18. října 2017 • 14:49

Jak v lize naplňují potenciál? Plzeň a Olomouc na 100%, nejhorší Sparta

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se, jak kluby naplňují svůj potenciál v HET lizePodívejte se, jak kluby naplňují svůj potenciál v HET lizeFOTO: koláž iSport.cz

    Liga je ve své třetině, přesto už vykrystalizoval jeden obrovský favorit na zisk titulu. Překvapivě se nejedná o nikoho z pražských gigantů. Slavia a především Sparta zatím mohou pouze závidět lauf, do kterého se dostala Viktoria. Osmibodový náskok na druhé místo, to je snová výchozí pozice. Daří se však překvapivě i jiným. Například Olomouc a Jablonec patří svým atraktivním fotbalem mezi nejzajímavější celky v lize. Jak si po deseti kolech vedou všechny kluby HET ligy a jaké vysvědčení jim vystavil deníku Sport, se podívejte v článku.

  • SPARTA 6. místo / 15 bodů

    Šlágr 10. kola řečí čísel: Sparta přestřílela Plzeň 17:9, přesto vyšla naprázdno
    Video se připravuje ...

    naplnění potenciálu 5 %

    Majitel Sparty Daniel Křetínský napumpoval 350 milionů korun do týmu, který už po deseti kolech ztratil reálnou šanci na titul a v přímých soubojích s úhlavními rivaly ztratil nejen body, ale i prestižní rekordy – se Slavií v neporazitelnosti a s Plzní v počtu výher od startu ročníku. Hůř než letos na tom byl letenský klub po třetině soutěže v české lize pouze dvakrát, v sezonách 1996/97 a 2005/06. Pozice italského trenéra Andrey Stramaccioniho nicméně zůstává i nadále pevná.

  • ML. BOLESLAV 13. místo / 8 bodů

    CELÝ SESTŘIH: Mladá Boleslav - Teplice 2:2. Hosté zachránili bod v poslední minutě
    Video se připravuje ...

    naplnění potenciálu 15 %

    Může soutěžit se Spartou, kdo méně naplňuje své ambice a potenciál. Velké zklamání. Místo aby Mladá Boleslav dělala neplechu na špici tabulky, klepe se v ligovém suterénu. Středočeši začali ze všech českých týmů sezonu nejdřív a úvodní zápasy v předkolech Evropské ligy vypadaly solidně. Jenže přišla prohra s Olomoucí, vypadnutí se Skënderbeu Korcë, pár zranění a trápení. Boleslav má problémy ve všech řadách, v obraně ji sráží někdy až hrozné chyby, nedává moc gólů, leží pod dekou.

  • JIHLAVA 16. místo / 7 bodů

    CELÝ SESTŘIH: Jihlava - Dukla 3:2. Parádní závěr přinesl první výhru
    Video se připravuje ...

    naplnění potenciálu 20 %

    Nic nového na Vysočině. I tahle sezona bude o tom, zda jediný zástupce kraje mezi elitou přežije, anebo ne. Nahnuté to má jako každý rok, po smolné porážce ve Zlíně padla Jihlava na úplné dno tabulky. Potenciál však v týmu je, hlavně na svém stadionu dokáže odehrát solidní zápasy a potrápit špičku. Jenže venku je to zatím za nula. I proto, že klub ztratil sílu v zákulisí, ve všech venkovních zápasech se proti němu pískala penalta. Navíc nejsou finance na posily.

  • BRNO 15. místo / 7 bodů

    Brno - Sparta: Josef Šural se trefil do vlastní brány a Brno vede 1:0
    Video se připravuje ...

    naplnění potenciálu 20 %

    Trudný podzim se od reprezentační pauzy snaží zachránit třetí kouč v sezoně – prověřený Roman Pivarník. K ruce má průměrný kádr, jehož maximem bude v této sezoně záchrana. O nic jiného ani slavnému klubu nejde, což je smutný fakt. Zbrojovka sice dokázala porazit Spartu, ale ve většině zápasů nepřesvědčila. Chybějí stabilní stopeři a krajní beci, dynamičtí kreativci v záloze, čeká se na góly Francise Koneho. Nedaří se angažovat kvalitní cizince.

  • BANÍK 14. místo / 7 bodů

    Bohemians - Ostrava: Baroš se parádně trefil hlavou a Baník vede 1:0
    Video se připravuje ...

    naplnění potenciálu 30 %

    Velký průšvih. Pokud někdo čekal, že Baník bude útočit na pohárové příčky, byl to čekatel bláhový, nicméně sedm bodů po deseti kolech je i na Baník, který byl před dvěma lety ve stadiu klinické smrti, krutě málo. Defenziva hoří, kvalita ofenzivy je možná až příliš závislá na Milanu Barošovi . Hráči, kteří do kádru přišli, s výjimkou Baroše zatím příliš nepomáhají, někteří vůbec. Tu a tam Baník svou lepší tvář ukáže. V Brně, proti Slavii, kus zápasu proti Teplicím či Zlínu. To je ale málo.

  • ZLÍN 7. místo / 14 bodů

    CELÝ SESTŘIH: Zlín - Jihlava 2:1. Pech pro hosty, rozhodl Železník
    Video se připravuje ...

    naplnění potenciálu 35 %

    K ideálu daleko. Posílený tým se buduje za pochodu, čemuž odpovídají výkony i výsledky. Čtrnáct bodů není málo, ale tento kádr má na mnohem víc. Poslední výkon s Jihlavou byl navzdory vítězství blamáží. Doma to ještě šlape, z pěti zápasů čtyři výhry a hodnotná remíza se Slavií. Venku je to ale bída. Jediný bodík z Baníku, kde Páníkova parta vedla 2:0. Mužstvo má problémy s kontrolou hry proti papírově slabším celkům. Na favority se vytáhnout umí.

  • DUKLA 10. místo / 11 bodů

    CELÝ SESTŘIH: Dukla - Sparta 0:0. Letenští v lize nevyhráli venku počtvrté v řadě
    Video se připravuje ...

    naplnění potenciálu 50 %

    Jako kdyby měla Dukla dva týmy. Doma je neporažená, ani v jednom ze čtyř zápasů neinkasovala. Zato venku uhrála jediný bod a schytala hrozivých osmnáct branek. Začátek sezony se i kvůli skládání obrany na poslední chvíli nepovedl (dva debakly v úvodních dvou kolech), pak parta z Julisky najela na povedenou domácí vlnu. Tým drží čtyřgólový střelec Jan Holenda a už zítra by se mohl na place konečně objevit uzdravený stoper Mario Holek , jenž hostuje ze Sparty.

  • TEPLICE 8. místo / 13 bodů

    CELÝ SESTŘIH: Teplice - Liberec 2:1. Domácí otočili, rozhodl Rezek
    Video se připravuje ...

    naplnění potenciálu 55 %

    Cílem jsou pohárové příčky, a ty se pomalu vzdalují. „Skláři“ momentálně ztrácejí čtyři body na čtvrtý Jablonec, což zapříčinily zbytečné ztráty především v Ostravě (3:3) nebo doma s Jabloncem (1:1) či Bohemians (0:0). Ani herně to není ono. Z hráčů nejde strach jako na jaře, nesrší z nich taková jistota. Vedení klubu se přes letní přestávku snažilo více zkvalitnit kádr, několik vyhlédnutých posil se ale nepodařilo vyjednat. Na hřišti i v zimním přestupovém okně je potřeba zabrat.

  • SLAVIA 2. místo / 22 bodů

    Slavia - Sparta: Hušbauer potvrdil vítězství Slavie parádním gólem k bližší tyči – 2:0
    Video se připravuje ...

    naplnění potenciálu 60 %

    Obhájce se ve svém výkonnostním a zároveň bodovém projevu rozpůlil vedví. Doma byl stoprocentní a snad kromě hned prvního utkání s Teplicemi si tři body vydupal bez větších potíží. Zato venku si pro první výhru došel až v posledním kole v Karviné, jinak samé remízy a ve většině utkání byl projev Slavie směrem do brány soupeře daleko míň nátlakový než v Edenu. I přes čtyři ztráty jsou ale „sešívaní“ momentálně jediným nejvážnějším konkurentem stoprocentní Viktorie.

  • SLOVÁCKO 11. místo / 8 bodů

    naplnění potenciálu 60 %

    Dost možná kritická sezona pro tradičního účastníka nejvyšší soutěže. Úzký kádr, neochota investovat větší sumu do přestupů, absence zkušeného útočníka. Tyhle faktory hrají proti Slovácku, jehož lavičku po šestém kole dobrovolně opustil Stanislav Levý. Jeho nástupce Michal Kordula uhrál za čtyři zápasy jediný bod. Klub sice vychovává zajímavé talenty (David Machalík, Tomáš Břečka, Tomáš Zajíc) a má svůj herní styl, ale v této sezoně to vypadá na tuhý boj o záchranu až do konce.

  • KARVINÁ 12. místo / 8 bodů

    CELÝ SESTŘIH: Karviná - Brno 2:1. Hosté dohrávali v deseti, jsou poslední
    Video se připravuje ...

    naplnění potenciálu 65 %

    Není to propadák, ale přesto v Karviné doufali, že budou mít o tomto čase na kontě o nějaký ten bodík víc. Stačilo dotáhnout do vítězného konce domácí duel s Libercem, v němž byli Slezané jasně lepší, měli šance, ale smolně prohráli 0:1. Velkým problémem jsou zápasy venku. Karviná podává mimo svůj stadion výkony, jimž chybí sebevědomí. A také proto dovezla z cizích hřišť zatím jen bodík. A to je při některých zbytečných domácích ztrátách na to, aby se tým nebál o záchranu, málo.

  • BOHEMIANS 9. místo / 13 bodů

    Parádní Kabajevův volej! Bohemians vyrovnávají na 1:1
    Video se připravuje ...

    naplnění potenciálu 65 %

    Jestli hledáte tým s nejslabší ofenzivou v HET lize, musíte do vršovického Ďolíčku. „Klokani“ za deset kol stihli jen sedm gólů, proto fanoušci každou trefu oslavují uctivým tleskáním vestoje. Bohemians chybí spolehlivý kanonýr, tým má zatím sedm střelců s jednou brankou. Plusové body: remízy na Spartě a se Slavií, statečný výkon v aréně plzeňských suverénů (1:2) a pevná defenziva v čele s brankářem Tomášem Fryštákem, jenž je ve třiceti poprvé stabilní ligovou jedničkou.

  • LIBEREC 5. místo / 17 bodů

    CELÝ SESTŘIH: Liberec - Dukla 3:0. Jasnou výhru řídil skvělý Kerbr
    Video se připravuje ...

    naplnění potenciálu 85 %

    Po ztrátě osy mužstva (Martin Dúbravka – Tomáš Souček – Milan Baroš) opět flikoval trenér Jindřich Trpišovský tým na novou sezonu, jak je v Liberci zvykem, tedy na koleni. A zatím se zdá, že se mu to znovu povedlo. Slovan opět hraje atraktivní fotbal a na rozdíl od loňského podzimu i dělá body, zejména na hřištích soupeřů má velmi solidní úspěšnost. Pokud najde v Martinu Graiciarovi či Matěji Pulkrabovi spolehlivého střelce, může reálně atakovat pohárové příčky.

  • JABLONEC 4. místo / 17 bodů

    Ostrava - Jablonec: Masopust vysunul do tutovky Tecla a ten se nemýlil 0:1!
    Video se připravuje ...

    naplnění potenciálu 95 %

    Že má klubový boss Miroslav Pelta problémy? No a? Jablonec šlape. Pelta, který byl krátce předtím propuštěn z vazby, na začátku letní přípravy svým projevem v kabině tým uklidnil i pobavil. A Jablonci to jde, prohrál jen s dosud suverénní Plzní a drží se na pohárové příčce. Daří se navrátilci Stanislavu Teclovi , který je se šesti góly druhým nejlepším střelcem ligy, prosazuje se i většinou žolík Ondřej Mihálik. Celkově se Jablonec prezentuje zajímavě.

  • OLOMOUC 3. místo / 21 bodů

    CELÝ SESTŘIH: Olomouc - Dukla 3:0. Hanákům vystřelili výhru Plšek a Sladký
    Video se připravuje ...

    naplnění potenciálu 100 %

    Velké a velmi příjemné překvapení. Ačkoliv v olomoucké kase není koruny nazbyt, tým šlape. Trenéru Václavu Jílkovi se podařilo dát dohromady mužstvo povětšinou z olomouckých odchovanců, kteří mají chuť pracovat. A díky tomu hraje Sigma fotbal plný pohybu, na který je radost pohledět. Chce se skoro říct, že lépe už snad ani nelze. Hanákům lze přát, aby stávající kádr udrželi co nejdéle pohromadě. O Šimona Faltu, Tomáše Chorého, Davida Housku či Jakuba Plška bude zájem…

  • PLZEŇ 1. místo / 30 bodů

    CELÝ SESTŘIH: Sparta - Plzeň 0:1. Rozhodl Kolář, domácí promarnili šance
    Video se připravuje ...

    naplnění potenciálu 100 %

    První místo v tabulce, stoprocentní bodová úspěšnost. Dohromady 23 nastřílených gólů, jen tři inkasované. Bilance z říše snů. Ačkoli herně Viktoria vždy nevypadala ideálně a někdy měla i pořádný ranec štěstí jako naposledy na Spartě, statistické vyznění jejího vstupu do sezony tyhle nedostatky překrývá. Na západě Čech vyrazili za titulem. Rázně, sebevědomě. Po třetině soutěže to vypadá, že o zlato může Plzeň připravit jen sama sebe. Zatím se totiž nezdá, že by s ní někdo dokázal udržet krok.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud