Radek Špryňar
18. října 2017 • 04:59

Plzeň jede na titul, ale má i slabiny. Měřítko je Evropa, říká Kotal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zápas na Spartě potvrdil: Plzeň v domácí soutěži inkasuje jen ve výjimečných případech. V deseti kolech nechala do své sítě proklouznout jen tři míče. Ohromující čísla svádějí samo sebou k adoraci obranné činnosti Viktorie. Jenže legitimní je i názor, že defenziva je slabinou soukolí Pavla Vrby. Vzhledem k rekordní sérii, kdy Viktoria během první třetiny ligy urvala maximální počet deseti výher, neomalený názor? Ne tak docela. Honem se vraťme zpátky do nedělního večera na Letnou. Pod úporným tlakem Sparty se Plzeň dopouštěla řady chyb. Ne poprvé... Přesto vyhrála 1:0.



Plzeň po třetině soutěže válcuje ligu. Po nedělní výhře 1:0 na Spartě vede tabulku s plným počtem 30 bodů, na druhou Slavii drží Viktoria osmibodový náskok, Sparta ztrácí bodů dokonce 15. Suverénní výsledky se ale kolikrát nerodí lehce, zejména západočeská defenziva se proti silnému soupeři občas dostává do problémů. 

Rozplétat příčiny poněkud neorganizované hry Plzně ve chvíli, kdy ji soupeř svírá, je potřeba začít od stvořitele jejích obřích úspěchů. Od trenéra Pavla Vrby . Od správného pochopení jeho herní filozofie. A ta je v první, v druhé a možná i v třetí řadě založená především na ofenzivě. Jeho mottem je především vymyslet, jak přelstít obranu oponenta.

„Pavel se snaží se svým týmem vždy hrát ofenzivní fotbal, který přináší výsledky, body a góly. To byla vždy jeho vize. Kolikrát jsme se v tréninku vůbec nevěnovali defenzivě. Pavel přemýšlel hlavně směrem dopředu,“ říkal v nedávném rozhovoru pro deník Sport Karel Krejčí, současný trenér reprezentačního výběru U20, ale především v Plzni dlouholetý Vrbův asistent. 

To je samozřejmě naprosto v pořádku. Proto se Plzeň za Vrbovy éry vyškrábala mezi tuzemskou elitu a výrazně pomohla ke změně přístupu českých mužstev s ohledem na svěžejší herní produkci. Jenže - a táhne se to prakticky po celou dobu Vrbovy práce ve Viktorii - v obranně dominantní není.

Hlavně pokud v zápasech, což se na rovinu často nestává, ztratí půdu pod nohama a musí se bránit. Výrazné starosti měla například v domácím duelu se Zlínem. Ještě markantnější to bylo na Spartě. Hlavně ve druhém poločase, vyhroceném geniálními myšlenkami Tomáše Rosického a nezměrnou aktivitou Václava Kadlece, trpěla pod tlakem.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Plzeň 0:1. Rozhodl Kolář, domácí promarnili šance
Video se připravuje ...

Chybovala. Byla nejistá. Spartě nechávala hromadu prostoru. Často faulovala. Za celý zápas šestadvacetkrát, což je na Plzeň velmi nezvykle vysoké číslo (Sparta 14krát). Stopeři Lukáš Hejda s Tomášem Hájkem ztráceli v osobních soubojích. Prvně jmenovaný jich vyhrál jen čtvrtinu (8/2), jeho kolega zakončil zápas jen těsně nad polovinou úspěšnosti (7/4). I proto Plzeň vypadala tak zranitelně.

Další aspekt, který se v utkání v době tlaku Sparty projevil, byla únava. Plzeň je zvyklá na jiný průběh zápasu. Ráda kontroluje hru, ráda demonstruje sílu na míči. Miluje, když soupeř běhá bez balonu. Jenže postupem času se do této role dostala na Letné ona, Sparta jí dala ochutnat její medicíny, Plzni to logicky bralo síly. Někteří z hráčů měli kondiční problémy, což výmluvně dokumentoval pohled na vycucaného Michaela Krmenčíka.

„První poločas byl dobrý, ale na konci zápasu některým klukům asi docházely síly. I když by se nám to stávat nemělo, nechali jsme se zatlačit. Do vápna chodil centr za centrem, uskákali jsme to tak tak. Byl to nejtěžší zápas, co jsem v Plzni odehrál,“ přiznal Tomáš Hájek.

Vysvědčení ligových týmů po třetině soutěže čtěte ve středečním Sportu. Elektronickou verzi včetně archivu novin najdete ZDE »

Třeba trenér reprezentačního výběru U16 Václav Kotal si všímá i evropského rozměru. A tam vidí Plzeň v nedbalkách. Ve třech utkáních se Sportem Bukurešť inkasovala celkem devět branek!

„Je to dané tím, že doma hrají skoro pořád do plných. Když se jejich obrana dostane pod tlak, rodí se chyby. Pro Plzeň by měly být určující zápasy v evropských pohárech. Tam především se ukáže kvalita obrany. V naší lize ji prověří Sparta se Slavií nebo mužstvo, které má víc silných útočných hráčů. A třeba proti Bukurešti se ukázalo, že její obrana není tak kvalitní, jak by měla být. Evropa je pro mě měřítko. Když máte pořádek na mezinárodní scéně, automaticky ho budete mít i v lize,“ říká Kotal.

Jsou tu ale i objektivní příčiny, proč nemůže být obrana Plzně v současnosti stabilní a kompaktní. V neděli na Spartě jí chyběly dva nosné pilíře - kapitán Roman Hubník se teprve vrací do zápasové zátěže, David Limberský se líže z operace zlomené lícní kosti. Až se oba vrátí zpět na trávník a do standardní formy, je vysokým předpokladem, že obranná činnost Plzně dostane kvalitnější rozměr a řád.

Titulní strana středečního vydání deníku SportFoto sport

Šlágr 10. kola řečí čísel: Sparta přestřílela Plzeň 17:9, přesto vyšla naprázdno
Video se připravuje ...

Sparta předvedla nejlepší výkon v sezoně. Záleží na vedení, kolik času Stramaccioni dostane, říká Vrba
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud