v pondělí dopoledne svou fotografii s monoklem pod levým okem.

„Další důkladná vyšetření během neděle odhalila komplikovanou zlomeninu jařmového oblouku, David Limberský tedy v pondělí podstoupí nutnou operaci. Doba jeho rekonvalescence a následného návratu do plného tréninku se v tomto případě nedá odhadnout,“ objevilo se v plzeňském prohlášení.

Mladá Boleslav - Plzeň: Bum! Komličenko zboural Limberského loktem, obránce musí střídat
Video se připravuje ...

Odhad návratu? Zhruba v polovině listopadu

Podle informací Sportu však v Plzni tipují, že k návratu dojde někdy v polovině listopadu. Tento termín se ovšem může posunout oběma směry.

Případ má jednu oběť a dva viníky: Komličenka a rozhodčího Pavla Fraňka. Ten sice zákrok viděl a odpískal – což se velmi nelíbilo boleslavskému Marku Matějovskému –, pro kartu ovšem nesáhl.

Podle Sportu to měla být červená karta za surovou hru. Tu Pravidla fotbalu charakterizují takto: „Způsob hry, kterým je ohrožena bezpečnost soupeře nebo při kterém je použito nepřiměřené síly nebo brutality, musí být potrestán jako surová hra.

Surová hra se trestá vyloučením ze hry. Každý hráč, který v souboji o míč napadne soupeře zepředu, ze strany nebo zezadu s použitím jedné nebo obou nohou a s nepřiměřenou silou, nebo ohrozí bezpečnost soupeře, se dopouští surové hry.“

To na Komličenkův atak sedí.

Komise rozhodčích se na to dívá stejně s tím, že vinu klade i na asistenta. „Rozhodčí Pavel Franěk a asistent rozhodčího Petr Caletka se dopustili chyby, když nebyl vyloučen hráč domácích za surovou hru – udeření soupeře loktem do hlavy s použitím nepřiměřené síly v nepřerušené hře,“ napsala do svého komuniké.

Z toho ovšem vyplývá nepříjemná zpráva pro Komličenka. Na názor komise rozhodčích totiž čeká disciplinárka. „Normálně se vyhýbáme tomu, abychom suplovali funkci rozhodčího, ale v případě nějakého fatálního následku, jako je třeba zranění, tak činíme. Důležité ovšem je, zda to byl zákrok na červenou kartu. Pokud ano, pak případ určitě otevřeme,“ vysvětluje předseda disciplinárky Richard Baček.

Komličenka tedy s vysokou pravděpodobností čeká trest, a protože následky jeho zákroku jsou zásadní, může být i vyšší.

CELÝ SESTŘIH: Mladá Boleslav - Plzeň 0:2. Hosté zůstávají stoprocentní
Video se připravuje ...

Plzeň - Ostrava: Limberský se trefil krásně z dálky a Plzeň vede 1:0
Video se připravuje ...

Liberec - Plzeň: Limberský šajtlí položil balon na hlavu Krmenčíkovi, ten hlavičkoval nad
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud