Jan Vacek
14. října 2017 • 15:30

Plzeňské zbraně na Spartu. Rychle a přímo dopředu, zlozvyk má Hořava

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hráči Sparty se musí připravit na jednu věc. V neděli si proti Plzni pořádně zaběhají. Budou muset, pokud chtějí ve šlágru pomýšlet na úspěch. Dá se totiž očekávat, že Viktoria na Letné vyrukuje se svým typickým tempo fotbalem nahoru dolů, založeném na bleskovém přechodu do útoku. To jí ostatně ve vzájemných bitvách vyneslo už nejeden vavřín. Naopak Sparta by mohla využít slabiny Tomáše Hořavy, pokud on nastoupí v základní sestavě uprostřed pole.



Viktoria v neděli na Spartě vsadí na fotbal, který je jí vlastní. Zaměří se na bleskový přechod do útoku, kombinaci na minimální počet doteků a výpady po křídlech. To je mantra trenéra Západočechů Pavla Vrby , kterou po svém letním návratu do Štruncových sadů krok po kroku resuscituje.

Pro tempo fotbal v maximální rychlosti má ideální typy hráčů. Na krajích středové řady Jan Kopic a Milan Petržela. Oba obrovsky přímočaří, navíc skvěle technicky vybavení.

„Zahraniční hráči Sparty, kteří hrají v křídelních prostorech, nemají přepínání takové, jaké bychom si my trenéři představovali. Dozadu jsou slabší,“ upozorňuje trenér Vlastimil Palička.

Přímý přenos utkání Sparta - Plzeň sledujte na iSport.cz Přímý přenos utkání Sparta - Plzeň sledujte na iSport.czFoto iSport.cz

Ve středu pole pak drží režisérskou taktovku Patrik Hrošovský . To on bude plzeňským klíčem k úspěchu. Je zvyklý pracovat na velkém prostoru, drtivá většina akcí začíná právě u něj. Slovenský reprezentant hraje jednoduše, míč dává rychle od nohy, navíc umí účinně měnit těžiště hry podle aktuální potřeby svého týmu. „Neschovává se, chce hrát, pořád je v pohybu a nabízí se,“ oceňuje Palička.

Sparta odkryla v úvodu sezony celou řadu slabin, jednou z nich byl i špatný pohyb. Zjednodušeně, především středoví hráči Letenských neběhají tolik, kolik by měli. A toho může Viktoria dokonale využít. Přechod do útoku po zisku míče na pár přihrávek, to má zažité v krvi. V rychlých kontrech navíc může do kombinace využít i Michaela Krmenčíka. To by ještě v minulém ročníku prakticky nebylo možné, robustní útočník se ovšem v práci s míčem ohromně zlepšil.

Hrou v nejvyšší rychlosti si navíc mohou Západočeši říct o zajímavé standardní situace. Sudí zachovávají Viktorii přízeň, hraniční zákroky na její lehkonohé hráče často posuzují jako nedovolené. S bráněním standardek má navíc Sparta dlouhodobě velké problémy.

Horváth: Sparta točí příliš hráčů. Krmenčík měl mezery v přístupu
Video se připravuje ...

Plzeňské zbraně a slabiny

Zbraní jsou rychlé protiútoky

Dejte Plzni malou šanci k založení rychlého protiútoku a vězte, že ho bez rozmyšlení využije. Například v Liberci (3:0) vyhrála jen díky nim. Nákres se týká situace před třetí brankou, při níž protiútok sehrála takřka dokonale. Hrošovský vybojoval balon a po dvou přihrávkách ho z prvního doteku poslal na rozběhnutého Petrželu. A ještě poslepu! Věděl, co dělá. Byla to naučená věc, díky čemuž měl hru přečtenou dlouho dopředu. Na konci vydařené akce se gólově prosadil Kopic. Sparta má naopak s bráněním rychlých brejků velké problémy. Chybí jí totiž rychlejší přepínání do defenzivy ve chvíli, kdy v útočném postavení přijde o balon. Využije toho Viktoria v zítřejším šlágru?

Zisk míče? Presovat Hořavu

Detaily tvoří celek, a tento by mohla Sparta využít k zisku míče ve středu pole. Tomáš Hořava totiž trpí zlozvykem, že až příliš často nehraje balony z prvního či druhého doteku a tím zpomaluje hru Viktorie Plzeň. Je to slabina, která trenéra Pavla Vrbu často vytáčí. Pokud sparťané budou předvídat a zaujmou správné postavení, mohli by toho využít. Jestliže Hořavovi nedají čas ani prostor, přeruší jeho myšlenku k rozvinutí útočné akce a ještě zvýší šance právě k zisku balonu. Pochopitelně je otázkou, zda Hořava nastoupí v základní sestavě. Podle posledních informací má k ní ovšem blíž než jeho konkurent Diego Živulič.

RENTGEN: Plzeň může Spartu zranit brejky, ale musí dát pozor na střed obrany
Video se připravuje ...

ANKETA mezi redaktory Sportu: Sparta proti Plzni? Tabulka hovoří pro Plzeň, shodují se
Video se připravuje ...

Sparta - Plzeň: Kdo jsou TŘI klíčové osobnosti obou rivalů?
Video se připravuje ...

TOP zajímavosti k šlágru Sparta - Plzeň: Rekord Plzně a negativní Krmenčíkova bilance
Video se připravuje ...

Zápas se Spartou nemá favorita, cílem je potvrdit naši formu, říká Vrba
Video se připravuje ...

Aktuální pozice Sparty nerozhoduje, čeká nás vypjatý duel, shodují se hráči Plzně
Video se připravuje ...

Lafata před Plzní: Každý zápas je pro nás jako play off v hokeji
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud